νομική, κουίντα, θεατρική, ΑΠΘ

Πηγή: Alterthess.gr

Την έντονη διαφωνία τους για το γεγονός ότι δεν τους παραχωρείται χώρος για τις πρόβες και την λειτουργία της ομάδας τους εκφράζουν με κείμενο τους τα μέλη της φοιτητικής θεατρικής ομάδας της Νομικής του ΑΠΘ, «Κουίντα».

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τα μέλη της ομάδας, οι κοσμήτορες της ΝΟΠΕ αρνούνται να παραχωρήσουν τη σχετική άδεια για να λειτουργήσει η θεατρική ομάδα. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες θεατρικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το κείμενο της Φοιτητικής Θεατρικής Ομάδας Νομικής «Κουίντα»:

«Η Τέχνη πάει πανεπιστήμιο

Χαίρετε! Είμαστε η Φοιτητική Θεατρική Ομάδα Νομικής ΚΟΥΙΝΤΑ. Κάποιοι ίσως να έχετε γνωρίσει τη δουλεία μας από τις ανοιχτές μας πρόβες ή τις  παραστάσεις μας. Εδώ και 24 χρόνια, σχεδόν αδιάκοπα, δύο μέρες την εβδομάδα, όταν πέφτει η νύχτα στο ΑΠΘ εμείς συναντιόμαστε στο β’ αμφιθέατρο Νομικής για τις πρόβες μας. Όταν το campus παραδίδεται στα ναρκωτικά και νεκρώνει από κάθε πολιτική-πολιτιστική κίνηση (εκτός εξαιρέσεων) επιλέγουμε να παίζουμε, να γελάμε, να συνδιαλέγουμε σε ένα καταχωνιασμένο αμφιθέατρο. Η ομάδα έκλεισε το 2009 και ξανάνοιξε μέσα από τις καταλήψεις της Νομικής από λίγους ανυπότακτους Γαλάτες. Έκτοτε όχι μόνο δημιουργούμε και εκφραζόμαστε αλλά επικοινωνούμε τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με γνώμονα πάντα την αυτό-οργάνωση και την αλληλεγγύη.

Αν και το έργο μας είναι γνωστό στη φοιτητική κοινότητα, η κοσμητεία φαίνεται να μην το αναγνωρίζει και τόσο. Από τότε που η ομάδα ξανάνοιξε το 2011 παίρνουμε άδειες για να χρησιμοποιούμε τον χώρο. Πράγμα που κυλούσε ομαλά έως σήμερα. Συγκεκριμένα φέτος, μετά από 24 χρόνια, οι καινούργιοι κοσμήτορες της ΝΟΠΕ, Κ. Καστανίδου και Γρηγόριος Ζαρωτιάδης αρνήθηκαν να μας δώσουν άδειες.  Η πρόφαση είναι η ασφάλεια των ηλεκτρολογικών της αίθουσας και γενικότερα η ασφάλεια μας στο κτήριο. Αυτή η δικαιολογία αφορά ένα αμφιθέατρο που καθημερινά γίνονται μαθήματα! Βέβαια όταν επισκευάστηκαν τα ηλεκτρολογικά, άδειες δεν δόθηκαν.

Αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν σε μοναχικά πελάγη αλλά πλέουμε στον ταραχώδη ωκεανό του καινούργιου πανεπιστημίου. Το παράδειγμα μας δεν είναι δυστυχώς μοναδικό, ούτε πιστεύουμε πως το πρόβλημα είναι πραγματικά η ασφάλειά μας. Άδειες δεν έχουν δοθεί σε πολλές άλλες θεατρικές του ΑΠΘ με πολύχρονη δράση. Μάλιστα, μετά από πολύ επιμονή στο αίτημά μας, λάβαμε την πρόταση να μας παραχωρηθεί ένας πολύ μικρός χώρος στη Φοιτητική Λέσχη, ώστε να διεξάγονται εκεί οι εβδομαδιαίες μας πρόβες, καθώς και οι πρόβες των άλλων φοιτητικών θεατρικών ομάδων. Έναν χώρο κυριολεκτικά ανίκανο να χωρέσει όλα τα μέλη της ομάδας μας και να μπορέσει να φιλοξενήσει χρονικά όλες τις ομάδες. Συνεπώς αναγκαστήκαμε να αρνηθούμε σε αυτόν τον συμβιβασμό, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά αδύνατος να πραγματοποιηθεί. Οι συλλογικές μας διαδικασίες και οι αποφάσεις των συλλόγων μας καταστέλλονται συνεχώς. Τα ναρκωτικά βρίσκουν έφορο έδαφος σε ένα νεκρό πανεπιστήμιο από κίνηση.  Στη λέσχη θα χτυπάμε κάρτα και άλλα πολλά στο πανεπιστήμιο που ξεπροβάλλει με τους πρυτάνεις να τρίβουν τα χέρια τους.

Στο ΑΠΘ των ναρκωτικών, της διάλυσης, της εντατικοποίησης, της αγοράς που επεμβαίνει όλο και περισσότερο επιλέγουμε να φορέσουμε τις καθαρές μας κάλτσες και να τους τις πετάξουμε πίσω μετά από μία ιδρωμένη πρόβα. Στο ανταγωνιστικό κλίμα αντιτάσσουμε την συνάντηση. Στη σκληρή πραγματικότητα αντιτάσσουμε την κοινότητα. Στην καταστροφή (δηλαδή την πολιτιστική απονέκρωση του πανεπιστημίου) επιλέγουμε δημιουργία. Πιστεύουμε σε ένα πανεπιστήμιο που αλληλεπιδρά σε μαθησιακό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο με την κοινωνία, γι αυτό και σαν φοιτητές διεκδικούμε το δικαίωμα να δημιουργούμε μέσα σε αυτόν τον δημόσιο χώρο.  Ανακοινώνουμε ότι δεν θα κουνηθούμε  και οι πρόβες μας γίνονται και θα γίνονται κανονικά ακόμα και παράτυπα, χωρίς να εμποδίζεται φυσικά η εκπαιδευτική διαδικασία.

-Καλούμε τους Κοσμήτορες Κ. Καστανίδου και Γρηγόριο Ζαρωτιάδη να μας δώσουν άμεσα άδειες για να συνεχίσουμε το έργο μας μετά από 24 χρόνια.

-Αλληλεγγύη στις άλλες θεατρικές που παλεύουν για τον χώρο τους.

Θεατρική Ομάδα Νομικής ΚΟΥΙΝΤΑ».