Κώστας Αρβανίτης για το Luben
Ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα φαίνεται πως έχουν όσοι πιστεύουν ότι η Εθνική Κροατίας θα ήταν σήμερα η εκλεκτή ομάδα των SS, με το επιχείρημα μάλιστα να δίνεται από τον πιο διάσημο παίχτη της. Το σκηνικό ήταν η πανηγυρική υποδοχή της Εθνικής από τους οπαδούς της στο Ζάγκρεμπ, οι οποίοι έτρεξαν να την υποδεχτούν για το εντυπωσιακό ομολογουμένως κατόρθωμά της να φτάσει ως τον τελικό, όπου έχασε 4-2 από τη Γαλλία.
To σκηνικό έγινε κατά τη διάρκεια του άτυπου γύρου του θριάμβου, όπου οι παίχτες ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο μέχρι μια πλατεία του Ζάγκρεμπ, με τη διαδρομή να κρατάει κάπου 5 ώρες λόγω του συγκεντρωμένου κόσμου. Ενώ ο διοργανωτής της φιέστας είχε ξεκαθαρίσει πως δε θα υπάρχουν πολιτικοί ή καλλιτέχνες παρόντες, τελικά υπήρχε ένας: Ο ακροδεξιός Σφακιανάκης της Κροατίας, κατά κόσμον Μάρκο Πέροβιτς. O Πέροβιτς ακούει και στο παρατσούκλι Thompson, το οποίο αναφέρεται στο πασίγνωστο αμερικανικό αυτόματο όπλο.
Σύμφωνα με το τοπικό κανάλι Ν1, οι ποδοσφαιριστές της Κροατίας κάλεσαν τον Πέροβιτς στο λεωφορείο και όταν έφτασαν στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία του Ζάγκρεμπ, ήταν ο ίδιος ο Μόντριτς που τον κάλεσε να τραγουδήσει. Να σημειωθεί εδώ ότι στην Κροατία υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες γι’αυτό το σκηνικό, καθώς οι συναυλίες του Πέροβιτς πολύ συχνά γίνονται τόπος εκδήλωσης αντισερβικού μίσους. Ο Κρέσο Μπέλιακ, ο αρχηγός του κεντρώου Kροατικού Κόμματος Χωρικών, έγραψε στο Twitter πως δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στον «φασίστα» να χαλάσει τη φιέστα.
Να σημειωθεί εδώ πως το 2017 ο Πέροβιτς είχε κάνει στο Μόσταρ της Βοσνίας μια συναυλία για αλληλεγγύης στους Βόσνιους Κροάτες αξιωματούχους που δικάζονταν για εγκλήματα πολέμου. Στη συναυλία κάπου 8.000 άτομα φώναζαν το σύνθημα “Za dom spremni” – (“Έτοιμοι για την πατρίδα”), το οποίο ανήκε στους φασίστες Ουστάσι της Κροατίας του Β’ΠΠ.
Επίσης, μια συναυλία του απαγορεύτηκε φέτος στο Μάριμπορ της Σλοβενίας για λόγους ασφαλείας, ενώ το 2015, στη επετειακή συναυλία του για μια νικηφόρα επιχείρηση του κροατικού στρατού στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πολλοί από τους 80.000 που παραβρέθηκαν φώναζαν το προαναφερθέν σύνθημα, αλλά και «Σκότωσε ένα Σέρβο». Για το κερασάκι στην τούρτα, ο Πέροβιτς έχει τραγουδήσει και τραγούδια με τα ονόματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι Ουστάσι (Γιασενόβατς και Γκραντίσκα Στάρα)
Τα πράγματα στη συνέχεια όμως έγιναν ακόμη πιο ακραία. Σύμφωνα με τη σερβική ταμπλόιντ Blic, ο Μόντριτς και οι άλλοι παίχτες ζήτησαν μάλιστα από τον Πέροβιτς να παίξει συγκεκριμένα, έντονα αμφιλεγόμενα τραγούδια και ποιήματα, όπως το “Gene kamene” – “Γονίδια από πέτρα“. Να σημειωθεί ότι μέχρι και η uploader του βίντεο στο Youtube στα σχόλια μιλάει για τις τράπεζες και τους Εβραιοσιωνιστές που μας ελέγχουν και άλλα τέτοια ευχάριστα.
Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει κάποιους πιο γενικούς στίχους, αλλά θεωρείται πως αναφέρεται στην ήττα των Ουστάσι από τους αντιφασίστες Παρτιζάνους του Τίτο το 1945 και στα όσα τράβηξαν μετά, για τα οποία δε λυπάται κανείς. Μια στροφή αναφέρεται μέχρι και στο γαλάζιο αίμα και το λευκό δέρμα, ακριβώς δηλαδή τα πράγματα που είχαν στο μυαλό τους οι Ναζί, ενώ και οι υπόλοιποι στίχοι είναι πολύ περίεργοι:
Με τη μετάφραση να έχει περίπου ως εξής: “Ήταν κακό το ’45, μας έσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο … και τώρα το νέο αμπέλι μεγαλώνει, έρχεται πίσω στο σπίτι και του χρωστάνε. Γαλάζιο αίμα, λευκά πρόσωπα, ένα νέο μωρό γεννιέται – στην πέτρα, στο μετάξι πάντα ήμασταν.”
Δεν ξέρουμε τι γνώμη έχει για όλα αυτά ο Λούκα Μόντριτς και αν πιστεύει ότι έχασε το 1945 μαζί με τους Ουστάσι, τους Ναζί και όλη την παλιοπαρέα, αλλά οι σκιές πάνω από τον ίδιο και την Εθνική Κροατίας βαθαίνουν όλο και περισσότερο.