φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Δημοσιογραφική έρευνα δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, αλλά αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτές βρίσκονται επίλεκτες ομάδες του Λιμενικού φορώντας μάσκες.

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα (των Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης), στις επαναπροωθήσεις συμμετέχουν αξιωματικοί του Ελληνικού Λιμενικού από επίλεκτες δυνάμεις που (κανονικά) ο ρόλος τους είναι να ασχολούνται με σοβαρά εγκλήματα (π.χ. τρομοκρατικές ενέργειες, ομηρίες κ.ά.).

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι εντολές που δίνονται στους άνδρες του Λιμενικού για αυτές τις επιχειρήσεις είναι προφορικές.

Σύμφωνα με την έρευνα:

→ Οι ερευνητές ζήτησαν από δύο υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του Λιμενικού (έναν εν ενεργεία και έναν εν αποστρατεία) να δουν βίντεο από 15 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Οι δύο αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν άνδρες από τις τρεις επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, δηλαδή της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ), της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ).

→ Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές ως «εγκληματικές ενέργειες» και σημείωσε ότι οι περισσότεροι από όσους συμμετέχουν σε αυτές, δυσφορούν για όσα συμβαίνουν. «Οι εντολές είναι πάντοτε προφορικές γι’αυτές τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες. Η MYA και το KEA συμμετέχουν σ’αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η δουλειά τους. Οι περισσότεροι δυσφορούν μ’ αυτό. Θεωρούν ότι βρίσκεται πέρα απ΄ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά.

→ Καταγράφηκαν άνδρες με μάσκες σε 15 περιστατικά επαναπροωθήσεων από τον Μάρτιο του 2020 στο Αιγαίο. Γίνεται αναφορά σε ένα περιστατικό που τουλάχιστον 25 αιτούντες άσυλο προσπάθησαν με σκάφος να φτάσουν στις ακτές της Κω, όμως τους σταμάτησε η ελληνική ακτοφυλακή που τους φώναζε και τους «προέτρεπε» να πάρουν διαβατήριο αν θέλουν να ταξιδέψουν. Η ομάδα των προσφύγων δεν κατάφερε να περάσει και τελικά παραλήφθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σημειώνεται ότι το βίντεο με την επιχείρηση έξω από την Κω, το έχουν δημοσιοποιήσει η οργάνωση Aegean Boat Report και η «Εφ.Συν.» («20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο», 1/7/2021).

Στην έρευνα αποκαλύπτεται επίσης η συμμετοχή κροατικών και ρουμανικών αστυνομικών αρχών σε επαναπροωθήσεις που γίνονται σε αυτές τις δύο χώρες.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του Spiegel στα γερμανικά.