Αλιεύσαμε από Lesvosnews
Από τα θέματα που ανέδειξε το euronews το 2018
Κάποιοι, οι πιο τυχεροί έχουν βρει μια θέση στο προσφυγικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.500 ανθρώπους. Όμως όσοι ζουν στα χωράφια δίπλα στο κέντρο παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή.
«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι. Μας έχουν δώσει μια σκηνή όμως, δεν χωράμε. Είμαστε επταμελής οικογένεια. Ποιος μπορεί να ζήσει σε ένα χωράφι γεμάτο πέτρες και λακούβες; Κάνει πολύ κρύο κι εγώ δεν έχω ρούχα», ανέφερε ένας πρόσφυγας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τις 9.000. Η κατάσταση ήταν εκρηκτική. Στο τέλος του έτους λιγότεροι από 5000 ζουν πλέον στη Μόρια. Πολλοί όμως, νιώθουν πως έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.
«Είμαι 36 ετών κι έχω 8 παιδιά. Αυτό το μπουφάν είναι το μοναδικό που έχω για να περάσω τον χειμώνα. Τον τελευταίο καιρό βρέχει πολύ. Το νερό μπαίνει στη σκηνή μας. Κάνει πολύ κρύο. Δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Θέλουμε να φύγουμε να φτάσουμε στην Αθήνα», δήλωσε μια γυναίκα.
Από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως 1,5 εκατομμύριο έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο τέλος του 2018 στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000 μετανάστες. Από αυτούς 11.900 ζουν στα νησιά, ενώ 3500 είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η ΕΕ φέρει σημαντική ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο.
«Μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αυτό που στην πραγματικότητα έχει προσπαθήσει να κάνει η ΕΕ είναι να εξαγοράσει με χρήματα τις ευθύνες που έχει. Δηλαδή δίνει χρήματα σε χώρες εκτός Ευρώπης, στην Τουρκία ή τη Λιβύη στα νότια για να κρατήσουν τους πρόσφυγες στην μπροστινή τους αυλή», ανέφερε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η μεταφορά και άλλων προσφύγων στην ενδοχώρα μοιάζει μονόδρομος.
Ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος, μεταδίδει:
«Γκουαντάναμο, ντροπή της Ευρώπης, το χειρότερο προσφυγικό κέντρο στον κόσμο. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στη Μόρια από πρόσφυγες, ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης. Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως οι κακές συνθήκες διαβίωσης οφείλονται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να φτάνουν στη Λέσβο»