Πηγή: Astraparis

Τα κατευθυνόμενα εξώδικα, την ψευδή πληροφόρηση και την διασπορά αβάσιμων φόβων, της επιτροπής των ανωνύμων, της αυτοαποκαλούμενης και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων καυτηριάζουν με ανακοίνωσή τους οι Αλληλέγγυοι Χίου, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Η ΒΙΑΛ απέχει μόλις 6-7 χιλιόμετρα από την πόλη, κι όμως αυτή η μικρή απόσταση αρκεί για να ξεχαστούν τα βασικά: μιλάμε για ανθρώπους, εγκλωβισμένους και με αβέβαιο μέλλον, μιλάμε και για παιδιά που άλλη διέξοδο δεν έχουν από το να τριγυρνούν άπραγα ανάμεσα στα κοντέινερ και τις δεκάδες καλοκαιρινές σκηνές γύρω από αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης ανθρώπων.

Κι όμως. Στο δικαίωμα αυτών των παιδιών να πάνε στο σχολείο, δικαίωμα παναθρώπινο και αναφαίρετο, βλέπουμε να ορθώνονται εμπόδια, με κατευθυνόμενα εξώδικα, με ψευδή πληροφόρηση, με διασπορά αβάσιμων φόβων, από γνωστή «επιτροπή», που πασχίζει να καλύψει το ρατσιστικό και ξενοφοβικό της μένος.

Ας τονίσουμε λοιπόν το αυτονόητο, ξανά: Οι ΔΥΕΠ θα λειτουργήσουν στα πέντε σχολεία τις μεσημεριανές ώρες, 2 με 6 το απόγευμα. Τα παιδιά – 10 έως 20 ανά τμήμα, το πολύ – θα διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά, πληροφορική και εικαστικά και θα κάνουν γυμναστική.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε κάθε παιδί της ηλικίας τους να απολαμβάνει απρόσκοπτα. Οσοι ανησυχούν ειλικρινά, μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για όλα τα παιδιά, μακριά από ρατσιστικές φωνές. 
Το χαμόγελο των παιδιών που θα πάνε ξανά σχολείο μετά από τόσους μήνες προσφυγικής περιπέτειας, θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα. Ας μην τους το στερήσουμε, από άγνοια ή αδικαιολόγητο φόβο».

Στο πικρό σκίτσο, του Κώστα Γρηγοριάδη από την Εφημερίδα των Συντακτών, ο μικρός Αϊλάν, το προσφυγόπουλο από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο τον Σεπτέμβριο του 2015.