Σαν σήμερα το 1949 γεννήθηκε ο Thomas Sankara, πρόεδρος από το 1983 έως το 1987 της Μπουρκίνα Φάσο, της “γης των όρθιων ανθρώπων” όπως μετονόμασε τη χώρα του. Ένας από τους μεγάλους επαναστάτες των Αφρικανικών χωρών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Μέσα σε αυτή την τετραετία κατορθώνει να διαμορφώσει μια σοβαρή πορεία οικονομικής αυτάρκειας της χώρας, να προχωρήσει σε σοβαρές ανατροπές στο σύστημα υγείας υπέρ των φτωχών (εμβολιάστηκαν 2,5 εκατομμύρια σε μια εβδομάδα), να αντιμετωπίσει στα σοβαρά τον αναλφαβητισμό, να αλλάξει ριζικά τη θέση της γυναίκας στην Αφρικανική κοινωνία. Η κυβέρνησή του περιελάμβανε μεγάλο αριθμό γυναικών, κάτι χωρίς προηγούμενο στη Δυτική Αφρική. Απαγόρευσε τους καταναγκαστικούς γάμους και την πολυγαμία, διόρισε γυναίκες σε υψηλές κρατικές θέσεις και ενεθάρρυνε τον γυναικείο πληθυσμό να εργάζεται έξω από το σπίτι και τις μαθήτριες να μένουν στο σχολείο ακόμα και αν είναι έγκυες. Προώθησε επίσης την αντισύλληψη και προέτρεψε τους συζύγους να αγοράσουν φαγητό και να ετοιμάσουν γεύματα για να αποκτήσουν την εμπειρία των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
«Ήρθα εδώ από μια χώρα όπου τα επτά εκατομμύρια παιδιά, γυναίκες και άντρες αρνούνται πια να πεθάνουν από άγνοια, πείνα και δίψα. Φιλοδοξώ να μιλήσω εκ μέρους του λαού μου, εκ μέρους των απόκληρων του κόσμου και να εκθέσω τους λόγους της εξέγερσής μας», Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 1984.

“Η επανάστασή μας στη Μπουργκίνα Φάσο ποτίζεται από την ολότητα των εμπειριών του ανθρώπου, από την πρώτη ανάσα της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Θέλουμε να είμαστε οι κληρονόμοι όλων των επαναστάσεων του κόσμου, όλων των απελευθερωτικών αγώνων των λαών του Τρίτου Κόσμου. Ρουφάμε τα διδάγματα της Αμερικανικής Επανάστασης. Η Γαλλική Επανάσταση μάς δίδαξε τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση έφερε τη νίκη στο προλεταριάτο και έκαμε δυνατή την πραγμάτωση των ονείρων της Κομμούνας των Παρισίων για δικαιοσύνη”, Οκτώβριος 1984

“Η επανάσταση και η απελευθέρωση των γυναικών πάνε μαζί. Δε μιλάμε για τη γυναικεία χειραφέτηση σα μια πράξη φιλανθρωπίας ή από μια περίσσεια ανθρώπινης συμπόνοιας. Είναι μια βασική αναγκαιότητα για το θρίαμβο της επανάστασης.”

“Ο Τσε Γκεβάρα μάς δίδαξε πως θα μπορούσαμε να τολμήσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Ενστάλαξε μέσα μας την πεποίθηση ότι ο αγώνας είναι ο μοναδικός μας πόρος. Εκείνος ήταν ένας πολίτης του ελεύθερου κόσμου που μαζί είμαστε στη διαδικασία του χτισίματός του. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε πως ο Τσε είναι επίσης Αφρικανός και Μπουρκιναμπέ.”

Δολοφονήθηκε από πραξικοπηματίες των οποίων μία από τις πρώτες επιλογές ήταν να ξαναβάλουν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στον Thomas Sankara αναφέρονται και οι Social Waste στο τραγούδι «Στην γιορτή της Ουτοπίας» με τους στίχους:

«Με ένα κόκκινο μπερέ σ’είχανε δει μια φορά
Ήσουνα λέξη στο στόμα του Thomas Sankara»

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒιοΜε) στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν επίσης πλάνα από το Φεστιβάλ για το νερό της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσαν οι Water Warriors στο ΑΠΘ το Δεκέμβρη του 2013.

*Αλιεύσαμε τον κύριο όγκο του κειμένου από τον Ν.Μ. στο facebook