χιόνια, καταστροφές, Ελλάδα, Μακεδονία, εκκλησία

Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο ΣΤ του βιβλίου Ιστορίας της Β Γυμνασίου του 2453

Η Ελλάδα διαχρονικά έδειχνε τεράστια «αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων. Με τα αντιπλημμυρικά έργα να είναι «προσευχές στον ύψιστο» οι Έλληνες δεν είχαν πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα όταν ξεσπούσαν καταιγίδες. Οι σεισμοί από την άλλη αποτελούσαν αφορμή για ψυχαγωγία. Ήταν ένας διαγωνισμός στα σόσιαλ μίντια, για το ποιος θα γράψει πρώτος ότι έγινε σεισμός και για το πού κούνησαν το κορμί τους. Βέβαια, αν ο σεισμός έφερνε καταστροφές σε κτίρια και υποδομές ή αν προκαλούσε ακόμα και ατυχήματα, ήταν η κακιά η τύχη, ασχέτως αν η Ελλάδα είναι διαχρονικά σεισμογενής περιοχή. Το πιο γοητευτικό φυσικό φαινόμενο είναι βεβαίως η χιονόπτωση, την οποία πάλι ο Έλληνας την αντιμετωπίζει με το τσιγάρο στο στόμα. Όπως το 2019 όπου απογειώνονταν τα αεροπλάνα με προορισμό την Ελλάδα και κατέληγαν στην Ρουμανία για κομμουνιστικό τουρισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2021 οι μετεωρολόγοι είχαν ενημερώσει όλο τον κόσμο για το κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα έπληττε την χώρα με το όνομα Κλεομένης. Η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας είχε αποφασίσει να διορίσει έναν κληρικό στην ΕΜΥ έτσι ώστε αυτός να βαφτίζει τα καιρικά φαινόμενα. Ο Κλεομένης θα χτυπούσε το κέντρο της Αθήνας και η πολιτεία είχε λάβει τα μέτρα της. Μάλιστα είχε φτιάξει ειδικό χώρο στην Ακρόπολη, όπου μετά από τη χιονόπτωση θα δημιουργούνταν κρυστάλλινα μάρμαρα. Έτσι για την εορταστική περίοδο, τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επέστρεφαν στον τόπο τους μέχρι να λιώσουν. Όμως οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί. Η χιονόπτωση ήταν τόσο έντονη, που δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα από το λόφο του Στρέφη, η οποία σκέπασε όλο το κέντρο της Αθήνας με 2 μέτρα χιόνι. Η πόλη παρέλυσε και ο μόνος τρόπος για να κάνει κάποιος βόλτα σε αυτήν ήταν μέσω ντρον και κάμερα συνδεδεμένη με την τηλεόραση του. Επειδή στην ουσία χάθηκαν οι γιορτές και μίκρυναν τα έξοδα των οικογενειών, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταβληθεί φέτος δώρο Χριστουγέννων.

Τον Νοέμβριο του 2025 η κλιματική αλλαγή έφερε νέο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα Μαρουδιά. Αυτό θα έπληττε την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η πόλη ετοιμάζονταν για τα εγκαίνια του μετρό μετά από 20 χρόνια από το ξεκίνημα των εργασιών. Όμως ο καιρός είχε διαφορετική άποψη. Η χιονοθύελλα χάρη στους θυελλώδεις ανέμους  εισχώρησε μέσα στο τούνελ και το ρήμαξε κυριολεκτικά. Όταν μάλιστα έλιωσε το χιόνι, το νερό έφτασε τα τρία μέτρα ύψος και ηλεκτρικά μηχανήματα κάηκαν. Αποτέλεσμα το έργο να πάει άλλα πέντε χρόνια πίσω. Επίσης τα χιόνια τα εκμεταλλεύτηκαν Σκοπιανοί εθνικιστές και αντικατέστησαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με χιονάνθρωπο. Έτσι μετά από πολλά χρόνια που το θέμα του Μακεδονικού είχε ξεχαστεί, επανήλθε ξαφνικά.

Το 2029, την Μεγάλη Παρασκευή, όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν ειδοποιήσει για την κακοκαιρία Ιούδας. Είχαν προτρέψει την εκκλησία να μην γίνει η περιφορά του επιταφίου γιατί υπήρχαν τεράστιοι κίνδυνοι για τον κόσμο. Όμως η εκκλησία ανέφερε ότι ο Ιούδας δεν θα τα καταφέρει να τους πλήξει για δεύτερη φορά. Μάλιστα το Σάββατο θα τον κάψουν κανονικά όπως κάθε χρόνο. Οι μετεωρολόγοι όμως επαληθεύτηκαν. Τεράστιες χιονοπτώσεις έπληξαν το σύνολο της χώρας με αποτέλεσμα οι περιφορές του επιταφίου να φρακάρουν για ώρες στους δρόμους και να μην μπορούν να κουνηθούν. Πολλοί πιστοί έμειναν για μέρες στους δρόμους μέχρι να απεγκλωβιστούν. Επίσης το Άγιο Φως δεν ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τιμές αρχηγού κράτους. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ανέφερε ότι αυτό ήταν τιμωρία από τον θεό επειδή ο πρωθυπουργός μας είναι άθεος, ασχέτως αν αυτοί που πλήχθηκαν ήταν οι πιστοί που πήγαν στον επιτάφιο. Τουλάχιστον η εκκλησία ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι που καταπατούσαν την νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής, έκαναν νηστεία αναγκαστικά μιας και έμειναν νηστικοί στους χιονισμένους δρόμους της χώρας.

Παναγιώτης Φραγκούλης