Αλιευσαμε από Rosa.gr

Πρόσφυγες και μετανάστες των δομών φιλοξενίας σε Ανδραβίδα και Νέα Καβάλα ανέλαβαν δράση υιοθετώντας δύο παραλίες, τη παραλία Μυρσίνης στην Ανδραβίδα και την παραλία Περιγιάλι στην Καβάλα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της WWF Ελλάς: «Υιοθέτησε μια Παραλία» περίπου 25 μετανάστες/πρόσφυγες προχώρησαν σε παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων στις παραπάνω παραλίες, με τη βοήθεια διερμηνέων και εργαζομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία ορθής παρακολούθησης για την αποτύπωση της κατάστασης, ενώ έχουν στη διάθεσή τους τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διενέργεια της δράσης.

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 68 ομάδες, έχοντας υιοθετήσει 77 παραλίες σε όλη τη χώρα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 46 πρώτες καταγραφές με ευρήματα που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πλαστικά απορρίμματα. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όποια ομάδα πολιτών επιθυμεί να συμμετάσχει.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι περιοδικές καταγραφές στις παραλίες δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία χρονοσειρών, άρα και τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την κατάσταση ανά παραλία σε ό,τι αφορά στην πλαστική ρύπανση.

Πηγή: Lifo