Πηγή: EFSYN
Την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών με βάση την οποία αποφυλακίστηκε -κατά πλειοψηφία- ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης, ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωϋσίδης.
Η υπόθεση αποφυλάκισης Πατέλη έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Βασιλείου Πλιώτα, ο οποίος είχε ζητήσει να διαβιβαστεί στο σκεπτικό της επίμαχης απόφασης προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί αν χωρεί η άσκηση αναίρεσης.
Οι αντιδράσεις που είχαν προκληθεί
Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την οικογένεια Φύσσα μέσω των δικηγόρων της που τόνισαν ότι «όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις» σαν αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε με ένα στίχο του Ελύτη: «7/10/20. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. “Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα”».
Για το ΚΚΕ, η απόφαση «προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής», ενώ για το ΜέΡΑ25 «η εμφανής ευνοϊκή μεροληψία του δικαστηρίου φοβούμαστε ότι αναιρεί το ίδιο του το επιχείρημα ότι “δεν υφίστανται πλέον οι συγκεκριμένες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα”».
Η Λαϊκή Ενότητα χαρακτήρισε την απόφαση «το λιγότερο εξοργιστική και προκλητική», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησε την κατάργησή της και η ΚΕΕΡΦΑ έκανε λόγο για «μαχαιριά της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων και του αντιφασιστικού κινήματος».
Συγκινητική η ανάρτηση του Διονύση Τεμπονέρα, γιου του δολοφονημένου Νίκου Τεμπονέρα, την οποία απευθύνει στη Μάγδα Φύσσα και υπογράφει: «Από ένα γιο, στη μάνα όλου του κόσμου…»: «Ξέρω πώς νιώθεις. Θες να πάρεις μια πέτρα και να την πετάξεις πάνω του, με όλη σου τη δύναμη. Να φτύσεις, όσο πιο δυνατά μπορείς, μέχρι να μην σου μείνει σάλιο στο στόμα. Να τον κάνεις κομμάτια. Πάντα σκεφτόμουν, τι θα του έλεγα εγώ, αν τον συναντούσα μπροστά μου. Πέρασαν 30 χρόνια, μα τώρα ξέρω: “Σε λυπάμαι και τώρα όπως και τότε…” και θα συνέχιζα, στο δρόμο μου. Εμαθα να μη μισώ, αλλά και να μην αλλάζω δρόμο».
Στο πλαίσιο της παρέμβασης του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης ζήτησε την αναίρεσή της, η οποία θα κριθεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα.
Σε περίπτωση που και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί συνταχθούν με την εισαγγελική θέση, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει πίσω στο πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, που με διαφορετική σύνθεση θα κρίνει από μηδενική βάση το αίτημα του κατηγορούμενου.
Υπενθυμίζεται ότι το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, έχει κριθεί ένοχος και εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών και 2 μηνών.