Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο
Brain Drain. Η μετανάστευση ανθρώπων υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης, αναζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες διαβίωσης.
Να, σαν αυτό που έπαθε η Ελλάδα, χάνοντας περίπου μισό εκατομμύριο επιστήμονες, οι οποίοι μετανάστευσαν σε άλλες χώρες την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων.
Όμως, όπως φαίνεται, ένας πρύτανης του ΑΠΘ, ήρθε να δώσει τη λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα. Και η λύση είναι απλή: Δε γίνεται να σπουδάζουν τόσοι πολλοί.
Όπως ανέφερε:
δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας, να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων […] έτσι οδηγηθήκαμε στο λυπηρό φαινόμενο του brain drain και τροφοδοτούμε με επιστήμονες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ
Την ώρα που μεγαλοστελέχη και think tanks, τσαλακώνουν τα χαρτιά τους και μουτζουρώνουν σχέδια και στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του brain drain, ο πρύτανης του ΑΠΘ, έρχεται να δώσει μια ριζική λύση, επισημαίνοντας κάτι που κανένας δεν είχε σκεφτεί μέχρι τώρα: Δε μπορεί μια χώρα να χάνει τους πτυχιούχους της, αν δεν έχει πτυχιούχους!
Καπιταλιστική ανάπτυξη, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του περιβάλλοντος της αγοράς. Ορολογία που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για να υποσχεθεί η άρχουσα τάξη στην πλέμπα, πως μια μέρα δε θα βλέπει τα παιδιά της να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Από σήμερα άρχισε να ακούγεται και η καθόλου καινούρια φράση “Αν γίνουν όλοι επιστήμονες, ποιος θα πάει στα χωράφια;”
Άντε και εις κατώτερα.