Eldorado, Σκουριές, Χαλκιδική, Εξόρυξη

Πηγή: Antigold

Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την προπαγάνδα της, η Ελληνικός Χρυσός συνιστά να βάλουμε τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά.

Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη σελίδα στο Facebook όπου με ωραία γραφιστικά, βιντεάκια, χρωματάκια και λουλουδάκια, η  εταιρεία προσπαθεί να πείσει ότι …είναι κάποια άλλη και όχι αυτή που ξέρουμε.

Tα δεκάδες, καθόλου κολακευτικά για την εταιρεία, σχόλια κάτω από τα γυαλιστερά βιντεάκια (δείτε εδώ) δείχνουν ότι οι χρήστες του Facebook δεν τρώνε την προπαγάνδα – άλλωστε πολλοί είναι από την περιοχή και ξέρουν τι συμβαίνει. Οι απαντήσεις της εταιρείας, όσες φορές επιχειρεί να απαντήσει, προκαλούν απλά περισσότερη οργή. Ή γέλιο. Όπως η παρακάτω προσπάθεια άρνησης της τραγικής πραγματικότητας που παρουσιάζει μια φωτογραφία της παλιάς λίμνης τελμάτων Ολυμπιάδας, την οποία η εταιρεία ισχυρίζεται (και διαφημίζει κιόλας) ότι έχει «αποκαταστήσει περιβαλλοντικά»:

Αυτό είναι! Φταίει η «αισθητική» μας και όχι η πραγματικότητα! Έπρεπε λοιπόν να παρακολουθήσουμε τα σεμινάρια «καλλιτεχνικής φωτογραφίας» της Ελληνικός Χρυσός για να μάθουμε να βγάζουμε φωτογραφίες όπως αυτή:

Είδατε πόσο όμορφα φαίνονται όλα αν χαμηλώσεις αρκετά την κάμερα και βάλεις σε πρώτο πλάνο την πικροδάφνη; Στο βάθος το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, βαμμένο σε χαλαρωτικό απαλό πρασινάκι. Μπροστά ακριβώς έχει ένα σωρό από «δηλητηριώδη» συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη, αλλά ο καλλιτέχνης φωτογράφος δεν θέλει τέτοια πράγματα να του χαλάνε την εικόνα. Κολπάκια επιπέδου δημοτικού σχολείου, στην καλύτερη περίπτωση.

Άλλος τρόπος να κρύψεις την πραγματικότητα είναι να τραβήξεις τη φωτογραφία από αρκετά ψηλά. Να, όπως αυτή η φωτογραφία του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών:

Εδώ η καλή μας εταιρεία έχει βάλει λίγη πρασινάδα για λόγους «αισθητικής» ενώ στο δρόμο από κάτω κυλάνε πορτοκαλιά νερά, δηλαδή όξινη απορροή, δηλαδή δηλητήρια*.

Kαι βέβαια ήταν για λόγους αισθητικής, ξεκάθαρα, που η Ελληνικός Χρυσός ΕΚΟΨΕ το σωλήνα που είναι ενσωματωμένος στη βάση της γέφυρας του Μαυρόλακκα, έρχεται από το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και μέσα στο ρέμα. Δεν ήταν επειδή λίγες μέρες νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που έδειχναν το συγκεκριμένο σωλήνα και τα νερά του ρέματος από κάτω να είναι μαύρα κατράμι! Mα γιατί πάει ο νους σας στο κακό;

Δείτε το πρώτο βίντεο:

Και το δεύτερο βίντεο, λιγες μέρες μετά, με τον επίμαχο σωλήνα να έχει κοπεί «πρόσωπο» με τη γέφυρα ώστε να μη φαίνεται:

Αν λοιπόν εσείς, όπως κι εμείς, δεν βλέπετε αυτά που θέλει να δούμε η Ελληνικός Χρυσός μάλλον φταίει το ότι έχετε λάθος οπτική γωνία ή δεν φοράτε τα κατάλληλα γυαλιά. Αλλά μην ανησυχείτε.  Κατά τις πληροφορίες μας η εταιρεία, που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε όλες τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, έχει ήδη αποφασίσει να δωρίσει για τα Χριστούγεννα τέτοια ειδικά γυαλιά σε όλους τους ευτυχείς κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη.

Μια πρωτότυπη προσφορά της Ελληνικός Χρυσός που ασφαλώς θα βραβευθεί με το Μέγα Βραβείο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» την επόμενη χρονιά!

*Όλα τα βίντεο από την Ολυμπιάδα είναι της Ελένης Κυπραίου.