Πηγή: TPP

Η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τις πιέσεις στους πολίτες της χώρας που με μπροστάρη το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» διαδηλώνουν επί 18 συνεχόμενες εβδομάδες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου που έχει ως στόχο να ανακόψει τις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα αυστηρότερα μέτρα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του France24, Ο Ε. Φιλίπ ανακοίνωσε πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (που θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις για 19η συνεχόμενη εβδομάδα) θα απαγορευτούν οι διαδηλώσεις στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν «πληγεί» από τους διαδηλωτές τους τελευταίους μήνες.

«Από το ερχόμενο Σάββατο θα απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” σε γειτονιές που έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από ομάδες που έχουν αποκλειστικό σκοπό να προκαλέσουν ζημιές. Τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, ιδίως στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων, ήταν απαράδεκτα και ο πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ο Φιλίπ ανακοίνωσε και την απομάκρυνση του 66χρονου αρχηγού της αστυνομίας του Παρισιού. Ο Μισέλ Ντελπίς είχε κριτικάρει ανοικτά την κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση τον απομακρύνει με την αιτιολογία πως δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά τις διαδηλώσεις των πολιτών στο Παρίσι. Παράλληλα, ο Φιλίπ τόνισε πως θα αυξηθεί σημαντικά το πρόστιμο για τη συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, από τα 38 ευρώ σήμερα στα 135 ευρώ.

Όπως φαίνεται οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν στις «τολμηρές αποφάσεις» που προανήγγειλε ο Μακρόν μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λορέντ Νουνιέζ, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας πως οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν «λιγότερο επιθετικές και όχι όσο ενεργές θα έπρεπε» στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου.