Ομόνοια, Αστυνομικό Τμήμα, Μπάτσοι, δολοφονία

Πηγή: Jo Di

Το τελευταίο περιστατικό “ανεξήγητου” θανάτου στο ΑΤ Ομόνοιας είναι αυτό του 34χρονου Ebuka, μετανάστη από την Νιγηρία.

Η λίστα των νεκρών και των βασανισμένων στο ΑΤ Ομόνοιας είναι μεγάλη και αφορά φυσικά σε περιστατικά τα οποία έχουν με κάποιον τρόπο αναδειχθεί και καταγραφεί.

Δείτε εδώ τη λίστα όλων των δολοφονιών που έχουν κάνει οι μπάτσοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Στη δεκαετία του 1990 θα υπάρξουν πλήθος καταγγελίες για κακομεταχείριση συλληφθέντων και κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ιδίως μεταναστών. Μάλιστα τον Αύγουστο του 1999, ύστερα από αυτοψία, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών.

Το 2000 ο Ιός της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, είχε κάνει μια καταγραφή των περιστατικών που αφορούν στο ΑΤ Ομόνοιας. Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Το χρονικό του αίσχους 

Αν, όμως, το όνομα του πρώην διοικητή δεν ακούγεται για πρώτη φορά, το τμήμα του οποίου κάποτε προΐστατο ο Η. Γεωργιλές απασχολεί κάθε λίγο και λιγάκι τα μέσα ενημέρωσης. Τη διασημότητά του αυτή χρωστά το 4ο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας στα κατά καιρούς “ανδραγαθήματα” κάποιων οργάνων του που φροντίζουν να το κρατούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Σταχυολογούμε ορισμένες ειδήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα και δίνουν ένα μέτρο του βίου και της πολιτείας του τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια:

* Περνώντας ένα βράδυ από την πλατεία Ομονοίας, ο ανταποκριτής της “Ε” Γ. Λυβιάκης παρακολουθεί αστυνομικούς να κακοποιούν ένα νεαρό μετανάστη και να τον οδηγούν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα. Αιτία, ένα απλήρωτο τηλεφώνημα σε γειτονικό περίπτερο (11/3/1996).

* Δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ομονοίας εμφανίζονται φορώντας πολιτικά στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού στην οδό Σολωμού και ζητούν να παρακολουθήσουν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διοίκησης (9/10/1997).

* Ενα μικρό αγόρι αλβανικής καταγωγής αφηγείται στη συντάκτρια της “Ε” Γ. Δάμα ότι αστυνομικός το συνέλαβε σε καφενείο της Ομόνοιας και το οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου άρχισε να το δέρνει έως ότου τον σταμάτησαν συνάδελφοί του (30/3/1998).

* Στο σπίτι του αρχιφύλακα Ν. Παπαδόπουλου που υπηρετεί στο τμήμα Ομονοίας, η αστυνομία ανακαλύπτει κροτίδες, στιλέτα και τα διαβατήρια δύο γυναικών από την Ουκρανία που υποτίθεται ότι είχαν απελαθεί. Ο εν ενεργεία αρχιφύλακας, μαζί με τον συνταξιούχο ανθυπαστυνόμο Θ. Αθανασόπουλο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τις δύο Ουκρανές. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αρπαγή από κοινού, σωματεμπορία, μαστροπεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών κ.ο.κ. (21/11/1998).

* Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, ο οδηγός Γ. Τσιάκος καταθέτει ότι στο ροζ κύκλωμα εμπλέκονται ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας Γεωργιλές, ο αστυνομικός Μητσώνης κ.ά. (24/11/1998).

Συνέχεια των περιστατικών στο ΑΤ Ομόνοιας

* Ο ανθυπαστυνόμος Π. Λαγούρος του τμήματος Ομονοίας κουρεύει τον 16χρονο μαθητή Φ. Σ., αλβανικής καταγωγής, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων (29/1/1999).

* Αύγουστος 1999: ύστερα από αυτοψία, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Σε απάντηση, ο υπουργός δίνει εντολή να καθαριστεί το κτίριο, να βαφούν οι τοίχοι και να εξεταστούν οι κρατούμενοι από γιατρό, ενώ από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τονίζει ότι έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την κατά το δυνατόν βελτίωση των εγκαταστάσεων και τον ευπρεπισμό των εσωτερικών χώρων (31/10/1999).

* Αστυνομικοί των τμημάτων Ομονοίας και Κυψέλης εμπλέκονται σε ένα ακόμη κύκλωμα σωματεμπορίας. Στην κατάθεσή της, νεαρή Λιθουανή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρακολούθησε τον προαγωγό της να παζαρεύει με αστυνομικούς και να επιτυγχάνει την απελευθέρωσή τους από το τμήμα Ομονοίας, όπου είχαν οδηγηθεί με περιπολικό (4/1/2000).

