Αλιεύσαμε από το facebook του Θωμά Ζάμπρα

Αυτό που ζήστηκε στο υπεραστικό λεωφορείο για Μεγαλόπολη είναι αριστούργημα ελληνικής πραγματικότητας. Ο οδηγός ενημέρωσε στην αρχή του ταξιδιού, ότι η οδηγία είναι 85% χωρητικότητα και ότι αν ξεπεραστεί, δεν θα κοπεί άλλο εισιτήριο. Το λεωφορείο είχε φτάσει ήδη στο 85% χωρητικότητα από την Αθήνα. Εννοείται ότι 1 στους 3 βγάζει μάσκα μόλις μπαίνει και κάθεται, γιατί τον ενοχλεί η μυτούλα και τα αυτάκια του γίνονται κόκκινα και θέλουν κρεμούλα.

Πάμε το ταξίδι μας κανονικά, τα θύματα/πρόβατα με τις μάσκες μας και οι πραγματικοί αδάμαστοι χωρίς. Σκέφτομαι να πω κάτι σε αυτούς που είναι κοντά μου έστω, αλλά με πιάνει η ευγένεια και δεν λέω τίποτα. Οπότε τώρα έχω ένα μάτσο σταρχιδιστές άγνωστους να με γαμάνε με δύο τρόπους. Πρώτα απ’όλα εκθέτοντας με σε κίνδυνο μετάδοσης και δεύτερο και ίσως χειρότερο, γεμίζοντας με με το ψυχολογικό δηλητήριο του να μην διεκδικήσω το δικαίωμα μου απέναντι σε ένα μάτσο ανεγκέφαλους καριόληδες, που με κάποιο τρόπο πάντα νικάνε στο τέλος.

Φτάνουμε στην στάση και εκεί περιμένει κόσμος να επιβιβαστεί. Προφανώς κανένας δεν έκανε κόπο να ενημερώσει ότι πρακτικά το λεωφορείο δεν μπορεί να πάρει άλλο κόσμο, ώστε να ενημερωθούν οι άνθρωποι ότι δεν υπάρχει θέση ή να υπάρξει κάποιου άλλου είδους πρόβλεψη. Και προφανώς ο οδηγός ανοίγει πόρτες και τους βάζει όλους μέσα. Πλέον κάθονται και αυτοί και βγάζουν και τις μάσκες σε ποσοστά εθνικού μας όρου. Πλέον υπάρχουν κάνα δυο θέσεις κενές και χωρίς να είμαι απίστευτος στα μαθηματικά, νομίζω έχουμε ξεπεράσει το 85%.

Σε αυτό το σημείο μια κυρία ρωτάει το λογικό “συγγνώμη δεν μας είπατε 85% πληρότητα;”. Ε, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Πετάγεται μια κυρία από πίσω και της λέει φουλ με ύφος “Και τι θέλετε κυρία μου εσείς; Αν δεν σας αρέσει κατεβείτε”. Και ένας νεαρός (χωρίς μάσκα) την υποστηρίζει. Κάπου εκεί η Τρικαλινή μου φύση που είναι πολύ πιο δυνατή από την ευγένεια μου, ενεργοποιείται. “Θα σας πω εγώ τι θέλει κυρία μου. Το λεωφορείο μπορεί να πάρει 85% χωρητικότητα και τώρα είμαστε στο 99%. Και μάλιστα με αρκετό κόσμο χωρίς μάσκα. Και τα δύο δεν επιτρέπονται αλλα κάνεις δεν είπε τίποτα όλο ταξίδι, παρόλο που μας ενοχλεί. Αλλά νταξει αν μας πιάσει και γκρινιάξουμε, ε ας μην έχουμε και ύφος από την πάρτη σας. ” Ο νεαρός χωρίς μάσκα μου λέει” “Καλά μου λέει αυτά τα 8-10 άτομα θα κάνουν διαφορά;” “Ναι του λεω αυτά και εσύ πχ που δεν φοράς μάσκα. Είναι όλα αυτά παράγοντες που κάνουν την διαφορά.” “Άμα έχουμε άτομα που σκέφτονται όπως εσύ, καλά μας κάνουν.” μου απαντάει. “ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙ, ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ; ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ” ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΚΕΝΕΣ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΕΣ”. ήθελα να του πω. Αλλά δεν είπα τίποτα. Ξέρω μια χαμένη μάχη από μακριά, καθώς όλο το λεωφορείο μισεί πλέον την γυναίκα που ρώτησε γιατί είναι πλήρες το λεωφορείο.

