ΗΠΑ, Αμερική, πόλεμος, αντάρτες

Καθώς οι ΗΠΑ και αρκετές «ανθρωπιστικές οργανώσεις» ζητούν όλο και συχνότερα την πραγματοποίηση πραξικοπήματος ή στρατιωτικής εισβολής στην Βενεζουέλα, με πρόσχημα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα πέπλο σιωπής καλύπτει κάθε αποκάλυψη σχετικά με την Κολομβία.

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι ο Κολομβιανός στρατός εκτέλεσε δέκα χιλιάδες πολίτες από το 2002 ως το 2010, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρακάτω ιστορία, που μας μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτει τις πρακτικές εκτελέσεων που ακολουθούσε η κυβέρνηση της Κολομβίας για να ικανοποιεί τις ΗΠΑ:

Η Γκλόρια Αστρίντ Μαρτίνες είδε για τελευταία φορά τον γιο της το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου 2008. Αφού έφαγε του πρωινό του, ο 21χρονος Ντάνιελ, έφυγε από το σπίτι τους στην Σοάτσα, ένα υποβαθμισμένο προάστιο της πρωτεύουσας της Κολομβίας, για να ξεκινήσει μια καινούρια δουλειά στην πλούσια ύπαιθρο της χώρας.

«Μου είπε ότι βρήκε μια δουλειά που θα του προσέφερε τόσα πολλά χρήματα που δεν θα χρειαζόταν να δουλέψει ποτέ ξανά», θυμάται η Μαρτίνες. «Ακουγόταν πολύ καλό για να ναι αληθινό, αλλά αυτός επέμενε, έτσι και έφυγε».

Οχτώ μήνες μετά, το νεκρό σώμα του Ντάνιελ βρέθηκε με στολή παραλλαγής σε έναν μαζικό τάφο κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Στρατιώτες από τον κολομβιανό στρατό δελέασαν τον Ντάνιελ με την υπόσχεση να δουλέψει στην πόλη Οκάνια, 414 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά, όπου και τον δολοφόνησαν δηλώνοντας τον σαν μαχητή επαναστατικής ομάδας. Σκοπός της τακτικής αυτής ήταν να παραποιήσουν τα στατιστικά στοιχεία υπέρ τους στον πόλεμο εναντίον των αριστερών ανταρτών.

Οι φουσκωμένοι αριθμοί χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ενώ οι αξιωματικοί που είχαν αναλάβει τις εκτελέσεις επιβραβεύονταν με προαγωγές και άδειες.

Όταν ήρθε στο φως για πρώτη φορά η είδηση των μαζικών δολοφονιών το 2008, το σκάνδαλο επηρέασε τον στρατό της Κολομβίας: δεκάδες ανώτεροι αξιωματικοί απολύθηκαν ενώ άλλοι απλοί στρατιώτες οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική χρησιμοποιούταν πολύ πιο εκτενώς απ’ ότι νόμιζαν τότε που έγινε γνωστό.Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν ότι περίπου δέκα χιλιάδες πολίτες εκτελέστηκαν από τον στρατό.

Πηγή: Info-war.gr

Με πληροφορίες από: The Guardian