Πηγη: Ναυτεμπορική

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest αποφάσισε να αφαιρέσει το Βραβείο «Cristian» από τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, επειδή την παραμονή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδέχθηκε την πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να γίνει διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα, είπε στο τσεχικό πρακτορείο ČTK, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Καμίλ Σπασίλ.

Η πρωτοβουλία να αφαιρεθεί το βραβείο από τον Κουστουρίτσα, που σπούδασε σκηνοθεσία στην Πράγα, προήλθε από τον ιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο του φεστιβάλ, Φέρο Φένιτς.  Ο Κουστουρίτσα έλαβε το βραβείο το 2017 για την προσφορά του στον παγκοσμιο κινηματογραφο

Ο Φένιτς είπε ότι και τότε ήταν αντίθετος στην απόφαση να λάβει ο Κουστουρίτσα το βραβείο λόγω της «τάσης του να θαυμάζει ολοκληρωτικούς ηγέτες και να τους υποστηρίζει», πράγμα που σημαίνει ότι «παρά το ταλέντο του σκηνοθέτη, δεν πληροί τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες και τα κριτήρια για το βραβείο».

Κάλεσε, επίσης, άλλα τσεχικά Φεστιβάλ που έχουν βραβεύσει τον Κουστουρίτσα στο παρελθόν, να του αφαιρέσουν τα βραβεία.

Το 2019, ο Κουστουρίτσα έλαβε το παράσημο της Αξίας από τον Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν και νωρίτερα παρασημοφορήθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το πρακτορείο Tass ανακοίνωσε ότι ο Κουστουρίτσα θα ηγηθεί του Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού. Ο Κουστουρίτσα είπε ότι η πρόταση του Ρώσου υπουργού να διευθύνει το κεντρικό θέατρο του στρατού «με μεγάλη ιστορία και παράδοση» ήταν «μεγάλη τιμή» για αυτόν.