Η … καταδίκη των Εξαρχείων και η ανάδειξη του νεκρού Αλέξη Γρηγορόπουλου ως 15χρονου συνειδητοποιημένου αναρχικού επαναστάτη κυριαρχούν στις προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης να «σπάσει» η ποινή των ισοβίων στην οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, πριν από 10 χρόνια στα Εξάρχεια.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, αν και η εξέλιξή της είναι ιδιαίτερα αργή, εξαιτίας του όγκου του υλικού (μαρτυρίες, έγγραφα κ.ά.), των λιγοστών κενών ημερομηνιών για ορισμό συνεδριάσεων, αλλά και των απουσιών, κυρίως από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις είχαν οριστεί για τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου. Διεξήχθη όμως μόνον αυτή της Τρίτης, όπου ξεχώρισε το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα να αναγνωσθεί κείμενο που είχε αναρτηθεί τον Νοέμβριο του 2015, με την υπογραφή του Νίκου Ρωμανού, φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και παρόντος στα γεγονότα της 6ης του Δεκέμβρη 2008.

Πρόκειται για το κείμενο που αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της βραδιάς και περιγράφει τον 15χρονο Αλέξη να πετά αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, το οποίο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, χαρακτήρισε «ψευδή ανάρτηση».

Η «γραμμή»

Η συγκεκριμένη υπερασπιστική τακτική, μαζί με την αμφισβήτηση μαρτυριών κατηγορίας και αποδεικτικών στοιχείων, όπως του οπτικού υλικού που έχει καταγράψει τα όσα συνέβησαν εκείνες τις στιγμές, αποτελεί ουσιαστικά την υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε και πρωτόδικα και η οποία συνεχίζεται στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Λαμίας, αν και ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης του Κορκονέα και του Σαραλιώτη δεν βρίσκεται πλέον ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Οι αναφορές στα Εξάρχεια ως μια «ιδιαίτερη» περιοχή της Αθήνας όπου τα επεισόδια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η προσπάθεια να διογκωθεί η όποια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών εκείνη τη νύχτα, η αμφισβήτηση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυριών, η εμφάνιση μαρτύρων κατηγορίας ως αναξιόπιστων λόγω «πολιτικών και ιδεολογικών ιδεοληψιών», αποτελούν στοιχεία υπερασπιστικής τακτικής που εμφανίζονται από την αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Στόχος της συγκεκριμένης τακτικής είναι η ανάδειξη ελαφρυντικών στοιχείων και η αντιστροφή του αρχικού αρνητικού κλίματος, ώστε να σπάσει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης μετά από λίγα χρόνια, καθώς βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στη φυλακή.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεχιστεί η ανάγνωση και ο σχολιασμός εγγράφων, ενώ από την πλευρά της έδρας γίνονται κάθε φορά συστάσεις προς παράγοντες της δίκης για αποφυγή απουσιών που οδηγούν σε αναβολές, καθώς η έλλειψη κενών ημερομηνιών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σύντομη ολοκλήρωσή της.