Την υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ελάχιστων πλουσίων και ισχυρών ανθρώπων περιγράφουν οι αποκαλύψεις των Paradise Papers από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), καθώς τουλάχιστον το 80% του υπεράκτιου πλούτου ανήκει στην οικονομική ελίτ του 0,1%.
Σύμφωνα με τον ειδικευμένο σε φορολογικούς παραδείσους, καθηγητή του Berkeley, Γκάμπριελ Ζούκμαν στο Business Insider, «είμαστε μόνο στην αρχή για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων», θεωρώντας τη δράση των offshore ως τον «τελευταίο θησαυρό διαρροών στον κόσμο των πλουσίων και ισχυρών».
«Αυτό που παρατηρούμε στα δεδομένα είναι ότι ο εξωχώριος πλούτος είναι υπερβολικά συγκεντρωμένος. Το κορυφαίο 0,1% των πλουσιότερων χαρτοφυλακίων διαθέτει το 80% του κρυμμένου πλούτου» σημειώνει ο καθηγητής, που αναφέρει πως μετά την κυκλοφορία των Panama Papers το 2016, αυξήθηκαν τα παγκόσμια έσοδα κατά 10%.
«Τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν τη γνώση που υπάρχει από προηγούμενες διαρροές. Η κύρια καινοτομία στη νέα διαρροή είναι ότι βλέπουμε περισσότερους Αμερικανούς στα αρχεία της Appleby απ’ ότι στα Panama Papers. Έτσι, προκύπτει πως δεν είναι μόνο οι Ρώσοι ή οι αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά οι πλούσιοι από όλο τον κόσμο» διαπιστώνει ο καθηγητής.
Τα εκατομμύρια αρχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από την τιτάνια δουλειά που παρουσίασε το ICIJ αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία πολυεθνικών, όπως η υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Appleby και η Asiaciti Trust της Σιγκαπούρης, με σκοπό την φοροαποφυγή για ισχυρούς από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Ζούκμαν, η εξομάλυνση της φοροδιαφυγής από τους πιο ισχυρούς είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι γραφειοκρατικής ικανότητας, γεγονός που προδίδει τη μέχρι σήμερα έλλειψη σαφών αποφάσεων των μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ για την πάταξη αυτού του είδους της φοροδιαφυγής.
«Για να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο, χρειαζόμαστε κυρώσεις στις χώρες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν τα οικονομικά εγκλήματα» δήλωσε ο καθηγητής, άποψη που συμφωνεί με τα όσα ακούστηκαν την Τρίτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για κοινοτικές πρωτοβουλίες που θα πιέζουν δικηγόρους και εταιρείες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή.
«Οι χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν μητρώα για την καταγραφή της ιδιοκτησίας χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακίνητα και άλλα» αναφέρει ο Ζούκμαν επιχειρώντας να εξηγήσει που θα πρέπει να βασιστεί η λύση. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως με την διοίκηση Τραμπ οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην προ Ομπάμα εποχή, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει δημοσιοποιήσει τις δικές του φορολογικές δηλώσεις.
Πηγή: ThePressProject