κίτρινα, γιλέκα, γαλλία, ματ, μπάτσοι
Μαρία Δεναξά
Όσα επιχειρούν να κρύψουν τα γαλλικά ΜΜΕ γύρω από τα Κίτρινα Γιλέκα γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα. Το αποτέλεσμα είναι η αυξανόμενη αποστροφή και δυσπιστία του κόσμου προς τις «παραδοσιακές» πηγές ενημέρωσης και ο έντονος προβληματισμός ορισμένων δημοσιογράφων, που ακροβατούν μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων των αφεντικών τους, της επαγγελματικής τους επιβίωσης και της συνείδησης τους, η οποία τους ωθεί τελικά να καταπιάνονται εκ των υστέρων, με δυσάρεστα για τον Μακρόν και τους υπουργούς του θέματα, όπως είναι η κλιμακούμενη αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εφημερίδα Liberationπου επιχειρεί να κρατήσει τον χαρακτηρισμό της αριστερής φυλλάδας, παρόλο που φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, δημοσίευσε σοκαριστικά στοιχεία γύρω από τους σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών αλλά και δημοσιογράφων, από τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου.
 
Άνθρωποι έχασαν τα μέλη τους, ανθρώπινα όργανα αχρηστεύτηκαν, κατάγματα και σοβαρά εγκαύματα είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης καθεστωτικής συμπεριφοράς της γαλλικής αστυνομίας. Σύμφωνα με την Liberation93 άνθρωποι (οι 10 είναι γυναίκες) νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάστασή, εκ των οποίων τουλάχιστον 13 έχουν χάσει το μάτι τους! Σ αυτούς προστίθενται και οι 11 τραυματίες του περασμένου Σαββάτου. Σε 68 πολίτες τα σοβαρά τραύματα προκλήθηκαν από τις πλαστικές σφαίρες των όπλων τύπου φλας μπώλ (LBD). Kι όλα αυτά επειδή η πλειοψηφία των τραυματισμένων θέλησε να διαδηλώσει ζητώντας σε γενικές γραμμές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, λιγότερη φορολόγηση των πιο αδύναμων και περισσότερη Δημοκρατία.
 
Τα στοιχεία που παραθέτει η Liberation και τα οποία επικαιροποιούνται ανά εβδομάδα, στηρίζονται στα δεδομένα που δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα, σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Désarmons-les»,  σε μια συλλογική ομάδα κατά της κρατικής βίας και στην καταγραφή των θυμάτων της αστυνομικής βίας από το Twitter, του ανεξάρτητου δημοσιογράφου David Dufresne.
 
ΥΓ. Στη φωτογραφία το πορτρέτο του υπουργού εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέ, φτιαγμένο από τα πρόσωπα των θυμάτων της αστυνομικής βίας από την έναρξη των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων εως σήμερα.