Πηγή: Ημεροδρόμος

Στις εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσαν οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες τους σε βάρος των ηγετών της κουβανικής επανάστασης (ο Φιντέλ Κάστρο αντιμετώπισε 638 απόπειρες σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες!), ήρθε να προστεθεί χθες και η δημοσιοποίηση της παλαιότερης δολοφονικής απόπειρας που έχει γίνει ως τώρα γνωστή:

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που μεταφορτώθηκαν χθες στον ιστότοπο του ινστιτούτου National Security Archive με έδρα την Ουάσινγκτον αποκαλύπτουν ότι το 1960, μόλις ένα χρόνο μετά την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα, η CIA επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ραούλ Κάστρο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, πράκτορας της CIA προσέφερε 10.000 δολάρια σε πιλότο αεροσκάφους της Cubana που θα μετέφερε τον Ραούλ Κάστρο από την Πράγα στην Αβάνα, προκειμένου να «κανονίσει ένα δυστύχημα». Ο πιλότος Χοσέ Ραούλ Μαρτίνες Νούνιες, που είχε στρατολογηθεί από τη CIA, ζήτησε σε αντάλλαγμα, αν σκοτωνόταν και ο ίδιος στην επιχείρηση, οι ΗΠΑ να φροντίσουν οι δύο γιοι του να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αίτημα που έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ενώ ο πιλότος βρισκόταν ήδη εν πτήσει για την πρωτεύουσα της τότε Τσεχοσλοβακίας, το γραφείο της CIA στην Αβάνα έλαβε διαταγή να ακυρώσει την επιχείρηση, χωρίς όμως να μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί του. Οταν επέστρεψε, ο πιλότος ανέφερε πως «δεν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να κανονίσει ένα δυστύχημα όπως είχε συζητηθεί»…

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύφθηκαν τη στιγμή που ο Ραούλ Κάστρο, αποσύρεται από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στο Συνέδριο του Κόμματος που διεξάγεται στην Αβάνα.

«Τα έγγραφα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα σκοτεινό, απαίσιο κεφάλαιο των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον της κουβανικής επανάστασης», σημείωσε ο Πίτερ Κόρνμπλου, αναλυτής του National Security Archive, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εκτός προτεραιοτήτων» Μπάιντεν μια αλλαγή στα βάρβαρα μέτρα κατά της Κούβας

Εξήντα χρόνια μετά, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν στοχοπροσηλωμένα την επίθεσή τους ενάντια στην Κούβα και το λαό της, εναλλάσσοντας κάθε διαθέσιμη μέθοδο ανάλογα με το τι κρίνουν ότι εξυπηρετεί αυτήν την επίθεση περισσότερο, διατηρώντας ως κορωνίδα το βάρβαρο εμπάργκο.

Χαρακτηριστικά, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί στο ακέραιο όλα τα πρόσθετα μέτρα που επέβαλε κατά της Κούβας η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα δεν είναι ανάμεσα στις «προτεραιότητες» της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου. Επανέφερε δε τις γνωστές καραμέλες περί «υποστήριξης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με τις οποίες «ντύνεται» η συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα.