Πηγή: Info-war.gr
Του Άρη Χατζηστεφάνου
Καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις του δολοφονηθέντα Ζακ Κωστόπουλου αποδεικνύουν ότι το θύμα δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών αρκετοί θυμούνται όσα έγραφαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και όσα έλεγαν διάφοροι δημοσιολόγοι για το «πρεζόνι» της Ομόνοιας.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους, όμως, διατηρεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του θύματος επιχείρησε να συνδέσει τον Ζακ Κωστόπουλο με ναρκωτικά, προκειμένου να ζητήσει περισσότερη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας.
Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και έχοντας ως μοναδικά στοιχεία τις διαρροές της αστυνομίας και των ΜΜΕ, συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία fake news με το παρακάτω μήνυμά του στο twitter
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων να σημειώσουμε ότι η στάση μας απέναντι στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν θα άλλαζε ούτε στο ελάχιστο αν ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών αλλά ακόμη και αν είχε μπει στο κοσμηματοπωλείο για να το ληστέψει.
Η ευθύνη όμως του ανώτατου άρχοντα της πόλης να μιλά με στοιχεία και όχι διαρροές αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα. Όπως αποδεικνύεται, δυο από τους καθ ύλην αρμόδιους φορείς, η αστυνομία και ο Δήμος της Αθήνας πρωτοστάτησαν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα στο ρεπορτάζ της στο Popaganda ότι «η Αστυνομία σκόπιμα σκιαγράφησε το προφίλ ενός τοξικοεξαρτημένου ανθρώπου, αφενός για να ενεργοποιήσει τα τοξικοφοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αφετέρου για να αποδώσει εκεί την αιτία θανάτου του και αποδράσει από το κάδρο των ευθυνών. Αυτό το έπραξε μέσα από την πάγια τακτική των επιλεκτικών διαρροών προς τον Τύπο και, βεβαίως, βρήκε πρόθυμες φωνές και πένες, που χωρίς καμία τεκμηρίωση μετέφεραν αυτούσια κατασκευασμένα μυθεύματα. «Ο 32χρονος σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να είχε προχωρήσει το τελευταίο διήμερο σε εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και μάλιστα την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει σημαντικό πρόβλημα υγείας λόγω χρήσης κοκτέιλ ουσιών και η κατάστασή του επιδεινώθηκε την μοιραία ημέρα» έγραφε στις 2 Οκτώβρη ο αστυνομικός συντάκτης του Βήματος, Βασίλης Λαμπρόπουλος αποδίδοντας την πληροφορία σε αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής. Ποιες είναι άραγε οι μαρτυρίες που επικαλούνται οι αξιωματικοί της Αστυνομίας και αναπαράγει άκριτα ο δημοσιογράφος; Έχουν κατατεθεί στον ανακριτή; Αποδεικνύονται από κάποια έννομη διαδικασία; Επικοινώνησε ο συντάκτης με τις δικηγόρους της οικογένειας του θύματος για να διασταυρώσει την πληροφορία»;
Να σημειωθεί επίσης ότι μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποσχέθηκε την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης «για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας». Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο σχέδιο δράσης που εξαγγέλθηκε μέσα στον ίδιο μήνα δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν η ηγεσία του υπουργείου ήθελε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το τραγικό γεγονός ή εάν με αυτό τον τρόπο απαντούσε στις πιέσεις που δεχόταν.