Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

«Πολιορκημένη» από απεργούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και αλληλέγγυους θα είναι από το μεσημέρι η Βουλή, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτρέψουν τον τελευταίο εκβιασμό της κυβέρνησης με τη μαζική απόλυσή τους, ώστε να παραδοθεί «ελεύθερη εργασιακών βαρών» σε ιδιώτες η ιστορική μεταλλουργία. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης τίθεται η απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής που ψηφίζεται σήμερα, με την οποία οδηγούνται σε απόλυση οι 1.060 εργαζόμενοι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδίσει για πάγωμα των απολύσεων και ενώ εκκρεμεί η εξ αναβολής εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Από αυτή την άποψη η επίμαχη τροπολογία αποτελεί και εξόφθαλμη εξαπάτηση της Δικαιοσύνης, καθώς η διορισμένη από την κυβέρνηση ειδική διαχείριση ζήτησε και πήρε στις 6 Μαΐου αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου με το πρόσχημα ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους. Αντί ουσιαστικής διαβούλευσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νομοθετικό τελεσίγραφο που οδηγεί τους ίδιους σε άμεση απόλυση και παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, τις ήδη ειλημμένες (προσωρινή διαταγή για πάγωμα απολύσεων) και τις αναμενόμενες.

Η τροπολογία, που έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί την απόσυρσή της, προβλέπει τα εξής:

■ Δίνει στον ειδικό διαχειριστή την εξουσία να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

■ Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

■ Προβλέπει την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών. Προβλέπει επίσης την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Το ανώτατο όριο 5 μηνών στην απασχόληση με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις που ορίζει η τροπολογία, ώστε να συνεχιστεί στοιχειωδώς η λειτουργία της μεταλλουργίας, προδίδει και ένα κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οδηγούνται εν μέσω θέρους σε καθεστώς ομηρίας και προσδοκίας πιθανής επαναλειτουργίας της μεταλλουργίας, αλλά με εντελώς άγνωστους όρους για τους ίδιους. Αυτό ίσως είναι μια βολική εκκρεμότητα για τους τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους και τους κορυφαίους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα (και εισηγητής της τροπολογίας) και Γιάννη Οικονόμου, που βρίσκονται εκλογικά στριμωγμένοι, καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς και το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ επηρεάζουν όλη την τοπική κοινωνία στη Φθιώτιδα και στους όμορους νομούς.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους φαίνεται ότι δεν ξαφνιάστηκαν από την τελευταία κυβερνητική μεθόδευση. Λίγες μέρες πριν, με εξώδικη πρόσκληση προς τον ειδικό διαχειριστή και την κυβέρνηση, επαναλάμβαναν τις προτάσεις τους για πλήρη επαναλειτουργία και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας που μπορεί να είναι κερδοφόρα, ιδιαίτερα με τις τωρινές τιμές του περιζήτητου νικελίου και τα αξιόλογα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ σε απαραίτητα για τις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση μεταλλεύματα. Κατά τους εργαζομένους, ένας τέτοιος επενδυτικός σχεδιασμός θα διασφάλιζε όχι μόνο τις τωρινές αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Πάντως, πέρα από την κραυγαλέα περιφρόνηση της Δικαιοσύνης μέσω της τροπολογίας, η όλη μεθόδευση της κυβέρνησης, από τον Φεβρουάριο 2020 οπότε η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και τα περιουσιακά στοιχεία της διαμοιράστηκαν μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ειδικής διαχείρισης εν ονόματι (ή με πρόσχημα) των αποφάσεων της Ε.Ε., έχει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Μεταξύ άλλων γιατί οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ εξελίσσονται στο απόλυτο σκοτάδι, με αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τις οποίες δεν τηρείται καν η στοιχειώδης υποχρέωση δημοσιότητας. Η τελευταία προθεσμία έληγε στις 5 Ιουνίου, προσφορά φυσικά δεν κατατέθηκε από τη μόνη διεκδικήτρια κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝ-AD Holdings και θεωρητικά τρέχει μια σιωπηρή παράταση αόριστης διάρκειας για την οποία ουδείς είχε την πρόνοια να ενημερώσει, έστω και άτυπα.

Την απόσυρση της τροπολογίας έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΚΚΕ και με δημόσια δήλωση του γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα που χαρακτήρισε έγκλημα τη μεθόδευση και το ΜέΡΑ25.