Πηγή: Rosa

Το εξώδικο που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας, με το οποίο η υπουργός ενημερώνεται μεταξύ άλλων για τις υποθέσεις τοκογλυφίας και παιδεραστίας στις οποίες εμπλέκεται ο συνάδελφός του καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Δράκος, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων το απόγευμα της Τρίτης μέσα στο αμφιθέατρο, έφερε στη δημοσιότητα το tvxs.gr.

Το εξώδικο παραδόθηκε από δικαστικό επιμελητή στο υπουργείο Παιδείας στις 17 Μαρτίου 2021 και είχε επίσης ως παραλήπτη τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο.

Αν και συνεργάτες της κυρίας Κεραμέως επιβεβαίωσαν στο tvxs.gr πως το εξώδικο έχει παραληφθεί, μιλώντας στο OPEN ο κ. Συρίγος το πρωί της Τετάρτης είπε πως το υπουργείο είχε στη διάθεσή του τις καταγγελίες για τον συγκεκριμένο καθηγητή που αφορούσαν μόνο σε τοκογλυφία και εκβίαση- όχι δηλαδή παιδεραστία- καταγγελίες που εφόσον ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης δεν είχαν κριθεί ικανές για να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου ο συγκεκριμένος να τεθεί σε προσωρινή παύση από τα καθήκοντά του.

Τί έμαθε η Νίκη Κεραμέως στις 17 Μαρτίου 2021

Ο κ. Βάμβουκας γράφει στην υπουργό ότι η συγκεκριμένη επιστολή «αποτελεί συνέχεια άλλων σχετικών επιστολών που σας είχα απευθύνει» και είναι συγκεκριμένα η τέταρτη στη σειρά. Με την επιστολή αυτή θέτει υπόψη της υπουργού δημοσιεύματα της 27-28ης Φεβρουαρίου 2021 και 9ης Μαρτίου 2021 της εφημερίδας «Μακελειό». Τα δημοσιεύματα αυτά ήταν σύμφωνα με τον κο. Βάμβουκα και «σε γνώση του Πρύτανη του ΟΠΑ Καθηγητή κύριου Δημητρίου Μπουραντώνη». «Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου αναπληρωτή καθηγητή του ΟΠΑ, ο οποίος καταγγέλλεται πως εμπλέκεται σε σεξουαλικά σκάνδαλα και κυκλώματα παιδεραστίας», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Βάμβουκας δεν κατανομάζει τον εν λόγω συνάδελφό του όμως παραπέμπει στο δημοσίευμα, όπου συμπεριλαμβάνεται το ΔΕΚ διορισμού του και φαίνεται το ονοματεπώνυμό του. Σημειώνει ακόμα ότι «μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΟΠΑ, δηλαδή καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές, γνωρίζουν ποιος έιναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας».

Γίνεται σαφές πώς εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε επιχειρήσει να διερευνήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών του κ.Βάμβουκα, θα ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου να εντοπίσει την ταυτότητα του συγκεκριμένου καθηγητή, ο οποίος μάλιστα είχε τοποθετηθεί επί ΝΔ σε δύο κρατικές θέσεις, μία στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μία στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου.

Στο ντοκουμέντο που παραθέτουμε στη συνέχεια, ο κ. Βάμβουκας ενημερώνει την υπουργό Παιδείας για δύο ακόμη ζητήματα που περιγράφει ως «διάπραξη αξιόποινων πράξεων στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ που διαχρονικά συγκαλύπτεται από τις εκάστοτε Πρυτανικές Αρχές» και μια περίπτωση λογοκλοπής. Κάνοντας λόγο για ένα «κύκλωμα καθηγητών», στην επιστολή του χαρακτηρίζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο «άντρο παρανομίας, υπόθαλψης εγκληματικών στοιχείων και κουκουλώματος από τις Πρυτανικές Αρχές αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται από καθηγητές».

Μεταξύ άλλων αναφέρει περιπτώσεις «καθηγητή που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση για υπεξαίρεση αλλά εξακολουθεί να διδάσκει ανενόχλητος, καθηγητή που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για κακουργηματικές απάτες κατ’ εξακολούθηση, καθηγητές που ελέγχονται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος δεκάδων ή μάλλον εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθηγητή που διώκεται για τοκογλυφία, καθηγητή που διώκεται για απάτες σε βαθμό κακουργήματος και μέλη ΔΕΠ που ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος, απάτες και κατάχρηση δημόσιου χρήματος».

«Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, καθηγητές του ΟΠΑ που ήταν ή είναι, ποινικά ελεγχόμενοι, διωκόμενοι ή καταδικασθέντες για τη διάπραξη διαφόρων αξιόποινων πράξεων κατείχαν ή εξακολουθούν να κατέχουν θεσμικές θέσεις στο Ίδρυμα, συμμετέχοντας έτσι στη διαχείριση, τη διανομή και την ιδιοποίηση χρηματικών πόρων πολλών εκατομμυρίων ευρώ», σημειώνει.

Προς το τέλος της επιστολής του αναφέρει ότι προσδοκά «στον εντοπισμό και τον πειθαρχικό-ποινικό έλεγχο του αναπληρωτή καθηγητή που κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα παιδεραστίας και πορνείας, στην πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο ΟΠΑ, στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, στην τήρηση της νομιμότητας και ευελπιστώντας στην άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας για την εκρίζωση των εγκληματούντων καθηγητών από το ΟΠΑ». Καταλήγει με τη φράση «τουλάχιστον τώρα ξέρετε!»

Γιατί ο κ. Συρίγος είπε ότι το υπουργείο δεν γνώριζε τα περί παιδεραστίας;
Σε επικοινωνία που είχε το tvxs με το γραφείο της υπουργού Παιδείας, συνεργάτες της ενημέρωσαν ότι το εξώδικο του κυρίου Βάμβουκα έχει παραληφθεί. Μας είπαν ακόμα ότι «καταγγελία που παραλάβαμε για το ίδιο πρόσωπο στις 29/12/2021, στις 31/12/2021 εστάλη από την Υπηρεσία αρμοδίως στον πρύτανη ΟΠΑ για περαιτέρω ενέργειες (πχ. ΕΔΕ, πειθαρχικό) και ενημέρωση εν συνεχεία της Υπηρεσίας, παρά τις ημέρες των Εορτών».

Λίγες ώρες πριν την επικοινωνία μας με το υπουργείο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επίσης παραλήπτης του εξωδίκου Βάμβουκα, είπε στο OPEN το εξής: «Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς οι κατηγορίες για τις οποίες έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, και εννοούμε στον ανακριτή, είναι για τοκογλυφία και για εκβίαση. Τα άλλα περί παιδεραστίας και τα λοιπά τα διάβασα αλλά δεν είναι στις κατηγορίες τις οποίες έχουμε εμείς στο υπουργείο Παιδείας».

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους εάν οι κατηγορίες περί τοκογλυφίας και εκβίασης δεν είναι αρκετά σοβαρές για να τεθεί ο εν λόγω καθηγητής σε προσωρινή παύση καθηκόντων, μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ο υφυπουργός απάντησε: «Είναι σοβαρά αδικήματα αλλά προσέξτε, όταν είναι στο στάδιο του ανακριτή, δεν έχει πάει καν στο δικαστήριο, δεν μπορείς εσύ να βγεις και να πεις “σταματάω κάποιον”. Αυτό είναι κατ’ αρχάς θέμα των πρυτανικών αρχών να εξετάσουν τη βαρύτητα της υποθέσεως».