Για τις τηλεφωνικές φάρσες, τη σάτιρα, τη λογοκρισία, την τηλεόραση και κυρίως τις παραστάσεις που δίνει στο Κρεμλίνο στον Πειραιά παρέα με εξαιρετικές τραγουδίστριες, μίλησε στο Sputnik ο Τσολιάς της Ελληνοφρένειας, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

«Όρια έχει μόνο η μαλακία», μας είπε αφοπλιστικά ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, ο Τσολιάς και ο Μπαλούρδος της Ελληνοφρένειας, τον οποίο συναντήσαμε στη μουσική σκηνή Κρεμλίνο στον Πειραιά.

Μας μίλησε για το καυτό θέμα των ημερών, τις σχέσεις Κράτους — Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας «παπατζιλίκι» των συριζαίων τη θρησκευτική ουδετερότητα. Παραδέχθηκε πάντως, ότι ανησυχεί «με τόσους αριστερούς», μήπως αντί για τον Ιησού, βρούμε φέτος τα Χριστούγεννα κανένα σφυροδρέπανο μέσα στη φάτνη.

«Φοβάμαι φέτος μη γεννηθεί το σφυροδρέπανο με τόσους αριστερούς που έχουμε μπλέξει. Μη βρούμε στη φάτνη μέσα το σφυροδρεπανάκι, που του πηγαίνουν οι μάγοι τα δώρα του καπιταλισμού. Για να το διαβρώσουν», σχολίασε με το δικό του πηγαίο χιούμορ.

 

Ο Αποστόλης ευχαρίστησε πολύ τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις που «είναι μεγάλοι κωμικοί θίασοι» και που ποτέ δεν έχουν αφήσει χωρίς «υλικό» την Ελληνοφρένεια.

Επίσης, μας εκμυστηρεύτηκε με ποια κυβέρνηση έγιναν οι πιο εύκολες και με ποια οι πιο δύσκολες τηλεφωνικές φάρσες της Ελληνοφρένειας. Τελικά, ακόμη και ο Τσολιάς όταν φτάνει η υπόθεση στις φάρσες, αναπολεί τα… χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

«Τα χρόνια της ευμάρειας ήταν το ΠΑΣΟΚ, έτσι κι αλλιώς. Και οι καλύτερες φάρσες έγιναν στα πολιτικά γραφεία των πασόκων οι οποίοι είχαν μια αλαζονεία που το έκανε εύκολο να τους βρεις ευάλωτους και τρωτούς» μας εξήγησε ο Αποστόλης.

Η πιο δύσκολη περίοδος για φάρσες, ήταν «με διαφορά», η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνοφρένεια, καθώς όπως μας είπε, οι «συριζαίοι» άκουγαν τα προηγούμενα χρόνια φανατικά την εκπομπή, με αποτέλεσμα όταν παίρνει τηλέφωνα στα υπουργεία να μην «τσιμπάνε» αλλά να του απαντούν «Έλα Αποστόλη».

«Έτσι δουλειά δεν γίνεται. Πού είναι οι πασόκοι που κάναμε μπίζνες ωραία; Αυτοί οι ενοχικοί πασοκοι όλα δύσκολα μας τα κάνουν. Ας βγάλουν επιτέλους τη μάσκα του κρυφοπασόκου», πρόσθεσε.

Τι κάνει ο Τσολιάς μέσα στο Κρεμλίνο

Για ακόμα τρία Σάββατα, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης με τη πανκ στολή του Τσολιά, θα βρίσκεται στη σκηνή του Κρεμλίνου μαζί με εξαιρετικές τραγουδίστριες σε μια «μουσικοσατιρική παράσταση λοξού πολιτικού λόγου» όπως τη χαρακτήρισε. Αυτή την εβδομάδα, θα τον συνοδεύει η Πέννυ Μπαλτατζή.

