Εισαγωγή από antigold
Τελικά αυτό που έκανε νιάου-νιάου στα κεραμίδια ήταν γάτα.
Φυσικά όταν η εκπομπή ουσιών οι οποίες «είναι ισχυρά ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος και προκαλούν δευτερογενή συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως αϋπνίες, ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος» χαρακτηρίζεται απλή «δυσοσμία», γίνεται φανερό ότι η προσπάθεια συγκάλυψης/ξεπλύματος του ρυπαντή είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα μέλη της ομάδας «Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα» που πήραν την υπόθεση πάνω τους και κατάφεραν να τη φτάσουν μέχρι εδώ. Έχει πολύ αγώνα ακόμα.
———- —————
Σταυρούλα Πουλημένη / stokokkino.gr
Τα ΕΛΠΕ δείχνει ως πηγή της δυσοσμίας στο Κορδελιό ενδιάμεσο πόρισμα του ΑΠΘ-Διαχειρίσιμο το πρόβλημα σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δύο μονάδες των ΕΛΠΕ δείχνει ως πηγή το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας για τη δυσοσμία στην περιοχή του Κορδελιού το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την έρευνα διεξήγαγε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Κωνσταντίνη Σαμαρά η οποία παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει αναθέσει το σχετικό έργο στο ΑΠΘ.
Να σημειωθεί ότι η πηγή της δυσοσμίας αποτελούσε ερώτημα για δεκαετίες στην περιοχή του Κορδελιού, οι κάτοικοι του οποίου προχωρούσαν τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το φαινόμενο και για συμπτώματα στην υγεία τους.
Σύμφωνα με την κα Σαμαρά πρόκειται για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου από την προβλεπόμενη 12μηνη περίοδο μετρήσεων σε τρεις θέσεις του Κορδελιού, σε άλλα σημεία της πόλης και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής και συγκεκριμένα αφορούν την περίοδο 27/4/18 μέχρι 31/10/18. Από τις τρεις θέσεις συλλέχθηκαν συνολικά 171 δείγματα, 140 τακτικά και 31 έκτακτα μετά από ενημέρωση των κατοίκων στα οποία μετρήθηκαν 55 οσμηρές ενώσεις με διαφορετικό χαρακτήρα και κατώφλι οσμής. Το πρόβλημα προκαλείται από συνολικά οχτώ ενώσεις (8 μερκαπτάνες) που έχουν και την πιο έντονη οσμή, οι δύο εκ των οποίων εμφανίστηκαν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις με την πηγή να προέρχεται από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.
Συγκεκριμένα, η συχνότητα ανίχνευσης των οσμηρών ενώσεων στο Κορδελιό κυμάνθηκε κάτω από 5% μέχρι και 100%, δηλαδή άλλες ανιχνεύτηκαν σε πολύ λίγα δείγματα και άλλες στο 100% των δειγμάτων.
Η κα Σαμαρά απέκλεισε στα συμπεράσματα του πορίσματος πιθανή διαρροή φυσικού αερίου καθώς μία χημική ένωση που έχει να κάνει με το φυσικό αέριο το τετραϋδροφιλένιο, ανιχνεύθηκε σε μικρό ποσοστό, μόνο σε τακτικά δείγματα και σε χαμηλά επίπεδα. Άλλη μερκαπτάνη που ανευρίσκεται στο υγραέριο ανιχνεύθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό 54-66%. Δύο μερκαπτάνες ανιχνεύθηκαν σε πολλά δείγματα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα που υπερβαίνουν, όπως είπε, «το κατώφλι οσμής» και πρόκειται για τις ενώσεις που αντιλαμβάνονται ως δυσοσμία οι κάτοικοι.
«Οι ενώσεις δεν παρουσίασαν διαφορές μεταξύ των τριών θέσεων μέτρησης στο Κορδελιό ωστόσο εντοπίστηκαν σε σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις από άλλα σημεία της πόλης» σημείωσε η κα. Σαμαρά τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως η περιοχή του Κορδελιού επηρεάζεται από γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες. «Βρήκαμε ψηλότερες συγκεντρώσεις στις έκτακτες δειγματοληψίες όταν είχαμε κινητοποίηση των κατοίκων για περιστατικό δυσοσμίας απ΄ ότι στις τακτικές. Βρήκαμε συσχέτιση με τη θερμοκρασία σε μέρες που υπήρχε υψηλή θερμοκρασία και πιθανή εξάπλωση των ενώσεων, καθώς αυτές εξατμίζονται εύκολα και μεταφέρονται σε κοντινές αποστάσεις. Επιπλέον διαπιστώσαμε αρνητική συσχέτιση με την ταχύτητα του ανέμου, δηλαδή οι ενώσεις αυτές μεταφέρονται σε περιόδους άπνοιας και άρα σε κοντινές αποστάσεις. Στις έκτακτες δειγματοληψίες βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών με ανέμους βορειοδυτικού τομέα» εξήγησε.
