Πηγή: Jo Di
Ανάμεσα στις πρώτες χώρες που υποστήριξαν το πραξικόπημα ήταν φυσικά οι ΗΠΑ, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, το Περού και άλλες χώρες της Λατινικής και Νότιας Αμερικής (όπως Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Παναμάς, Ισημερινός και Παραγουάη). Στη Βαλκανική χερσόνησο επίσης, το Κόσοβο και η Αλβανία αναγνώρισαν από την αρχή τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαΐδο.
Σύμμαχοι της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών της Βενεζουέλας και του Νικολάς Μαδούρο, αποτελούν η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία, το Μεξικό (αργότερα δήλωσε ουδετερότητα), η Κούβα, το Σουρινάμ, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, η Ουρουγουάη (αργότερα δήλωσε κι αυτή ουδετερότητα στο ζήτημα), η Βολιβία, η Συρία, η Παλεστίνη, το Ιράν, η Ινδία (απέσυρε τη δημόσια στήριξη στον Μαδούρο), η Ισημερινή Γουινέα, το Λάος, η Καμπότζη, η Νότιος Αφρική και η Βόρεια Κορέα.
Η ΕΕ ως σύνολο, έχει εκφραστεί αρκετές φορές και με κυρώσεις αλλά και με δηλώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και το ίδιο πράττει και τώρα. Αυτή τη φορά με πρωτοβουλία από την Ισπανία που ακολούθησαν Γαλλία, Γερμανία και η Μ. Βρετανία, έδιναν 8 ημέρες στον πρόεδρο για να διοργανώσει εκλογές.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι κάτωθι χώρες της Ευρώπης αναγνώρισαν τον Χ. Γκουαΐδο ως τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας:
- Γαλλία
- Ισπανία
- Γερμανία
- Πορτογαλία
- Βέλγιο
- Λουξεμβούργο
- Ολλανδία
- Ην. Βασίλειο
- Δανία
- Σουηδία
- Αυστρία
- Πολωνία
- Ουγγαρία
- Κροατία
- Βουλγαρία
- Βόρεια Μακεδονία
- Ουκρανία
- Λιθουανία
- Λετονία
- Φινλανδία
- Εσθονία
Επίσης οι κάτωθι χώρες αναγνώρισαν τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαΐδο.
- Ισραήλ
- Μαρόκο
- Γεωργία
Τέλος η Αυστραλία και η Ιαπωνία, μαζί με την Ταϊβάν υποστηρίζουν το πραξικόπημα και αναγνώρισαν τον Χ. Γκουαΐδο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η Ιρλανδία δηλώνει προς το παρόν αμέτοχη στη διένεξη αλλά γρήγορα θα κληθεί να συνταχθεί με την θέση της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, ενώ η θέση της κυβέρνησης συντάσσεται με αυτή της ΕΕ και των ΗΠΑ, εντούτοις το κυβερνών κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης του Ν. Μαδούρο.
Η κυβέρνηση στην Ιταλία, φαίνεται διχασμένη όσον αφορά στο θέμα της υποστήριξης ή όχι του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Μάλιστα, τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη έβαλε βέτο σε ένα κοινό ανακοινωθέν αναγνώρισης του Χ. Γκουαΐδο ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
Η Νέα Ζηλανδία, επίσης αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Χ. Γκουαΐδο αλλά διατηρεί την ουδετερότητά της στο ζήτημα.