* Σύμφωνα με αποκάλυψη της “Κ.Ε”, τον Μάρτιο του 2000 αστυνομικός απελευθερώνει κρατούμενο στο Τμήμα Ομονοίας Κούρδο έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών. Ο αλλοδαπός καταγγέλλει το γεγονός και ζητεί τη μαρτυρία του επίσης αλλοδαπού ιδιοκτήτη γειτονικού καταστήματος που υπήρξε διερμηνέας της συναλλαγής. Λίγες ημέρες αργότερα, τρεις αστυνομικοί από το 4ο Τμήμα Ομονοίας και δύο της Αμεσης Δράσης πραγματοποιούν έφοδο στο κατάστημα του διερμηνέα, τον κακοποιούν και του στήνουν την κατηγορία ότι πωλούσε κλοπιμαία, καθώς και ότι αποπειράθηκε να τους δωροδοκήσει. Το θύμα της σκευωρίας καταγγέλλει το γεγονός και τελικά η υπόθεση αποκαλύπτεται από έναν από τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, ο οποίος καταθέτει ότι την πρωτοβουλία για την ενοχοποίηση του ξένου καταστηματάρχη είχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ομονοίας (22/10/2000).

Περιστατικά θανάτων και βασανισμών μετά το 2000 στο ΑΤ Ομόνοιας

Από το 2006 μέχρι και το τελευταίο περιστατικό του 34χρονου Ebuka, αρχές Φλεβάρη του 2019, η λίστα με τους ανεξήγητους θανάτους και τους βασανισμούς / κακοποιήσεις στο ΑΤ Ομόνοιας διαμορφώνεται ως εξής:

10-06-06 Ανήλικοι μετανάστες ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
22-11-06 Νεκρός μετανάστης ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
21-11-09 Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ
30-09-16 7 ανήλικοι πρόσφυγες ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
15-09-17 Μουσικός δρόμου ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ
29-12-17 28χρονη Ρομά ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
06-09-18 47χρονος ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
21-09-18 Ζακ Κωστόπουλος ΔΙΑΣ του ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
08-02-19 34χρονος Ebuka ΑΤ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Θα υπάρξουν επίσης καταγγελίες για διαφθορά. Αποκορύφωμα, η παραπομπή του πρώην διοικητή του ΑΤ Ομονοίας, ενός αστυνομικού του ίδιου τμήματος και ενός συμβούλου του υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για παροχή προστασίας το 1997 σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην οδό Αριστοτέλους.

Στις 20 Νοεμβρίου του 2006 ένας αλλοδαπός προσάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης μέρας. Στη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου αποβίωσε. Τότε θα υπάρξουν διαμαρτυρίες για το θάνατό του

Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά.

Ένας μετανάστης από το Πακιστάν ο Αλί Ζιαράτ, κατήγγειλε ότι στις 19 Δεκέμβρη 2006 σε μπλόκο αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας έχασε τα λεφτά του δώρου του, 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας. Θα μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμιση από τους αστυνομικούς, μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, γνωστό ακτιβιστή του αντιρατσιστικού κινήματος και σήμερα δημοτικό σύμβουλο Αθηνών. Ο Κωνσταντίνου θα αθωωθεί το 2012.

Τον Ιούνιο του 2007 έρχεται στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν. Ξεσπάει τεράστιος θόρυβος.

Το 2009 νέα καταγγελία γίνεται για βασανισμό κρατούμενου μετανάστη στο ΑΤ Ομονοίας. Η γνωστή δικηγόρος Γιάννα Κουρτόβικ κατήγγειλε στις 21 Νοεμβρίου 2009 ότι ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια στο ΑΤ. Ομονοίας. Τότε θα γίνουν και καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης. Ανακοίνωση του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες».

Περιστατικά μετά το 2000

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 το ΑΤ Ομονοίας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο καταγγελιών. Σύμφωνα με καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων–Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της 27/09/2016 στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης. Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών.

Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

Εν τέλει ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του. Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομονοίας κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου θα κάνουν καταγγελία ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και στο ΑΤ Ομόνοιας.

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μια ασκούμενη δικηγόρος που θέλησε να καταγγείλει στο ΑΤ Ομονοίας περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη, βρέθηκε τελικά η ίδια κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση, σε μια υπόθεση που επίσης θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.

Βασανισμοί και θάνατοι σε άλλα αστυνομικά τμήματα της χώρας

Βέβαια το ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι το μόνο αστυνομικό τμήμα στο οποίο έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί τέτοια περιστατικά θανάτου χωρίς προφανή αίτια – κυρίως μεταναστών.

Στη λίστα που ακολουθεί τα όσα καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων (ή κακοποιήσεων) σε άλλα ΑΤ της χώρας.

03-04-09 33χρονος Κούρδος ΑΤ Πύργου ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
09-10-09 25χρονος Πακιστανός ΑΤ ΝΙΚΑΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
25-06-13 20χρονος Ακτή Ελεφαντοστου ΑΤ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΘΑΝΑΤΟΣ
12-07-13 26χρονος Πακιστανός ΑΤ ΣΕΡΒΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΣ
18-11-13 46χρονος Μπαγκλαντεσιανος ΑΤ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΘΑΝΑΤΟΣ
19-08-16 29χρονος Αλβανός ΑΤ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΣ
07-02-17 45χρονος Αλγερινός ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Π. ΡΑΛΛΗ ΘΑΝΑΤΟΣ