Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Copyright: NDP)

Πηγή: Έθνος

Συνέντευξη στον Άγγελο Γερουδάκη

Έντονη σάτιρα, γέλιο μέχρι δακρύων και τροφή για σκέψη. Ο Τσολιάς της «Ελληνοφρένειας», Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης, έρχεται στο ιστορικό Κύτταρο με το εμβόλιο στο χέρι, μοιράζει δόσεις αντικόβιντ με θρομβώσεις, κραυγάζοντας: «στο μετρό μου δεν κολλάει, στο εφετείο κολυμπάει» και παρουσιάζει τον επετειακό μονόλογο: «Ζήτω το Πένθος».

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και για τέσσερα Σάββατα (6-13-20 και 27 Νοεμβρίου), ο punk φουστανελάς με μάσκα στα μουστάκια και νάιλον γαντάκια, έρχεται για ένα σατιρικό click away, καυτηριάζοντας και σαρκάζοντας την πολιτική επικαιρότητα, πολύ σχολαστικά! Μια μουσικοσατιρική – social distancing παράσταση λοξού πολιτικού λόγου και σατιρικού τραγουδιού. «Αξίζει κάποιος να έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση γιατί θ’ ακούσει και έναν αντίλογο, μια καυστική κριτική μέσω σάτιρας, σε όλα αυτά τα τσίρκα που ανεχόμαστε και προσπαθούν να μας πείσουν να τα δεχθούμε σαν κανονικότητα» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο ethnos.gr.

Πώς αισθάνεστε που μετά το νεκρό διάστημα του κορονοϊού θα βρεθείτε πάλι στη σκηνή και ανάμεσα σε κόσμο;

Αγοραφοβικά.

Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτούς που μιλούν για τη συνωμοσία της Covid-19, που είναι αρνητές και δεν πείθονται με τόσους θανάτους;

Οι ψεκασμένοι στον τόπο αυτό δεν έλλειψαν ποτέ. Οι επικίνδυνοι και ταυτοχρόνως χρήσιμοι ηλίθιοι, επίσης. Δεύτε τελευταίων ασπασμών.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι περισσότερο «εθνοσωτήρας»;

 

Σύμφωνα με τα «Πετσομένα» κανάλια της γνωστής λίστας, ο Μεσσίας είναι ένας. Είναι ο εκλεκτός του λαού, ο «καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ», ο γιός του πάρτα όλα, ο ανέμελος ακροδεξιός τουρίστας. Ο Κουλ εν δε γκανγκ.

 

Αρκετοί καλλιτέχνες θεωρούν ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερος/η υπουργός Πολιτισµού από τη Λίνα Μενδώνη. Συμφωνείτε;

 

Είναι η πρώτη φορά που τη θέση αυτή καταλαμβάνει άνθρωπος που μισεί τόσο την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Είναι απόλυτα λογικό βέβαια μια τέτοια κυβέρνηση, τέτοιας αισθητικής να έχει έναν τέτοιο άνθρωπο στα ηνία των τεχνών. Η μόνη σχέση της με τον πολιτισμό είναι η βαθιά υποκριτική τέχνη που βίωσε από την εκλεκτό της Λιγνάδη και τα τσιμεντώματα των αρχαιολογικών χώρων. Κανείς δεν πίστευε ότι η Μενδώνη θα είχε κάνει περισσότερα τσιμεντώματα και από τον Εσκομπάρ.

 

«H Μενδώνη έχει κάνει περισσότερα τσιμεντώματα και από τον Εσκομπάρ» (NDP)
«H Μενδώνη έχει κάνει περισσότερα τσιμεντώματα και από τον Εσκομπάρ» (NDP)

 

Αν γινόταν λόγος πιθανού ανασχηματισμού, ποια θα ήταν τα πρώτα υπουργεία που θα επιθυμούσατε ν’ αλλάξετε τον επικεφαλή; 

 

Την κυβέρνηση αυτή δεν την πειράζεις. Την αντιμετωπίζεις σαν έργο τέχνης. Αν προσθέτει ο καθένας την πινελιά του παύει να είναι τέχνη και καταντά πατσαβούρα. Αν μπορούσα να κάνω μια μικρή παρέμβαση, ίσως πρόσθετα 5-6 φιλοχουντικούς ακόμα να αυγατίσουν τα ορφανά του Παπαδόπουλου.

