Συνέντευξη στη Lifo και στην Αργυρώ Μποζώνη έδωσε ο Βασίλης Μπισμπίκης, με αφορμή τη σύγχρονη, drag διασκευή στα «Κόκκινα Φανάρια» που ετοιμάζει στον Τεχνοχώρο Cartel.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε:

«Φυσικά ζορίστηκα (σ.σ. στην Αθήνα), ήμουν άφραγκος και ένας χαρακτήρας των άκρων και των καταχρήσεων και αυτό το κομμάτι της ζωής μου έχει μεγάλη σχέση με τα “Κόκκινα Φανάρια” που ετοιμάζουμε, γιατί έζησα μέσα στο περιθώριο. Και μέσα στις μεγάλες ταλαιπωρίες που πέρναγα με μάζευαν κυριολεκτικά οι πουτάνες και οι τρανς και με φρόντιζαν. Ζούσα στην Ομόνοια, σε ένα ξενοδοχείο, και ήμουνα συγκάτοικός τους. Όταν είχε κρύο με βοηθούσαν πάρα πολύ, μου άνοιγαν τα μπουρδέλα και καθόμουνα στις σόμπες με τις τσατσάδες. Είναι σαν φόρος τιμής σε αυτά τα πρόσωπα η παράσταση, αλλά εμείς εδώ το πάμε ένα βήμα παραπέρα.»

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούμε από ανθρώπους που έχουν δημόσιο βήμα να μοιράζονται ιστορίες που έρχονται κόντρα με τις συντηρητικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα που περιθωριοποιούν κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιλογή των εκφράσεων, ακριβώς επειδή φέρουν πολιτιστικό φορτίο, στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αναπαράγονται ιεραρχίες και κυρίαρχα αφηγήματα.

Αλιεύσαμε από Rosa