Πηγή: 902 19/7

Ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα ξεκινά από σήμερα καθώς αρχίζει σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει κατά τόπους τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21/7 έως και την Κυριακή 23/7 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24/7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Η άμεση εφαρμογή συνολικών μέτρων προστασίας από τον καύσωνα προβάλλει δραματικά αναγκαία με βάση τις προβλέψεις για την άνοδο του υδραργύρου και τις αποπνικτικές – ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώνονται και που επιβαρύνονται από τα πύρινα μέτωπα.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς κατά πάγια τακτική περιορίζονται σε οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας, εγκυκλίους, συστάσεις, συσκέψεις κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα κλπ., αξιοποιώντας στο έπακρο και σε αυτή την περίπτωση την απαράδεκτη λογική της «ατομικής ευθύνης».

Την ίδια ώρα δεν απαντούν στο ερώτημα ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εφαρμόσουν  αυτές τις οδηγίες και τα υποτυπώδη μέτρα στους χώρους δουλειάς, όπου υπεράνω όλων για την εργοδοσία είναι το κέρδος. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας που είναι δραματικά υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες; Ή την ασυδοσία των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς θα εμποδίσουν τα πρόστιμα που είναι τίποτα μπροστά στα εργοδοτικά κέρδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θάνατος-δολοφονία πριν λίγες μέρες 57χρονου εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που, αν και καρδιοπαθής, αναγκάστηκε με εγκληματικό τρόπο από την εργοδοσία να δουλεύει υπερωρία ντάλα μεσημέρι, υπό 37 βαθμούς, σε ανοιχτό χώρο, δίχως κανένα μέτρο προστασίας.

Αλλά μήπως το υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας με τις τεράστιες και δραματικές ελλείψεις μπορεί άραγε να σηκώσει το βάρος των αυξημένων υγειονομικών αναγκών που απαιτούνται λόγω και των συνθηκών καύσωνα; Μήπως με τη λογική της κυβέρνησης με την περιβόητη ΠΝΠ, όπου μεταξύ άλλων και ένας οδηγός απορριμματοφόρου θα επανδρώνει το πλήρωμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλείψεων;

Ή μήπως θα συμβάλει η Τοπική Διοίκηση, όπως η Περιφέρεια Αττικής η οποία αποφάσισε να σφραγίσει ξανά μεγάλους πνεύμονες πρασίνου για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αναβάλλοντας μάλιστα προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση και για όσο επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα παραμείνουν το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Τις μέρες που ο λαός της Αττικής θα δυσκολευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, η Περιφέρεια με την απόφαση αυτή του στερεί τη δυνατότητα να έχει κάποιες στιγμές δροσιάς σε σημεία της πόλης όπου υπάρχει σκιά από δέντρα.

Η Περιφέρεια επικαλείται «προληπτικούς λόγους αποφυγής απώλειας ανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειών», παραδεχόμενη έτσι την ανικανότητά της να προφυλάξει ακόμα και σημεία στο κέντρο της Αθήνας!

Την ίδια πρακτική, υπενθυμίζεται, ακολούθησε η περιφερειακή αρχή και τις προηγούμενες ημέρες, αποκλείοντας την πρόσβαση του λαού στα πάρκα, γεγονός που κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά όλα τα πάρκα με ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Ασπίδα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα τα συνδικάτα

Το ζήτημα των ελέγχων για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από τον καύσωνα αναδεικνύεται αυτές τις ημέρες με τις θερμοκρασίες στους εργασιακούς χώρους να είναι αφόρητοι.

Για τις ημέρες του καύσωνα το ΠΑΜΕ απαιτεί:

-Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

-Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

-Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

-Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Την Τετάρτη 12 Ιούλη 2023,  κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση εργατικών συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 11 Ιούλη, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε  Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

  1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00.
  2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
  4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο, το πώς εφαρμόστηκε στην πράξη η Υπουργική Απόφαση στους χώρους δουλειάς χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από τον κλάδο του Μετάλλου και των Κατασκευών όπου μόνο μετά από τις παρεμβάσεις του Κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου της Αττικής και των Παραρτημάτων του, καθώς και της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων της δύναμής του προστατεύτηκαν οι εργάτες, καθώς οι εργοδότες υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν την Υπουργική Απόφαση.

Αλλά και τώρα με τις πυρκαγιές, μόνο μετά την παρέμβαση σωματείων και συνδικαλιστών σε μια σειρά χώρους δουλειάς στο Θριάσιο, όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ασφυκτική, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Κυβερνητικός εμπαιγμός

Ενδεικτικό του κυβερνητικού εμπαιγμού είναι η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη στο twitter όπου περιορίζεται σε ευχολόγια απευθύνοντας έκκληση στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα, την ώρα που στους χώρους δουλειάς οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους είναι ασφυκτικές.

Παράλληλα αναφερόμενος σε είδηση που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα ότι δύο εταιρίες στη Μάνδρα Αττικής εμπόδισαν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν παρά την μεγάλη επιβάρυνση την ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές στην περιοχή, επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και υπερασπίζεται την εργοδοτική ασυδοσία, αναφέροντας ότι σε ελέγχους που έγιναν, δεν διαπιστώθηκε κανένας κίνδυνος!

Βέβαια ο υπουργός δεν λέει ότι όπου απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι, έγινε κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση συνδικάτων και συνδικαλιστών. Δεν αναφέρει τίποτα για τους χώρους δουλειάς του Θριασίου τις ημέρες των πυρκαγιών, όπου οι συνθήκες εργασίας ήταν αποπνικτικές και ασφυκτικές με τις καταγγελίες να είναι απανωτές και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις σωματείων και συνδικαλιστών ενώ θα έπρεπε με βάση την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή λόγων των πυρκαγιών, η ασφαλής απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς, να είναι άμεση, δεδομένη και αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.