Πηγή: Ημεροδρόμος
Η απάντηση της Επιτρόπου Roxana Mînzatu στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» – εργοδοτικών εγκλημάτων αποτελεί πραγματικό «μνημείο» κυνισμού και αντεργατικότητας. Επί της ουσίας ομολογεί ότι τα 300 εργοδοτικά εγκλήματα σε μια διετία στην Ελλάδα και τα 4 μόλις μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα πατούν ακριβώς σε αυτές τις λεγόμενες «ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας» που προβλέπουν οι οδηγίες της που στην απάντηση της επικαλείται στους χώρους δουλειάς.
Κι αυτές δεν είναι άλλες από το θεσμοθετημένο κάτεργο από την ΕΕ κι όλες τις κυβερνήσεις όπως και αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ που επέβαλαν το καθεστώς των μόλις 11 συνεχόμενων ωρών ημερήσιας ανάπαυσης, δηλαδή την νομιμοποίηση της εξοντωτικής δουλειάς για 13 συνεχόμενες ώρες. Είναι η αντεργατική οδηγία 2003/88/ΕΚ που επιβάλλει ευέλικτα ωράρια και ρυθμίσεις που οδηγούν σε εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της εργασίας. Πλάι σε αυτή την οδηγία και η 2019/1152/ΕΕ για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και η 2019/1158/ΕΕ για την «ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής», που λειτουργούν ως άλλοθι για τη διευκόλυνση ευέλικτων μορφών εργασίας και υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων.
Με το νόμο Γεωργιάδη της κυβέρνησης της ΝΔ και υλοποιώντας ευρωπαϊκές οδηγίες, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει σε πάνω από έναν εργοδότη άρα να δουλεύει ως και 78 ώρες την εβδομάδα και όχι 48, όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν, γιατί αυτό αφορά σε έναν εργοδότη. Επιπρόσθετα με τους νόμους της κυβέρνησης και υλοποιώντας αντίστοιχες οδηγίες της ΕΕ, οι συνταξιούχοι σπρώχνονται στο μεροκάματο, ενώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα μπορούν να δουλεύουν ως και τα 74 έτη νόμιμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο τελευταίοι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μεροκάματο ήταν 71 και 75 ετών αντίστοιχα.
Αυτές οι οδηγίες κι οι νόμοι τους μαζί με την οργανωμένη επιχείρηση διάλυσης των ΣΣΕ αποτελούν τη μήτρα για να πολλαπλασιάζονται τα εργοδοτικά εγκλήματα και να μετατρέπονται οι χώροι δουλειάς σε μια «κοιλάδα των Τεμπών». Επιπρόσθετα με την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε δήθεν «ανεξάρτητη αρχή» από το νόμο Χατζηδάκη, κατά τα πρότυπα της «Ευρωπαϊκής Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας», έχουμε οδηγηθεί στην διαρκώς μειούμενη στελέχωση του σώματος, την έλλειψη δυνατότητας ελέγχων και την αύξηση της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Όσον αφορά δε την Οδηγία Seveso III (2012/18/ΕΕ) για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται την κοροϊδία του «αυτοέλεγχου» των ίδιων των επιχειρήσεων, τη λεγόμενη «δέουσα επιμέλεια», μέσω «εσωτερικών» εκτιμήσεων κινδύνου χωρίς υποχρεωτικές επιθεωρήσεις από το κράτος. Πρόκειται για κοροϊδία να προτάσσουν την ΕΕ ως προστασία για τους εργαζόμενους, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καταγγέλλουν τους ίδιους για παρανομίες που θέτουν την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων σε κίνδυνο. Τα τελευταία παραδείγματα με το «εργατικό ατύχημα» οικοδόμου στο εργοτάξιο του Ελληνικού της Αθήνας όπου κυριαρχούν υπεργολάβοι και η «μαύρη» εργασία αλλά και τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας και της επιβλέπουσας αρχής της ”Ελληνικό Μετρό” στην κατασκευή της σήραγγας της γραμμής 4 στην Αθήνα μιλούν από μόνα τους.
Το λαϊκό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Ελλάδας στην συγκλονιστική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, φώτισε ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος για την πραγματική δικαίωση των εργαζομένων και του λαού. Η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για το καπιταλιστικό κέρδος.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002873/2024, προς την Επιτροπή, Άρθρο 144 του Κανονισμού.
Μεγαλώνει η μαύρη λίστα εργατικών «ατυχημάτων»-εργοδοτικών εγκλημάτων και με θανάτους στους χώρους δουλειάς. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 114 εργατικά δυστυχήματα και αυτή είναι η συνέχεια μιας ακόμη «μαύρης» χρονιάς, αφού το 2023 καταγγέλθηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία 108 ήταν θανατηφόρα. Ταυτόχρονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ —όπως και οι προηγούμενες— δεν έχει κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η υλοποίησή τους από ελληνικές κυβερνήσεις, όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που βασίζονται στην οδηγία 2003/88/ΕΚ για «οργάνωση του χρόνου εργασίας», εντείνουν υπερεργασία και εντατικοποίηση, εξαιτίας των οποίων αυξάνονται ατυχήματα και δυστυχήματα, ενώ την ίδια ώρα οι ελεγκτικές αρχές υποστελεχώνονται;
2.Πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι, με βάση την οδηγία Seveso της ΕΕ, η «δέουσα επιμέλεια» καθιστά τις επιχειρήσεις υπεύθυνες να καταρτίζουν σχέδια προστασίας με κριτήριο τα κέρδη, αντί να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους;
3.Πώς τοποθετείται σχετικά με τα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέσω των οποίων μπορούν να κατοχυρωθούν σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Mînzatu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το δίκαιο της ΕΕ καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις στον κοινωνικό τομέα. Η οδηγία για τον χρόνο εργασίας προστατεύει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για τον χρόνο εργασίας. Ειδικότερα, η οδηγία εγγυάται στους εργαζομένους 11 συνεχόμενες ώρες ημερήσιας ανάπαυσης, και εβδομαδιαία περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών επιπλέον των 11 ωρών ημερήσιας ανάπαυσης· οποιαδήποτε παρέκκλιση πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρούς όρους. Περιορίζει, επίσης, την εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, σε 48 ώρες κατά μέσο όρο για κάθε περίοδο 7 ημερών.
Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν και να διατηρούν διατάξεις ή να επιτρέπουν την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων που είναι ευνοϊκότερες από αυτές που προβλέπονται στην οδηγία 2003/88/ΕΚ ή άλλες οδηγίες της ΕΕ οι οποίες καθορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις στον κοινωνικό τομέα.
Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ελληνική νομοθεσία στην οποία αναφέρεται ο κύριος βουλευτής παραβιάζει τις διατάξεις της οδηγίας 2003/88/ΕΚ.
Η οδηγία Seveso III ορίζει υποχρεώσεις τόσο για τις αρμόδιες αρχές όσο και για τους φορείς εκμετάλλευσης όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, και να αποδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές, ανά πάσα στιγμή, ότι έχουν πραγματοποιηθεί, ιδίως στην περίπτωση επιθεωρήσεων. Η οδηγία καθιστά τις αρμόδιες αρχές υπεύθυνες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης μ’ αυτήν, καθώς και για την ανάληψη δράσης από τον φορέα εκμετάλλευσης για την πρόληψη και τον έλεγχο μεγάλων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να καταρτίζει εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε η αρμόδια αρχή να είναι σε θέση να καταρτίσει εξωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Πρέπει επίσης να καταρτίσει πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων και να συντάξει έκθεση ασφαλείας».
Πηγή: 902