Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Γιώργος Παγούδης

Ολο και πιο ορατές γίνονται οι βαριές συνέπειες που έχουν οι παράνομες ενέργειες στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας στα νησιά του Αιγαίου.

Θύμα του αυτή τη φορά ένα αγέννητο μωρό που πέθανε λίγες ώρες πριν από την πρώτη του ανάσα, αφού η ετοιμόγεννη νεαρή πρόσφυγας μητέρα του έπεσε θύμα παράνομης κράτησης, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με καθυστέρηση στο Νοσοκομείο Σάμου όπου οι γιατροί αφαίρεσαν το νεκρό έμβρυο και έσωσαν τη ζωή της γυναίκας.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, όταν κάτοικοι της Σάμου στην περιοχή της Βλαμαρής λίγο έξω από το Βαθύ αντιλήφθηκαν μια νεαρή έγκυο σε κακή κατάσταση. Ετρεμε από το κρύο και ήταν ξυπόλητη… «Μια κυρία τής έδωσε μια κουβέρτα να τυλιχτεί, ενώ ένας κύριος προσφέρθηκε να της δώσει το μπουφάν του» αναφέρει το ρεπορτάζ του aegaio.blogspot με μαρτυρίες των κατοίκων που ήταν παρόντες στο περιστατικό και ειδοποίησαν τις αρχές.

Αντί όμως ασθενοφόρου στο σημείο έφτασε αυτοκίνητο με αριθμό πινακίδας ΜΟΕ 4725 και παρέλαβε την κοπέλα, διαβεβαιώνοντας ότι θα τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. Τα ίχνη της χάθηκαν μέχρι τη μία το μεσημέρι, οπότε μεταφέρθηκε στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου, όπου εκεί οι άνθρωποι που την είδαν αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης, κάλεσαν ασθενοφόρο και η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου γράφτηκε και ο τραγικός επίλογος.

Η γυναίκα αυτή, σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Χούλη, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα προσφύγων που είχε αποβιβαστεί στο νησί κάποιες ημέρες πριν. «Οπως πάντα, “άντρες” του Λιμενικού ή άλλων σωμάτων άρχισαν να τους πυροβολούν αδιακρίτως προσπαθώντας να τους πιάσουν για να τους στείλουν πίσω παράνομα.

Η ομάδα έσπασε σε μικρότερες και κάποιοι κρύφτηκαν επιτυχώς» αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του, περιγράφοντας όσα προηγήθηκαν του εντοπισμού της από τους ντόπιους. Οπως διευκρινίζει, το αυτοκίνητο που παρέλαβε την κοπέλα ανήκει στην ασφάλεια του Λιμεναρχείου Σάμου, αλλά κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς και για ποιο λόγο μεταφέρθηκε η κοπέλα και γιατί κρατήθηκε τέσσερις ώρες ούσα σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μάρτυρες που ήταν παρόντες στο περιστατικό σκοπεύουν να καταθέσουν ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής, ενώ και στο ενδιάμεσο προσπάθησαν να μάθουν για την τύχη της κοπέλας φτάνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα. Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι πολλά και φως αναμένεται να ρίξει η εισαγγελική έρευνα, αφού πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό απώλειας ζωής.