Πηγή: Katiousa
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου από κάθε λογής ακροδεξιούς, φασίστες ή απλά «λαϊκοδεξιούς» νοσταλγούς της χούντας, φέτος όμως προστέθηκε στη χορεία όσων υποβαθμίζουν τη σημασία των νεκρών δια της πλαγίας και οι φιλελελεύθεροι από τη γνωστή σελίδα «Ellinika Hoaxes».
Έτσι λοιπόν σε άρθρο «Μύθοι και Αλήθειες για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου» ο συντάκτης κρίνει σκόπιμο να δώσει το στίγμα του κειμένου με το καλημέρα σας γράφοντας Κανένα από τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί δεν στοιχειοθέτησε την ύπαρξη νεκρού εντός του Πολυτεχνείου.(υπογράμμιση του κειμένου) . Μάλιστα. Πρόκειται δηλαδή για την υιοθέτηση της λογικής κάθε χουνταίου που πολλοί είχαμε την ατυχία να ακούμε στα καφενεία από τα μικράτα μας, ότι το ζήτημα των θανάτων είναι χωροταξικό. Το αθώο τανκς απλά έριξε την πύλη, κάποιοι κακοί ελεύθεροι σκοπευτές –εδώ το σενάριο προσθέτει τις γνωστές θεωρίες περί πρακτόρων που ήθελαν να ρίξουν τον Παπαδόπουλο – ρίχναν αδέσποτες και κάναν τη ζημιά.
Προφανώς στα hoaxes μπορούν και καλύτερα από αυτό, οπότε προσεχτικά υιοθέτησαν μόνο τον πυρήνα του φιλοχουντικού αφηγήματος, τηρώντας αποστάσεις από το υπόλοιπο σκεπτικό. Εννοείται φυσικά πως όποιος είναι ήδη πεπεισμένος για τη θεωρία περί διαφοροποίησης νεκρών εντός κι εκτός Πολυτεχνείου δεν πρόκειται καν να διαβάσει να το υπόλοιπο, καθώς έχει ήδη ακούσει αυτό που θέλει : «Μα να, το γράφουν και τα hoaxes, που δεν τους λες και χουντικούς, νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν».
Ούτως ή άλλως και να το διάβαζαν βέβαια, η δομή του κειμένου είναι τέτοια, που ακόμα και η απεικόνιση των πραγματικών περιστατικών γύρω από την καταμέτρηση των νεκρών, (που ήταν φυσικά ένα δύσκολο έργο και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορούσε να υπάρξει άμεσα μεγάλη ακρίβεια), γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταλήξει κανείς στο ότι μπροστά στις εκατοντάδες που ακούστηκαν τα πρώτα, οι 24 ταυτοποιημένοι και οι 16 άγνωστης ταυτότητας νεκροί που εντοπίστηκαν με επιστημονική έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δεν ήταν και τόσοι πολλοί τελικά.
Πολύ χαρακτηριστική είναι και η κατακλείδα του κειμένου, με έντονα γράμματα στο πρωτότυπο: Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε πως, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σημασία της κινητοποίησης των φοιτητών αλλά και του απλού λαού που κατέβηκε στους δρόμους, στην προσπάθεια ανατροπής του φασιστικού καθεστώτος.
Τι επιλέγει να τονίσει ο συντάκτης; Ότι «δεν υπήρξαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου» κλείνοντας δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο άνοιξε, για να εμπεδωθεί καλύτερα η βασική του θέση. Εν προκειμένω δεν μπαίνει καν στον κόπο να πει ότι «είναι ακριβώς το ίδιο το ότι οι νεκροί ήταν γύρω από το Πολυτεχνείο», γιατί προφανώς ούτε το πιστεύει, ούτε και θέλει να το μεταδώσει ως μήνυμα.
Με τη σειρά μας προτείνουμε στην ιστοσελίδα να ξαναγυρίσει στην υπεράσπιση των καρκινογόνων ουσιών της Monsanto και να αφήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου στην ησυχία τους. Εκτός κι αν σε κάποιο από τα σεμινάρια της ΕΕ στα οποία προσκαλείται κατά διαστήματα περιλαμβάνεται και το ξέπλυμα στρατιωτικών δικτατοριών, κάτι που δε θα μας εξέπληττε με δεδομένη τη πολιτεία της Ένωσης έναντι φασιζόντων καθεστώτων όπως στις χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία.
Άντε και του χρόνου καλή αποδόμηση του θρύλου της Ηλένιας ευχόμαστε.