Η πηγή της δυσοσμίας όπου ανιχνεύθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις οι ενώσεις αυτές είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια στο ΑΠΘ, τα ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα η δεξαμενή μερκαπτανών και η μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης, όπου οι συγκεντρώσεις ήταν υπερδεκαπλάσιες από αυτές που ανιχνεύθηκαν στα τρία σημεία δειγματοληψίας στο Κορδελιό. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέρα της δειγματοληψίας δεν ευνοούσε τη μεταφορά τους στο Κορδελιό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η διαδικασία επεξεργασίας των αποβλήτων του διυλιστηρίου, κυρίως η αφυδάτωση της λάσπης αλλά και η μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων να αποτελούν πηγές δυσοσμίας για την γύρω περιοχή.
Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Απριλίου και στο επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να προκύψουν επιπλέον συμπεράσματα.
Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, αυτές οι ενώσεις με βάση τους διεθνείς οργανισμούς που κατατάσσουν τις ενώσεις βάσει της επικινδυνότητάς τους δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων πτητικών, επίσης δεν είναι τοξικές και ορισμένες από αυτές χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης στη βιομηχανία τροφίμων. Τόνισε, όμως, ότι συνιστούν ισχυρά ερεθιστικά του αναπνευστικού συστήματος και προκαλούν δευτερογενή συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως αϋπνίες, ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε ευάλωτες ομάδες που εκτίθενται σε αυτές (π.χ. τα παιδιά) και υποβαθμίζουν γενικότερα την ποιότητα ζωής.
Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι σε βάθος χρόνου οι ενώσεις αυτές δε συσσωρεύονται στον οργανισμό για αυτό δεν είναι ρύποι που παρακολουθούνται από τους σταθμούς μέτρησης, σύμφωνα με τη οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Παρακολουθούνται σε εργασιακό περιβάλλον, εκεί που οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα και για τον λόγο αυτό για δύο από αυτές τις οχτώ ενώσεις υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για τους εργασιακούς χώρους.
Ο Ηρακλής Λάτσιος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας τόνισε ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό που έχει να κάνει όχι με διαφυγές αλλά με εκπομπές των ουσιών αυτών που αντιλαμβάνεται κανείς με τη κοινή αίσθηση.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων στα ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα το ένα κομμάτι αφορά τη διαχείριση της λάσπης, η οποία γίνεται πολύ κοντά στο όριο με το Κορδελιό και τον ελαιοδιαχωριστή από όπου φαινόταν ότι γίνονται εκπομπές. «Εμείς κρίναμε ότι είναι διαχειρίσιμα προβλήματα και ζητήσαμε και στα δύο σημεία, στον ελαιοδιαχωριστή και τη μονάδα ξήρανσης να γίνουν κλειστά συστήματα απαγωγής των αερίων ουσιών και καταστροφή τους σε κατάλληλη περιβαλλοντική τεχνολογία. Επειδή όμως η διαχείριση λάσπης είναι πολύ κοντά στο Κορδελιό θα ήταν καλό η μονάδα να μεταφερθεί σε άλλο σημείο των ΕΛΠΕ» τόνισε. Επιπλέον πρόσθεσε πως υπάρχουν και κάποια παλαιά σκάμματα εντός των ΕΛΠΕ που δεν χρησιμοποιούνται και για προληπτικούς λόγους προτάθηκε να γίνει άμεσα η αποκατάστασή τους. Ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες που αδειοδοτούν τα ΕΛΠΕ να επανεξετάσουν τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ, κάτι που προβλέπεται από το νόμο όταν διαπιστώνονται προβλήματα υποβάθμισης περιβάλλοντος.
Ζητήθηκε ακόμη από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος που πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στα ΕΛΠΕ να λύσουν τα προβλήματα των καταγγελιών και με βάσει τα πορίσματά τους να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Τέλος, ο κ. Λάτσιος κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αναζητήσουν εσωτερικά αν υπάρχουν και άλλες πηγές μόλυνσης που δεν είναι φανερές.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα έχουν σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στον Εισαγγελέα, στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η αντίδραση από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου και φυσικά της εταιρείας.