Στην μετάφραση και τα… ερωτήματα ο Χρήστος Αβραμίδης
Πηγή: Aj+
«Για μια εβδομάδα προσπάθησα να τρώω σαν πρόσφυγας. Έτρωγα το ίδιο φαγητό που έδινε μια ΜΚΟ από την Αυστραλία σε Σύριους πρόσφυγες και παρακολούθησα τις συνέπειες που είχε στο σώμα μου» δήλωσε ο Yara Elmjouie.
Ενώ χαρακτήρισε επίσης, την κατάσταση στην οποία περιήλθε ως άθλια.
Ο Yara είχε την συγκεκριμένη ιδέα, ύστερα από διάφορα θέματα που έκανε για τους πρόσφυγες, αλλά παρόλα αυτά ένιωθε αποκομμένος απ’τους αγώνες τους.
«Ίσως έτσι να πιάσω έστω μια μικρή πλευρά του πως νιώθουν κάθε μέρα».
Πριν ξεκινήσει τη δοκιμασία, ρώτησε και άλλους ανθρώπους που είχαν υποβάλει τον εαυτό τους σε αυτό και του ανέφεραν ότι ξεκινάει μια εβδομάδα απογοήτευσης.
«Δεν θα νιώσεις ποτέ γεμάτος ή ικανοποιημένος» του ανέφεραν.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, το φαγητό ήταν πολύ φτωχό.
Οι συνέπειες στην ζωή του ανθρώπου αφορούσαν μεταξύ άλλων, συχνούς πονοκεφάλους, εκνευρισμό, καθώς και προβλήματα στην σκέψη. «Γίνομαι πιο ευθύς και λιγότερο ευγενικός» ανέφερε. Ενώ δεν μπορούσε να αντέξει στην θέα άλλων ανθρώπων να τρώνε κανονικό φαγητό.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, μπορεί να έπαιρνε οριακά τον απαιτούμενο αριθμό θερμίδων, αλλά δεν έτρωγε καθόλου, φρέσκο φαγητό και έτσι το σώμα του δεν απορροφούσε τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Τελικά αποδεικνύεται ότι ακόμα και αναφορικά με τις θερμίδες, αυτός ο άνθρωπος δεν λάμβανε την ημερήσια ποσότητα που θα συνίστατο για κάποιον στη ηλικία, το ύψος και το βάρος του.
Στο βίντεο μιλούν ειδικοί που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είναι ανθυγιεινή και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η αναιμία.
Εκτός αυτών έλειπε το θρεπτικό συστατικό του σιδήρου που χρειαζόταν, μια έλλειψη που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο υγείας, ειδικά για τα παιδιά.
Και όλα αυτά, τα βίωσε ένας άνθρωπος που εργάζεται στο Aj+, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με καλή οικονομική κατάσταση.
Πόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή σε ανθρώπους που προσπαθούν να συνέλθουν από έναν πόλεμο, να προσέξουν τα παιδιά τους, ή να βγάλουν κάποια χρήματα κάνοντας τις πιο σκληρές δουλειές;
Μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να μην χαρακτηρίζει το φαγητό που δίνουν όλες οι ΜΚΟ. Γεννιέται όμως ένα σημαντικό ερώτημα.
Τελικά η διαχείριση του Προσφυγικού μέσω των ΜΚΟ είναι κάποια φιλανθρωπική κίνηση των κρατών ή μία ακόμη οικονομική συνδιαλλαγή;
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί…