Πηγή: Katiousa

Μπορεί το Τουίτερ να διαφημίζει τις κοινωνικές του ευαισθησίες (πχ ενάντια στον ρατσισμό) και τα ΜΚΔ την ελευθερία έκφρασης που προσφέρουν στους χρήστες, όλα αυτά όμως είναι λίγο σχετικές έννοιες, όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα.

Εδώ και μερικές μέρες, οι εργάτες του μονοπωλίου τροφίμων Nabisco βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην πρόταση της εταιρείας που καταργεί ουσιαστικά τις υπερωρίες και το οκτάωρο. Όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, δεν απεργούν για να διεκδικήσουν τεράστιους μισθούς, αλλά για να κρατήσουν αυτό που έχουν.

Ένα από τα μηνύματα αλληλεγγύης που δέχτηκαν ήταν από τον δημοφιλή ηθοποιό Ντάνι Ντεβίτο, που με μήνυμά του στο Τουίτερ, κατέληγε παροτρύνοντας το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα της εταιρείας: όχι συμβόλια, όχι σνακ.

Μία μέρα μετά, οι διαχειριστές του Τουίτερ απάντησαν αφαιρώντας του το διακριτικό σημάδι του αναγνωρισμένου status -που απονέμεται συνήθως σε διάσημους, εταιρείες, επιχειρήσεις κτλ. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Twitter ανακάλεσε την αρχική του απόφαση και ο Ντε Βίτο ανέκτησε το συγκεκριμένο διακριτικό. Είναι προφανές όμως πως αυτό έγινε ακριβώς υπό τον φόβο μιας γενικευμένης κατακραυγής, γιατί τα πάντα στην επικοινωνία (και τον καπιταλισμό εν γένει) είναι κόστος-όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται φανερό πόσο σχετικά είναι τα όρια της ελεύθερης έκφρασης στον “μαγικό κόσμο” των ΜΚΔ, όπου ως υπέρτατη αξία αναγνωρίζεται βασικά η… ταξική αλληλεγγύη μεταξύ των διαφόρων μονοπωλίων, που δεν ορρωδούν προ ουδενός -ούτε καν μπροστά σε μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής, που έχουν το θάρρος της γνώμης τους.