Πηγή: Ημεροδρόμος

«Οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ κατά την περίοδο αναφοράς περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας», συμπεραίνει σε έκθεσή της Ειδική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις πρακτικές του κράτους-δολοφόνου και συγκεκριμένα, πώς αυτές επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του Παλαιστινιακού και άλλων Αραβικών λαών στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Επιτροπή στοιχειοθετεί το συμπέρασμά της, αναφέροντας συγκεκριμένα τη «στόχευση των Παλαιστινίων ως ομάδα», με πολίτες να «σκοτώνονται μαζικά, αδιάκριτα και δυσανάλογα στη Γάζα», ενώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «Ισραηλινοί εποικιστές, στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο με ασυδοσία. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης και οι αξιωματικοί του στρατού πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι και για τη χρήση απάνθρωπης γλώσσας και για την υποκίνηση βίας». Όπως, επίσης, επισημαίνει τις «πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα», με το απαρτχάιντ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την κατοχή-προσάρτηση των παλαιστινιακών και συριακών εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν και τη συνεχή παράβαση των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η έκθεσή καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη του 2023, μέχρι τον Ιούλη του 2024. Όπως σημειώνεται, διερευνώνται όλες οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή περιοχή και στα κατεχόμενα συριακά εδάφη, με ειδικό βάρος, όμως, να δίνει στις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Μέσα από την πολιορκία της Γάζας, την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μαζί με τις στοχευμένες επιθέσεις και τη δολοφονία πολιτών και ανθρωπιστικού προσωπικού, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ επίτηδες προκαλεί θάνατο, πείνα, σοβαρούς τραυματισμούς, χρησιμοποιεί την πείνα ως μέθοδο πολέμου και τιμωρεί συλλογικά των Παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.

Στην έκθεση καταγράφεται ακόμα ο όγκος των ισραηλινών βομβαρδισμών στη ΓάζαΕίναι ανατριχιαστικό το στοιχείο ότι από τις αρχές του 2024 έχουν πέσει στη Γάζα πάνω από 250.000 τόνοι εκρηκτικών, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο πυρηνικές βόμβες (!), προκαλώντας μαζική καταστροφή και κατάρρευση συστημάτων υδροδότησης και αποχέτευσης, καταστροφή της γεωργίας και τοξική ρύπανση. Παράλληλα, εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί για τη χρήση στοχευμένων συστημάτων, ενισχυμένων με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και για τις επιπτώσεις τους στον λαό, οι οποίες αναδεικνύονται, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος γυναικών και παιδιών που έχουν σφαγιαστεί.

Χαρακτηρίζει, ακόμη τη στόχευση δημοσιογράφων ως «σκόπιμες προσπάθειες να παρεμποδίσει την παγκόσμια πρόσβαση στην ενημέρωση», ενώ ειδική αναφορά γίνεται και σε κολοσσούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που «δυσανάλογα αφαίρεσαν “φιλο-παλαιστινιακό περιεχόμενο” σε σύγκριση με αναρτήσεις που παρακινούν σε βία κατά Παλαιστινίων». Η Επιτροπή μέσα από την έκθεσή της καταγγέλλει και τη δυσφημιστική εκστρατεία και τις επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου ενάντια στον ΟΗΕ και ιδιαίτερα στην Υπηρεσία του για τους Πρόσφυγες (UNRWA).

Η Επιτροπή υπογραμμίζει, επίσης, τη συλλογική ευθύνη που έχουν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να καταστήσουν υπεύθυνο το Ισραήλ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και «να σταματήσουν να στηρίζουν την επίθεσή του στη Γάζα και το καθεστώς απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ»Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η έκθεσή της θα παρουσιαστεί στην 79η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18 Νοέμβρη.