Αλιεύσαμε από το facebook του Dimitris Tsirkas
Ένα μέλος της σελίδας ellinika hoaxes έγραψε βιβλίο που αποδεικνύει ότι το «θαύμα» του Αγίου Φωτός δεν είναι παρά ένας μύθος: το Φως ανάβει με τη βοήθεια αναπτήρα, σύμφωνα με μαρτυρίες από το προσωπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το βιβλίο χαιρετίστηκε από το σύνολο σχεδόν του φιλελεύθερου κοινού και των ΜΜΕ ως μια σοβαρή ερευνητική δουλειά ενάντια στον θρησκευτικό ανορθολογισμό.
Σε ποιους όμως, απευθύνεται το συγκεκριμένο βιβλίο; Όσοι δεν είναι θρήσκοι δεν πίστεψαν προφανώς, ποτέ ότι το Άγιο Φως ανάβει με Θεία παρέμβαση και δεν χρειαζόταν καμία «απόδειξη» ή μαρτυρία που καταρρίπτει το υποτιθέμενο θαύμα. Οι δε θρήσκοι που πιστεύουν (δεν πιστεύουν όλοι) στο «θαυματουργό» άναμμα του Φωτός δεν πρόκειται να μεταπειστούν, όσα αποδεικτικά στοιχεία και αν τους παραθέσει κανείς. Δεν θα διαβάσουν καν το βιβλίο, παρά μόνο θα το ξορκίσουν. Η πίστη τους δεν απορρέει από έλλογες αποδείξεις, ούτε καταρρίπτεται από τέτοιες.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που συγκινούνται από ένα τέτοιο πόνημα που «διαλύει» τον μύθο του Αγίου Φωτός. Είναι οι μαχητικοί νέοι άθεοι, οπαδοί κυρίως, του Ρίτσρντ Ντώκινς, οι οποίοι θεωρούν τις θρησκείες υπεύθυνες για όλα τα δεινά από καταβολής κόσμου και προσπαθούν να τις καταρρίψουν αναδεικνύοντας τον αφελή και ανορθολογικό πυρήνα των δοξασιών τους.
Το συγκεκριμένο κοινό έχει μια εξαιρετικά επιφανειακή και άρα εντελώς λάθος κατανόηση του θρησκευτικού φαινομένου και της διαχρονικής επιρροής που ασκεί στους ανθρώπους. Παραγνωρίζουν εντελώς την κρίσιμη ψυχική, ιδεολογική και πολιτική λειτουργία των θρησκειών, τα κενά που καλύπτουν και τις πραγματικές αντιφάσεις που (φαντασιακά) επιλύουν, αντιμετωπίζοντάς τες απλώς ως ψευδή συνείδηση των αδαών μαζών η οποία στηρίζεται στην απάτη και τη δεισιδαιμονία που καλλιεργούν διάφοροι επιτήδειοι.
Τέτοια βιβλία είναι εξόχως ιδεολογικά, παρά τις αξιώσεις τους για ορθολογισμό και επιστημοσύνη, η λειτουργία τους εξαντλείται στο να θωρακίζουν την πεποίθηση των νέων άθεων ότι είναι διαφωτισμένοι και πνευματικά ανώτεροι των «καθυστερημένων» θρήσκων. Και το κάνουν αυτό απαντώντας σε ερωτήματα που θέτουν μόνο οι ίδιοι ή με τρόπο που προσπερνά εντελώς την πηγή της θρησκευτικής σαγήνης και εστιάζει σε δευτερεύουσες εκφάνσεις της. Αντί να καταρρίπτουν μία πίστη, ενισχύουν μια άλλη, εξίσου ανορθολογική.