Αλιεύσαμε από Info-war.gr
Της Αν Άρμπορ / Πηγή: Informed Comment
Το Netflix αφαίρεσε το περιεχόμενο του δεύτερου επεισοδίου της σειράς του κωμικού Χασάν Μινάι, «Patriot Act», για τους συνδρομητές του από την Σαουδική Αραβία. Ο λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο επεισόδιο γίνεται κριτική για την δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το Netflix σημειώνει ότι οι Σαουδάραβες μπορούν ακόμα να δουν το επεισόδιο μέσω Youtube. Αλλά είναι ανησυχητικό ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Google, δέχονται πιέσεις από κυβερνήσεις ώστε να δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα στα βίντεο του Youtube και τα αποτελέσματα των αναζητήσεων ανάλογα με τη χώρα από όπου συνδέεται ο χρήστης.
Ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων έχει ως προϋπόθεση την κοινή κατανόηση ή καταληπτότητα (mutual intelligibility).
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η κοινωνιολογία ως κλάδος διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την θεολογία. Μία άποψη με θεολογικό περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκάστοτε πολιτισμό, στον οποίο εμφανίζεται, και δεν μπορεί να κατανοηθεί ή να γίνει αποδεκτή από πιστούς άλλης θρησκείας. Αντίθετα η κοινωνιολογία, για να αποκτήσει το κύρος της επιστήμης, πρέπει να είναι κατανοητή είτε είσαι Ιάπωνας βουδιστής, είτε μουσουλμάνος από τη Σαουδική Αραβία ή Γερμανός προτεστάντης. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση και ο ορθολογισμός της επικοινωνίας, σημειώνει ο Χάμπερμας, είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για την δημοκρατία.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη με ολοκληρωτικά καθεστώτα θα ήθελαν να «βαλκανοποιήσουν», δηλαδή να τεμαχίσουν τις πληροφορίες έτσι ώστε να προωθούν την προπαγάνδα τους στον πληθυσμό τους χωρίς να πέφτουν σε αντιφάσεις. Έτσι φυσικά καταστρέφεται η κοινή κατανόηση.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αν παρακολουθήσεις τις αγγλόφωνες ειδήσεις από την Βόρεια Κορέα ή τα περισσότερα μέσα της Σαουδικής Αραβίας θα ανακαλύψεις έναν αλλόκοτο κόσμο γεμάτο παραλογισμούς.