Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Ο Γιώργος Ζαντιώτης, Έλληνας μετανάστασης, 24 ετών, πέθανε στο Wuppertal υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, την Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε κράτηση από τη Γερμανική Αστυνομία. Έπρεπε όμως να περάσουν 5 μέρες και ένα βίντεο να ταξιδέψει από τη Γερμανία στην Ελλάδα και από εκεί ξανά πίσω στη Γερμανία προκειμένου οι αρχές να γνωστοποιήσουν το γεγονός, κατηγορώντας όμως τον νεκρό, μετά τον θάνατό του.

Συγκεκριμένα, το οπτικοακουστικό υλικό και ένα σύντομο κείμενο εμφανίστηκαν στο ελληνικό Indymedia. Στο δραματικό βίντεο, μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι αρκετοί αστυνομικοί προσπαθούν να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα που βρίσκεται στο έδαφος. Το άτομο που βιντεοσκοπεί διαμαρτύρεται για τη σύλληψη και αρχίζει να κλαίει, ενώ φωνάζει, μάλιστα, ότι ο άνδρας που βρίσκεται στο έδαφος είναι ακόμα παιδί και πως έχει κάνει εγχείρηση.

Οι αστυνομικοί ζητούν από όσους παρακολουθούν να κρατήσουν αποστάσεις, να κλείσουν την κάμερα του τηλεφώνου τους και να δώσουν την ταυτότητά τους. Στο σύντομο κείμενο στο Indymedia, διατυπώνονται κατηγορίες κατά της αστυνομίας πως δεν υπήρξε ιατροδικαστική έκθεση και δεν επετράπη στους συγγενείς να δουν το πτώμα. Το κοινό της Γερμανίας είδε το βίντεο μόλις το βράδυ του Σαββάτου, αρκετές μέρες μετά τον θάνατο, καθώς δημοσιεύτηκε στο twitter. Εμείς επικοινωνήσαμε με την αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη και επιβεβαιώσαμε πως το βίντεο έχει μαγνητοσκοπηθεί την στιγμή της βίαιης σύλληψης.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η εισαγγελία απαντώντας σε ερώτηση του ΜΜΕ “Neues Deutchland” ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί είχε καλέσει την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες επειδή άνθρωποι που επέβαιναν στο ταξί του πήγαιναν πέρα δώθε στον δρόμο, όντας σε κακή κατάσταση. Με βάση την εισαγγελία η αστυνομία που έφτασε βρήκε έναν «ιδιαίτερα επιθετικό» άνδρα και την αδελφή του. Ο άνδρας εξουδετερώθηκε και τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση. Εκεί, αφού του αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες, με βάση τις αρχές, έγινε και πάλι επιθετικός. Στη συνέχεια, ένας γιατρός της αστυνομίας πήρε δείγμα αίματος. Αμέσως μετά, ο άνδρας υπέστη κυκλοφορική κατάρρευση. Οι προσπάθειες ανάνηψης από τον γιατρό της αστυνομίας και την υπηρεσία ασθενοφόρων ήταν ανεπιτυχείς και ο άνθρωπος πέθανε. Στη συνέχεια, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο.

Η εισαγγελία του Βούπερταλ δήλωσε στο “ND” το πρωί της Κυριακής ότι στο μεταξύ διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή. Με βάση την εκδοχή της εισαγγελίας δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας συνδεόταν με το θάνατο του νεαρού και αναμενόταν ακόμη η τοξικολογική έκθεση, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε καταναλώσει ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν ρωτήθηκε η εισαγγελία γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε ο θάνατος υπό αστυνομική κράτηση, απάντησε ότι πρόκειται για θάνατο που προκλήθηκε από παθολογικά αίτια και για αυτόν τον λόγο, το ζήτημα δεν θεωρήθηκε «σχετικό με τα μέσα ενημέρωσης».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί το hashtag #GiorgouZantioti όπου ήδη πολλοί χρήστες διαφορετικών εθνικοτήτων εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου με μεταναστευτικό υπόβαθρο και κατηγορούν την αστυνομία.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Sebastian Weiermann στο “ND”, η καμπάνια “Death in Custory” έχει καταμετρήσει 199 θανάτους έγχρωμων ατόμων και ατόμων που έχουν πληγεί από ρατσισμό από το 1990 μέχρι σήμερα στη Γερμανία.

«Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της αστυνομίας είναι ότι τα παραπτώματα και τα πιθανά εγκλήματα συγκαλύπτονται, οι συγγενείς και το κοινό δεν ενημερώνονται» ανέφερε σε δηλώσεις της η συγκεκριμένη καμπάνια. Επικοινωνήσαμε με τον Sebastian Weiermann, Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος  δημοσιοποίησε πρώτος το θέμα στη Γερμανία και σχολιάζει πως αυτές οι ομοιότητες με τις υπόλοιπες περιπτώσεις αποτελούν ένα ύποπτο σημείο της υπόθεσης. «Οι δηλώσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ποινικοποίησαν τον νεκρό μετά τον θάνατό του και αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο.»

Η Ελληνοφρένεια επικοινώνησε με την αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη, η οποία μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη.

Η αδερφή του νεκρού ζητά δικαιοσύνη με τρεμάμενη φωνή και συγκλονίζει. Θέλει να μάθει «γιατί σταμάτησε η καρδούλα του» και σπάει η φωνή της όταν περιγράφει πως βγήκαν με τον αδερφό της να διασκεδάσουν και δεν μπόρεσε να τον φέρει πίσω στη μητέρα του. Αναφέρει, επίσης, πως μετά από αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να δει αστυνομικούς γιατί φοβάται.

Η κοινή φίλη του Γιώργου και της Μαρίας Ζαντιώτη, Μαίρη Πρόϊου δηλώνει πως η αστυνομία πέταξε τα ρούχα του νεκρού χωρίς να ρωτήσει κανέναν και αναρωτιέται γιατί.

Οι δύο γυναίκες ευχαριστούν όλους όσους έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους απ΄την πρώτη στιγμή, ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας που ενδιαφέρθηκαν και μάζεψαν ακόμα και χρήματα. Στέκονται επίσης στις δραματικές ομοιότητες της συγκεκριμένης υπόθεσης με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνουν λέγοντας πως αυτή η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουν τον Γολιάθ που έχουν απέναντί τους.