Χρήστος Καλλιμάνης

Πηγή: EFSYN

Η σπαρακτική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, είναι η κορύφωση της εκδήλωσης πόνου και οργής για το έγκλημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και ταυτόχρονα περικλείει όλα όσα εκφράστηκαν στον δρόμο την Τετάρτη στο πλαίσιο των μεγαλειωδών απεργιακών εκδηλώσεων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους απαίτησαν δικαίωση για τα θύματα και είπαν «όχι» στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών με την κυβέρνηση να νιώθει, πλέον, ακόμη μεγαλύτερη την πίεση της κοινωνίας με αιχμή την τραγωδία, αλλά και ένα πλαίσιο διεκδικήσεων στα εργασιακά, την ακρίβεια και άλλα πολλά.

Μπορεί χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο τότε αρμόδιος υπουργός να προκάλεσαν με τις ανακοινώσεις τους, όμως το Μαξίμου σίγουρα έχει αρχίσει να μην αισθάνεται άνετα με τη συμπυκνωμένη οργή.

«Δεν ξεχνάμε»

Κορύφωση της έκφρασης αγανάκτησης αποτέλεσαν οι χθεσινές μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη φοιτητές, εργαζόμενοι, σωματεία διατράνωσαν τον θυμό τους για την τραγωδία, την τρομακτική απόπειρα συγκάλυψης και απαίτησαν την τιμωρία όλων των ενόχων για το έγκλημα των Τεμπών.

Ειδικά οι συγγενείς θυμάτων και οι επιζώντες υπογράμμισαν ότι δεν θα αφήσουν το έγκλημα να ξεχαστεί, ενώ παράλληλα, οι εργασιακές διεκδικήσεις και ο αγώνας για το δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο ενώθηκαν με το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι υπογραφές

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι μόνο χθες περίπου 300.000 άνθρωποι υπέγραψαν το ψήφισμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού και των οικογενειών των θυμάτων.

Ο αριθμός των υπογραφών έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, καταγράφοντας τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, καθώς δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη χώρα μας.

Και φυσικά όταν 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι στιγμής απαιτούν οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί.

Κινήσεις με ρυθμούς χελώνας

Στο κομμάτι των ερευνών, πάντως, και την ώρα που σήμερα απολογούνται στη Λάρισα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, χθες, καταγράφηκε κινητικότητα, έστω και με τραγικές καθυστερήσεις.

Στο δικαστικό πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό, έναν χρόνο μετά την τραγωδία αναμένεται να υπάρξει νέα διερεύνηση για τη στιγμή της έκρηξης μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων και το εάν υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στις αμαξοστοιχίες, ενώ για την υπόθεση θα οριστεί νέος πραγματογνώμονας.

Τις εξελίξεις αυτές, άλλωστε, έσπευσε να προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενος την, επίσης καθυστερημένη, παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ίδια στιγμή η δικογραφία από τη Λάρισα βρίσκεται πια στη Βουλή και είναι στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία, όμως, μέσα από γαλάζιες μεθοδεύσεις έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 11ης Μαρτίου που έχει οριστεί ως ημέρα που θα εκδοθούν τα πορίσματα για το δυστύχημα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλειοψηφία της Ν.Δ. προσανατολίζεται στο να κάνει δεκτό το αίτημα.

«Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας»

Αργά χθες το βράδυ η Μαρία Καρυστιανού ράγισε καρδιές με την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια φωτογραφία της αδικοχαμένης κόρης της και το μήνυμα «Ένας χρόνος Μάρθη  μου, φως μου…. μου λένε ότι έγινες άγγελος, να μην στενοχωριέμαι …  πως θα ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή, να έχω υπομονή… ότι είσαι συνέχεια δίπλα μου, να μάθω να σε αισθάνομαι…. ίσως…..να είναι έτσι ….αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.  Θα δικαιωθείς κόρη μου, όλοι σας».

Τα λόγια είναι περιττά…