Ψήφισμα ενάντια στην δίωξη του Ηλία Σμήλιου εξέδωσε η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά την παραπομπή του σε δίκη για ακύρωση πλειστηριασμών. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Καταγγέλλουμε την παραπομπή σε δίκη στις 15/5/2019  του αγωνιστή εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλία Σμήλιου για τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια σε πλειστηριασμούς. Ο συνάδελφός μας κατηγορείται ως «υποκινητής» της μαζικής λαϊκής κινητοποίησης με την επίκληση του μισού ποινικού κώδικα. Βρίσκεται έτσι σε δικαστική ομηρία και με απειλές για βαριές ποινές, ενώ το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο των πλειστηριασμών, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, καλά μένει στο απυρόβλητο.

Το βαρύ κατηγορητήριο εκδικείται τους διωκόμενους αγωνιστές και το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Αυτός ο κοινωνικά βάρβαρος μνημονιακός στόχος είναι βασική προτεραιότητα της «μεταμνημονιακής» περιόδου για την Ε.Ε., την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα funds, που εκπροσωπούν συμφέροντα ακόμα και μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Η δικαστική δίωξη είναι πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Όπως και με τις άλλες προσπάθειες για να βρεθούν κατηγορούμενοι όσοι αγωνίζονται για τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό της κατοικίας, σε Αργολίδα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο, Χαλκίδα και Αθήνα όπου οι διώξεις αφορούν και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη η απάντηση θα είναι η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη νίκη και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλους τους ενεργούς πολίτες μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητές τους στον αγώνα για το δικαίωμα όλων στη στέγη, το ρεύμα, το νερό. Επιβάλλεται μαζικός δυναμικός ανυποχώρητος αγώνας τώρα για:

·  Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης λαϊκής κατοικίας και τη διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες και κράτος
·  Κατάργηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων
·  Κατάργηση του “Ιδιώνυμου” και άμεση παύση κάθε δίωξης για τους αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.