Εμείς εντωμεταξύ έχουμε 15-20 λεπτά καθυστέρηση να ξεκινήσουμε, γιατι μια γυναίκα ήρθε να μπει στο λεωφορείο και δεν την άφησαν λόγω πληρότητας. Γιατί ο οδηγός αντέχει να γεμίσει περίπου το λεωφορείο, αλλά όχι και τελείως! Δεν είναι και κανας ανεύθυνος. Η κυρία αυτή πλακωνεται με μένος ότι αφού μπήκαν όλοι, να μπει και αυτή, που μεταξύ μας δεν έχει και άδικο σε αυτό το ποιντ. Και ένα ολόκληρο λεωφορείο είμαστε στην πιο ήπια και low stakes ομηρία εβερ, μέχρι να πειστεί η γυναίκα να φύγει. Αλλά τελικά οι κόποι της ανταμείφθηκαν.

Ο οδηγός σε μια εντυπωσιακή κίνηση “δεν πληρώνομαι αρκετά για αυτό”, της λέει να μπει παρόλο που ο ίδιος της είπε ότι απαγορεύεται. Σε κείνο το σημείο η γυναίκα που παραπονέθηκε για την πληρότητα σπάει και αποφασίζει να κάνει τις Θερμοπύλες της. 1 αυτή χωρίς καν 700 Θεσπιείς, έναντι στις βάρβαρες στρατιές του λεωφορείου.” Συγγνώμη της λέτε να μπει; Μπορώ να δω την απόφαση που λέει ότι μπορεί να ταξιδέψει το λεωφορείο γεμάτο;” Ο οδηγός έχει ένα ύφος “δώστε μου κοβιντ, το προτιμώ από αυτό” Η γυναίκα πλέον αρχίζει και ουρλιάζει κάμποσο ότι αυτό είναι απαράδεκτο, ότι έχει πληρώσει εισιτήριο και είναι απαράδεκτο και να ταξιδεύει με τόσο κόσμο και να έχει τόση καθυστέρηση για καυγά.

Εκεί πλέον της επιτίθεται όλο το λεωφορείο ότι είναι υστερική και αν έχει πρόβλημα να κατέβει και θα αφήσει τα παιδιά εδώ και άλλα όμορφα. Με μακράν καλύτερος το “αντί να λες και ευχαριστώ που ταξιδεύεις!”. Δυνατό επιχείρημα. Εδώ τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε και εμείς ταξιδεύουμε και μιλάμε και από πάνω. Εδώ να πούμε πώς όντως οι άνθρωποι που περίμεναν εκεί είναι άμοιροι ευθυνών και ήταν χοντρή μαλακια να ξεμείνουν χωρίς να φταίνε.

Τελικά ο οδηγός κατέβηκε και κάπως κανόνισαν να τους πάνε με άλλο λεωφορείο. Το οποίο αν είχε γίνει εξαρχής, όπως έπρεπε, ΔΕΝ ΘΑ ΧΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ TWILIGHT ZONE. Τελικά όλοι οι έξτρα επιβάτες κατέβηκαν να πάνε με άλλο λεωφορείο. Και μια κυρία πίσω μου φώναξε “Δες τώρα, θα κατέβουν τα παιδιά επειδή η άλλη είναι ηλίθια”. Γυρίζω και όσο πιο ευγενικά μπορώ της λέω “Δεν κατέβηκαν για αυτήν. Κατέβηκαν γιατί απαγορεύεται να ανέβουν. Δεν το έκαναν για να της κάνουν το χατήρι. Κανένας επιβάτης δεν έχει την δύναμη να κατεβάζει κόσμο επειδή είναι περίεργος. Τους κατέβασαν γιατί είναι υποχρεωμένοι. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό έστω; Για να μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ;”.” Καλά, καλά” μου απαντάει απαξιωτικά. Και έληξε εκεί. Ή μάλλον όχι.

Κάτι χιλιόμετρα παρακάτω, μας σταμάτησε αστυνομία να δούνε αν παραβιάζουμε την πληρότητα. Μάλλον την παραβιάζουμε, αλλά μάλλον θα γίνει γαργάρα. Όπως και να χει θα καθυστερήσουμε κι άλλο. Εχει και ζέστη, αλλά για λίγο ανακουφιστήκαμε από ένα δροσερό αέρακι από μάσκες που ανέβηκαν γρήγορα όταν μπήκε μέσα η αστυνομία.