 

Πώς σχολιάζετε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ; 

 

Από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Η χώρα μας παραδοσιακά γεννούσε μεγάλους κωμικούς, η σάτιρα στην Ελλάδα δε θα πεθάνει ποτέ.

 

Οι Έλληνες πολιτικοί αντέχουν τη σάτιρα; 

 

Οι Έλληνες πολιτικοί παριστάνουν ότι αντέχουν την σάτιρα για να φανούν κουλ και άνετοι. Στην πραγματικότητα προτιμούν αυλικούς κωμικούς να αλληλοβαυκαλίζονται.

 

Ποιο είναι το βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας;

 

Η αδιαφορία. Γενικώς. Η αδιαφορία για τον διπλανό που σκοτώνεται, για τον διπλανό που ληστεύεται, για τον διπλανό που ξεσπιτώνεται, για τον διπλανό που απολύεται, για τον διπλανό που εκβιάζεται, για τον διπλανό που βιάζεται. Η αδιαφορία για τον εαυτό που χειμάζεται.

 

Η Αφροδίτη Λίτη έπεσε θύμα κακόβουλων σχολίων στα social media, αλλά από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι και η Κάλλας έπεσε θύμα της Λίτη. Ποια η δική σας θέση;

 

Τα social media κάνουν τη δουλειά τους, και ο καλλιτέχνης τη δική του. Το αν μας αρέσει η δουλειά του είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν αρέσει στους αιρετούς γόνους, των μεγάλων περιπάτων και των πλατανόδασων του κέντρου της Αθήνας, τότε σίγουρα είναι θέμα κακογουστιάς.

 

«Οι Έλληνες πολιτικοί προτιμούν αυλικούς κωμικούς να αλληλοβαυκαλίζονται» (NDP)
«Οι Έλληνες πολιτικοί προτιμούν αυλικούς κωμικούς να αλληλοβαυκαλίζονται» (NDP)

 

Ο διχασμός ως μέσο έκφρασης στα social media σάς προβληματίζει;

 

Καθόλου. Απλώς τα παρατηρώ. Τα social media έχουν αυτήν ακριβώς τη στόχευση. Διαιρούν τους πάντες σε μονάδες δίνοντας τους βορά στις οργανωμένες ομάδες – οργανωμένους πολιτικούς στρατούς- των social media που μέσω των διαιρεμένων περνούν τις πολιτικές τους γραμμές και διαμορφώνουν τις κυρίαρχες απόψεις. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ο σκηνοθετημένος διχασμός που δημιουργούν ή το υποκατάστο ζωής μέσω ενός ηλεκτρονικού μικρόκοσμου που προσφέρουν;

 

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα πως η «Ελληνοφρένεια» θα επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Είναι κάτι που ισχύει; 

 

Τον τελευταίο καιρό πράγματι συζητάμε την τηλεοπτική μας επάνοδο. Συζητάμε έντονα με δυο κανάλια. Το αν θα επιτευχθεί συμφωνία με κάποιο από αυτά εξαρτάται από τις εγγυήσεις ελευθεροστομίας που θα πάρουμε.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης;

 

Να εκλεγώ βουλευτής ως αρχηγός πολιτικού κόμματος – με τη στολή πάντα του Τσολιά – για να παρακολουθήσω τα βλέμματα των υπολοίπων στην πρώτη μου ομιλία στο βήμα.

 

Ποιο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης εκτιμάτε ιδιαιτέρως;

 

Τη ντομπροσύνη και την εντιμότητα. Κυρίως για λόγους συλλεκτικής διαστροφής, λόγω του ότι σπανίζουν nowadays.

 

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πετάξετε από πάνω σας;

 

Τον καπιταλισμό και τις αιτίες που τον δημιουργούν. Για προσωπικούς λόγους.

 

Ποια είναι η ισχυρότερη πίστη που έχετε;

 

Στον Λαό. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως όταν ο λαός πάλεψε ενωμένα, συλλογικά και με κοινό αίτημα έκανε απροσδόκητες ανατροπές και θαύματα.

 

Είστε ικανοποιημένος με όσα έχετε καταφέρει στη ζωή σας μέχρι σήμερα;