Πηγή: Ημεροδρόμος
Μια νέα έκθεση της οργάνωσης Oxfam αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί συστηματικά το νερό ως όπλο κατά των άμαχων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές και το διεθνές δίκαιο.
Η έκθεση με τίτλο «Εγκλήματα πολέμου για το νερό» διαπιστώνει ότι η διακοπή της εξωτερικής παροχής νερού από το Ισραήλ, η συστηματική καταστροφή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και η σκόπιμη παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας έχουν μειώσει την ποσότητα του διαθέσιμου νερού στη Γάζα κατά 94% σε 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο – λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του συνιστώμενου ελάχιστου ποσού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και λιγότερο από ένα καζανάκι τουαλέτας.
Η Oxfam έχει επισημάνει επίσης από τον περασμένο Απρίλιο ότι ο πληθυσμός στη Γάζα αναγκάζεται να επιζήσει με μόλις 245 θερμίδες την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε κάτω από το 12% των 2.100 θερμίδων που ενδείκνυνται για ημερήσια πρόσληψη ανά άτομο, κατά μέσο όρο.
Η ανάλυση της Oxfam διαπίστωσε επίσης ότι κάθε τρεις ημέρες από την έναρξη του πολέμου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις προκαλούν ζημιές ή καταστρέφουν πέντε εγκαταστάσεις υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτρισμού και οι περιορισμοί στην είσοδο ανταλλακτικών και καυσίμων (κατά μέσο όρο επιτρέπεται η είσοδος στο ένα πέμπτο της απαιτούμενης ποσότητας) οδήγησαν την παραγωγή νερού να μειωθεί κατά 84% στη Γάζα. Η εξωτερική προμήθεια από την εθνική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot μειώθηκε κατά 78%.
Το Ισραήλ κατέστρεψε το 70% όλων των αντλιών αποχέτευσης και το 100% όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και τα κύρια εργαστήρια ελέγχου της ποιότητας του νερού στη Γάζα, και περιόρισε την είσοδο του εξοπλισμού της Oxfam για τον έλεγχο του νερού. Η πόλη της Γάζας έχει χάσει σχεδόν όλη την παραγωγική της ικανότητα σε νερό, με το 88% των πηγών της και το 100% των μονάδων αφαλάτωσης να έχουν καταστραφεί. Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον τρομερό αντίκτυπο αυτής της ακραίας έλλειψης καθαρού νερού και αποχέτευσης στην υγεία των Παλαιστινίων, με περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της Γάζας να νοσεί σοβαρά από ασθένειες που μπορούσαν εύκολα να προληφθούν.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA) είχε τονίσει ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε νερό, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών. Επίσης, τον περασμένο μήνα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είχε κάνει λόγο για εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ειδικός ύδρευσης και αποχέτευσης της Oxfam, Λάμα Αμπντούλ Σαμάντ, δήλωσε ότι είναι σαφές πως το Ισραήλ δημιούργησε μια ολέθρια, ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε ως αποτέλεσμα τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων.
«Έχουμε ήδη δει τη χρήση συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ και τη χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες της μετατροπής του νερού ως πολεμικού όπλου, η οποία έχει ήδη θανατηφόρες συνέπειες. Αλλά ο σκόπιμος περιορισμός της πρόσβασης στο νερό δεν είναι μια νέα τακτική. Η ισραηλινή κυβέρνηση στερεί από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ασφαλές και επαρκές νερό εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εκτεταμένη καταστροφή και οι σημαντικοί περιορισμοί στην παροχή βοήθειας στη Γάζα που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό και άλλα βασικά στοιχεία για την επιβίωση, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη της διεθνούς κοινότητας να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω δεινά, προασπίζοντας τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».