Πηγή: Ημεροδρόμος

O αστραφτερά πνευματώδης κύριος Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αρθρογραφεί στην «Καθημερινή», είχε μια αγωνία: Να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν δεξιοί διανοούμενοι… Προφανώς, ο καθένας μπορεί να γράφει για αυτά που τον απασχολούν. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν για να εκφράσει κανείς τις απόψεις του χρησιμοποιεί ψέματα.

Ο κύριος Τάκης Θεοδωρόπουλος στο πόνημα του (Καθημερινή – 17.02.2019) αναρωτήθηκε: «Πώς καταδέχθηκε ο Ρίτσος, ο ποιητής του “Επιτάφιου” και της “Ελένης”, να γράψει ένα ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που “χόρευαν” στην Πράγα το 1968;». Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με το συμπέρασμα που ήθελε να βγάλει: «Και εδώ αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα, και η πραγματική διχοτομία. Αν δηλώσεις αριστερός ως διανοούμενος, είναι σαν να έχεις υπογράψει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».

Βαρύγδουπο, ε; Τόσο που δεν πρόκειται, καν, να ασχοληθούμε με αυτό. Θα μείνουμε στο… ανύπαρκτο ποίημα που αποτέλεσε και “κολόνα” για να οικοδομήσει αυτός ο στέρεος διανοούμενος το τετραπέρατο συμπέρασμά του. Αλλωστε τέτοιο συμπέρασμα, τέτοιες “κολόνες” θα είχε… Παραθέτουμε, λοιπόν, την αναλυτική και τεκμηριωμένη απάντηση της κόρης του ποιητή, ο οποίος ήταν “άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος” για να ασχολείται με τύπους άνευ σημασίας. Διαβάστε τι έγραψε η Έρη Ρίτσου:

Ο ΡΙΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ

Είδα στην Καθημερινή το άρθρο που επισυνάπτω.
Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία της τεράστιας ψευτιάς που λέγεται εδώ και χρόνια και που παρ’ όλες τις διαψεύσεις επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.
Ο Ρίτσος ουδέποτε έγραψε ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που “χόρευαν” στην Πράγα και ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτά. 
Το όλο θέμα ξεκίνησε από μια προσωπική συζήτηση που είχε γίνει παρόντος του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη. Ο Ρίτσος είχε γυρίσει από τη Μόσχα όπου είχε παρακολουθήσει την παρέλαση της Πρωτομαγιάς (εδώ να κάνω μια διόρθωση. επρόκειτο για την παρέλαση για την Οχτωβριανή Επανάσταση και όχι για την Πρωτομαγιά) και αυτήν περιέγραφε λέγοντας πόσο τον είχε εντυπωσιάσει “η χαρά του κόσμου που περνούσε, κρατώντας λουλούδια, οι μανάδες με τα μωρά αγκαλιά, οι γέροι με τα παράσημα στο στήθος, παντού χαμόγελα, λουλούδια και μπαλόνια. Μια τεράστια γιορτή. Και ήταν τέτοια η ατμόσφαιρα της χαράς που ακόμα και στην στρατιωτική παρέλαση είχες την εντύπωση πως και τα τανκς χόρευαν.”
Αυτή την περιγραφή σε μια καθαρά προσωπική κουβέντα, την πήρε ο κ Λιάνης και την επόμενη μέρα την έκανε ρεπορτάζ γράφοντας πως τα “τανκς χορεύουν” και έτσι ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία που στη συνέχεια έγινε “τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύουν” και στη συνέχεια έγινε “Ο Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα σοβιετικά τανκς που μπήκαν στην Πράγα χορεύοντας”.
Βεβαίως ο κ. Λιάνης τα διέψευσε όλα αυτά και έγραψε το τί πραγματικά είχε ειπωθεί και πως, αλλά φυσικά κανείς δεν έδωσε σημασία στη διάψευση, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο ίδιος ο Ρίτσος, άνθρωπος εξαιρετικά αξιοπρεπής και περήφανος, δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει σε όσα γελοία γράφτηκαν σχετικά με το θέμα και από “επώνυμους αριστερούς” της εποχής, θεωρώντας υποτιμητικό για κείνον να απαντήσει σε ένα ψεύδος και να “δικαιολογηθεί” για κάτι που ποτέ δεν είπε ή έκανε.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2075459899203498&id=100002185237867