Όσο για το αδιαχώρητο που επικράτησε το περασμένο Σάββατο στην πρώτη παράσταση με την Νατάσα Μποφίλιου, ο Τσολιάς ήταν εντελώς προσγειωμένος.

«Αυτό που με νοιάζει είναι να είναι ωραίες οι παραστάσεις. Να είναι γαμάτες και όχι γεμάτες. Το γεμάτες θα προκύψει, αν προκύψει».

Ρωτήσαμε τον Τσολιά, αν παρεξηγιούνται οι σπουδαίες κυρίες που είναι «κάθε βράδυ με άλλη» και μας αποκάλυψε, ότι βρίσκει στο τέλος τον τρόπο να «ρίχνει» ακόμη και τις ζηλιάρες.

«Μ’ έχουνε μάθει πια. Κάποιες ζηλεύουν. Τους υπόσχομαι και άλλα βράδια έχω τον τρόπο μου… Άλλες τις πείθω, άλλες δεν με πιστεύουν, με χαστουκίζουν, έχω κάτι νυχιές στην πλάτη… Η Μποφίλιου για παράδειγμα, μέχρι τώρα ήταν πολύ εντάξει. Το δέχθηκε».

Πέρα από την πλάκα, ο Αποστόλης μας μίλησε για τα όρια στη σάτιρα και τη λογοκρισία.

«Όρια έχει μόνο η μαλακία. Η σάτιρα δεν έχει όρια, απλά αυτός που λογοκρίνει τη σάτιρα μάλλον έχει ξεπεράσει κάποιο όριο που οδηγεί συνήθως σε τύφλωση ή σε μαλακισμένες αποφάσεις». Πρόσθεσε ότι τα όρια, τα θέτει αυστηρά ο καλλιτέχνης με βάση την αισθητική του αλλά και βέβαια το κοινό.

Σύμφωνα με τον Τσολιά, είναι καλό να σατιρίζουμε ακόμη και τα δικά μας «ιερά και όσια» και εκείνα να αντέχουν την σάτιρα και την καλοπροαίρετη κριτική, «μπας και βελτιωθεί κάτι στα ιερά και όσιά μας».

Ξεκαθάρισε πως δεν θα δούμε την Ελληνοφρένεια στην τηλεόραση έως ότου βρεθεί μια «στέγη» που θα δίνει εχέγγυα απόλυτης ελευθερίας και ελευθεροστομίας.

«Αυτή τη στιγμή, όποια πρόταση ήρθε δεν είχε αυτές στις εγγυήσεις, οπότε ας απέχουμε για λίγο δεν πειράζει. Ας ξεκουραστούμε και εμείς να ξεκουραστεί και ο κόσμος που μας βλέπει τόσα χρόνια». Έως τότε όπως είπε ο Αποστόλης, υπάρχουν διάφορες μορφές εναλλακτικές για να πει η Ελληνοφρένεια αυτά που θέλει και βέβαια πάντα υπάρχει και το ραδιόφωνο.

Λεπτομέρειες παράστασης:

Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Τσολιάς εντ δε Τσόλια μπαντ

«ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΙΟΣ»

(Κάθε βράδυ με άλλη)

Guests:

10/11 ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΤΑΤΖΗ

17/11 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ

24/11 ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΕΡΙΔΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενα — Στίχοι: Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

«Δε Τσόλια Μπάντ»:

Kιθάρα — Γιώργος Τσουφαντάρης

Μπάσο — Νίκος Τσιμπινός

Τύμπανα — Αλέξανδρος Σταματίου

Πλήκτρα — Παύλος Βαλιανάτος

Video: Χρήστος Καρτέρης

Ηχοληψία video: Γιάννης Φωτιάδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (με μπύρα η κρασί)

15€ εισιτήριο θεάματος καθήμενου (viva) με 10€ ελάχιστη κατανάλωση κατ’άτομο (ένα ποτό)

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Χαϊδαρίου 6 & Κάστορος, Πειραιάς

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-4100010