Η Ελληνοφρένεια καλωσορίζει έναν νέο συνεργάτη, έναν πραγματικό Άριστο. τον «Ιστορικό του μέλλοντος» που θα μας παρέχει αποσπάσματα από τα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος.

Απολαύστε υπεύθυνα:

 

Ακολουθεί απόσπασμα απότο κεφάλαιο ΣΤ του βιβλίου Ιστορίας της Α Γυμνασίου του 2453

Το 2010 στο Καστελόριζο, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηγέτες ανακοινώνει την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο. Το 2018 στην Ιθάκη, ο μεγαλύτερος Έλληνας ηγέτης, αφού έφερε το 3ο Μνημόνιο, ανακοινώνει τη μεγαλειώδη έξοδο από τα Μνημόνια. Για να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη αυτή η μέρα, αναγγέλλει τη δημιουργία μιας υπόγειας σήραγγας που θα ενώνει το Καστελόριζο με την Ιθάκη. Το έργο αυτό θα εξυπηρετήσει και τους πρόσφυγες. Θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια από τη μία άκρη του τούνελ στην άλλη και έτσι θα χαροπαλεύουν στα δροσερά νερά του Ιονίου και όχι στα ζεστά του Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα της εξόδου όμως δεν ήταν αυτά που περίμενε η χώρα. Η ανεργία παρέμενε στο 30%, οι μισθοί και οι συντάξεις σε επίπεδα φτώχιας και ο ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και για τα σπιτάκια σκύλων. Το χρέος περιέργως, όχι μόνο δεν διαγράφηκε, αλλά συνέχισε να αυξάνεται. Τέλος, ειδικοί ψυχολόγοι διέγνωσαν κατάθλιψη στους Έλληνες λόγω της απουσίας της Τρόικας από το Χίλτον. Έτσι, μετά από ένα χρόνο ελευθερίας, η νέα κυβέρνηση που εκλέχτηκε το 2019, ενεργοποίησε ξανά το μηχανισμό στήριξης. Ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε το νέο Μνημόνιο 4 στη Βεργίνα. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε για να τονιστεί η Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στο Μνημόνιο 4 υπήρχαν μέτρα για τη φορολογία, τους μισθούς και τις συντάξεις. Μετά το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, περικόπηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις την περίοδο των συγκεκριμένων εορτών. Το σκεπτικό της Tρόικας σε αυτό το μέτρο ήταν η αδικία του να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις εν μέσω τόσων αργιών, όπου ο κόσμος δεν εργάζονταν. Όσον αφορά τη φορολογία, φορολογήθηκαν επιτέλους τα κατοικίδια ζώα ανάλογα με τα κυβικά. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, καθώς διαφορετικά ήταν τα τέλη για ένα σκυλάκι τύπου Σίχτσου και διαφορετικά για μια καμηλοπάρδαλη. Εκτός των άλλων, λόγω αυτού, ενδυναμώθηκε η αγορά καναρινιών και κλουβιών. Αυτό το μέτρο είχε και οικολογικό χαρακτήρα, καθώς μειώθηκαν οι ρύποι από τα περιττώματα των ζώων.

Η χώρα οδηγούνταν στην εξαθλίωση από το νέο Μνημόνιο. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και στις επόμενες εκλογές κερδίζει με ποσοστό 45%. Στόχος της νέας κυβέρνησης ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια. Μετά από 6 μήνες διαπραγμάτευση με τηνΤρόικα, και χωρίς άλλη επιλογή, προκηρύσσει δημοψήφισμα όπως και το 2015. Αυτή τη φορά όμως οι Έλληνες, έχοντας στο μυαλό τους το τι έγινε μετά το προηγούμενο δημοψήφισμα, έδωσαν διαφορετικό αποτέλεσμα. Το ΝΑΙ πήρε 85%, το ΟΧΙ 15% και η αποχή ήταν στο 97%. Έτσι η κυβέρνηση με μεγαλύτερη άνεση από αυτή του 2015, φέρνει το Μνημόνιο 5.

Σκοπός του νέου μνημονίου ήταν οι αποκρατικοποιήσεις και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρώτο πράγμα που έγινε ήταν η ιδιωτικοποίηση των μονάδων καθαριότητας των Δήμων. Οι κάτοικοι πλέον έπρεπε να πληρώνουν το αντίτιμο των 100 ευρώ ανά κτήριο για τη διαλογή απορριμμάτων από τις γειτονιές. Η ιδιωτική εταιρεία, με σκοπό να βοηθήσει τα κατώτερα στρώματα, τοποθέτησε δίπλα στους κάδους τραπεζάκια για τους ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν το γεύμα τους από τα σκουπίδια. Για την φοροδιαφυγή, μοιράστηκαν δωρεάν μηχανήματα POS στα παιδιά των φαναριών, στους μουσικούς των δρόμων, σε όποιον λέει κάλαντα και στους πλανόδιους που πουλάνε κεριά την μέρα της ανάστασης. Εκτός αυτού του μέτρου έμεινε η εκκλησία.

Τα δύο μνημόνια βοήθησαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μαζί με άλλες 10 χώρες, καθώς οι υπόλοιπες επέστρεψαν στο εθνικό τους νόμισμα. Οι τράπεζες όχι μόνο σώθηκαν, αλλά επεκτάθηκαν και επιχειρηματικά στον τομέα του Airbnb, λόγω των εκατομμυρίων σπιτιών που απέκτησαν από πλειστηριασμούς. Ο κατώτατος μισθός πήγε όπως είχαν υποσχεθεί στα 751, αλλά ετήσια. Η ανεργία έπεσε στο 25%, όπως και ο πληθυσμός κατά 50%, λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης. Έτσι στα μέσα του 21ου αιώνα, στο Μεσολόγγι η κυβέρνηση ανακοινώνει την δεύτερη έξοδο της από τα μνημόνια. Μία ακόμα έξοδος του Μεσολογγίου, όπου όπως και το 1826, οι εχθροί της χώρας την περιμένουν από έξω να την κατασπαράξουν.

Παναγιώτης Φραγκούλης