Αλιεύσαμε από τη σελίδα Μένουμε Ενεργοί 
«Τα σχολεία δεν είναι πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και προπαγάνδας»
Με αυτό τον τίτλο η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας στρέφεται κατά του προγραμματισμένου σεμιναρίου στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο διοργανώνουν η εταιρεία Amazon σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ, η Amazon είναι μια εταιρεία στις εγκαταστάσεις της οποίας επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας ενώ κυκλοφορεί στο youtube σεμινάριο με θέμα «Εργαλεία για την επιτυχή αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης»
Πρόκειται για το πρόγραμμα AWS GetIT, το οποίο υποτίθεται πως ενθαρρύνει τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών ενώ στη διάρκεια των σεμιναρίων και των αλλεπάλληλων διαγωνισμών οι συμμετέχοντες/ουσες ενθαρρύνονται να «υιοθετήσουν τις αρχές της Amazon»
Από την άλλη πλευρά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Αμερικάνικη Πρεσβεία έχουν διακηρυγμένους στόχους την αύξηση της επιρροής της στη νεολαία της Ελλάδας μέσα από: «τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της Αποστολής για την Ελλάδα (να) στοχεύουν στη νεολαία, τα κορίτσια και τη νέα γενιά ηγετών στο επιχειρείν και στην κοινωνία των πολιτών, αποσκοπώντας να προωθήσουν μια θετική άποψη για τους δεσμούς ΗΠΑ – Ελλάδος…»
Σας μένει καμία απορία περί της αθωότητας των εν λόγω σεμιναρίων και μάλιστα σε καιρούς διεθνούς πόλωσης;
Να ακυρωθεί το σεμινάριο! Έξω οι εταιρείες και οι πρεσβείες από τα σχολεία!
———————————
Η πλήρης ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Αθηνών
ΕΞΩ Η ΑΜΑΖΟΝ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ
Στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί για τους μαθητές Α’ τάξης δράση της Αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία!!! Η Amazon είναι η εταιρεία στην οποία επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, που ενώ τυπικά αναγνωρίζει το δικαίωμα για εγγραφή των εργαζομένων στο σωματείο, από την άλλη κυκλοφορεί στο youtube σεμινάριο με θέμα «Εργαλεία για την επιτυχή αντιμετώπιση της συνδικαλιστικής δράσης».
Αποτελεί πρόκληση και δημιουργεί έντονη ανησυχία στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς η είσοδος στα σχολεία του τεχνολογικού κολοσσού της Amazon και της Αμερικανική Πρεσβείας μέσα από το πρόγραμμα AWS GetIT που αφορά την εκμάθηση πρακτικών ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων Πληροφορικής. Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί μάλιστα να συνδράμει στη γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από τη συμμετοχή μαθητριών σε διαγωνισμό κατασκευής ψηφιακών εφαρμογών και να αναδείξει ζητήματα όπως η διαχείριση του άγχους και της ψυχικής υγείας, η ανάδειξη της σεξουαλικότητάς, η ενθάρρυνση της κατανάλωσης ανακυκλώσιμων προϊόντων και ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των σχολικών εργασιών. Οι μαθητές συμμετέχουν σε αλλεπάλληλους διαγωνισμούς ώσπου να επιλεγεί ο γενικός νικητής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες «ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν τις αρχές της Amazon».
Μόνο ως αστείο μπορεί να θεωρηθεί ότι η εταιρεία-ρουφιάνος των εργαζόμενων βρίσκει διάπλατες τις πόρτες των σχολείων μας και παραδίδει μαθήματα ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης ενάντια στους έμφυλους διαχωρισμούς, διαχείρισης του άγχους και της ψυχικής υγείας και ζητά από τους μαθητές μας να υιοθετήσουν τις αρχές της (τι να πουν γι` αυτά και εργαζόμενοι της εταιρείας!).
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να μπαίνει κυριολεκτικά κάθε καρυδιάς καρύδι, προκειμένου να πραγματοποιεί προγράμματα, να διοργανώνει δραστηριότητες, να κάνει την προπαγάνδα του στα παιδιά με βάση τα δικά του συμφέροντα και επιδιώξεις, καθιστώντας τον καθένα διαμορφωτή συνειδήσεων των μαθητών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Με σκοπό να αλλοιώσουν συνειδήσεις, να ενσωματώσουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να καλλιεργήσουν αυταπάτες όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, προβάλλοντας την «Αmazon» ως ένα «ειδυλλιακό» εργασιακό περιβάλλον με τα χιλιάδες φυτά, τους άνετους καναπέδες, τους αμέτρητους χώρους διαλείμματος και τα σκυλάκια που τρέχουν στους κήπους της, τη φιλανθρωπική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη δράση.
Η εταιρία που θα παραδώσει μαθήματα ευαισθητοποίησης ενάντια στη βία, έχει ξεχάσει το βίαιο εργασιακό της περιβάλλον: πολλές ώρες (βαριάς σωματικής) εργασίας, χαμηλοί μισθοί, τραυματισμοί, πίεση να οδηγούν ακόμη και με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, ελλιπή μέτρα προφύλαξης, «έξυπνα» βραχιολάκια επιτήρησης των εργαζομένων.
Την απάντηση στο ερώτημα τι δουλειά έχει η AMAZON στα σχολεία μας τη δίνει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) μέσα από τον πρακτικό οδηγό που κυκλοφόρησε με θέμα “Η προώθηση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στο σχολείο” όπου αναφέρει: «Για να κινητοποιηθούν οι μαθητές και να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο που αλλάζει, χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ενθαρρύνει την σκέψη, την εξερεύνηση, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και που καλλιεργεί κρίσιμες αρετές. Η ατομική υπευθυνότητα (κάτι μας θυμίζει…), η πρωτοβουλία, η συμμετοχή, η καινοτομία, η ανάληψη ελεγχόμενου ρίσκου, η αυτοπεποίθηση, είναι θεμέλια της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και βασικές επιχειρηματικές αρετές που είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία…». Με απλά λόγια είναι το σχολείο που επιθυμεί ο ΣΕΒ, το σχολείο που με κάθε τρόπο και με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ προσπαθούν οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν. Είναι το σχολείο της αγοράς!
Έχουμε χρέος και καθήκον ως εκπαιδευτικοί να ενημερώσουμε τους μαθητές μας, να συζητήσουμε μέσα στις τάξεις μας, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε αποστολή να προετοιμάσουμε το αύριο, το ανθρώπινο υλικό του μέλλοντος, για ένα μέλλον δίχως εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, αλλά για μια κοινωνία που θα εξανθρωπίσει τον άνθρωπο.