Δημήτρης Κανελλόπουλος

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Απίστευτο και όμως αληθινό: το Facebook λογόκρινε το post του βιβλιοπωλείου Gutenberg για το βιβλίο Heike B. Görtemaker «Η Αυλή του Χίτλερ. Ο στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα».

Από το Gutenberg μας δίνουν το χρονικό της λογοκρισίας και εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους.

Η διαμαρτυρία

23/7: Δημοσιεύσαμε στο Facebook του Βιβλιοπωλείου Gutenberg την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βιβλίου της Heike B. Görtemaker «Η Αυλή του Χίτλερ. Ο στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα».

23/7: Το διαφημίσαμε και η διαφήμιση έτρεξε κανονικά μέχρι την Τετάρτη, 4/8.

4/8: Έρχεται ειδοποίηση ότι το ποστ κατέβηκε και η διαφήμιση σταμάτησε αυτόματα, με αιτιολογία: Το περιεχόμενο αφαιρέθηκε για παραβίαση των Όρων της κοινότητας.

Αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί ο λογαριασμός του διαχειριστή της σελίδας, με το γενικόλογο σκεπτικό ότι:

«Δεν έχετε δικαίωμα προβολής διαφημίσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχετε συμμορφωθεί με μία ή περισσότερες από τις Πολιτικές διαφήμισης ή άλλους κανόνες μας, όπως τον υπερβολικό αριθμό απορρίψεων διαφημίσεων, την προσπάθεια παράκαμψης της διαδικασίας ελέγχου διαφημίσεών μας, τη συμμετοχή σε παραπλανητικές ή απατηλές δραστηριότητες ή τη συσχέτιση με αναξιόπιστους λογαριασμούς».

Και αφαιρέθηκε η δυνατότητα να τρέχουν διαφημίσεις:

«Δεν είναι δυνατή η χρήση ή η διαχείριση διαφημιστικών λογαριασμών.

Δεν είναι δυνατή η δημιουργία ή η προβολή διαφημίσεων.

Δεν είναι δυνατή η διαχείριση διαφημιστικών στοιχείων ή ατόμων για επιχειρήσεις.»

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες διαφημίσεις για τη σελίδα μας «Βιβλιοπωλείο Gutenberg» για 30 ημέρες.

Από χθες είμαστε σε επαφή με το support του facebook για να επιλυθεί το θέμα των περιορισμών. Ήδη απ’ ό,τι φαίνεται θα αρθεί ο περιορισμός του λογαριασμού του διαχειριστή της σελίδας.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και ξεπερνά τη συγκεκριμένη λογοκρισία:

1. Δεν μας ενημέρωσαν γιατί παραβιάστηκαν οι όροι της κοινότητας, ενώ το δημοσίευμα λειτουργούσε και προωθούνταν για 13 ημέρες. Οποιαδήποτε κοινότητα (κράτος, πολιτεία, ομάδα, οργάνωση) δίνει λόγο για την «ποινή» που επιβάλλει στα μέλη της, λ.χ. για  παραβίαση κόκκινου φαναριού. Εμείς τι παραβίαση κάναμε;

2. Δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας τον λόγο της παραβίασης ή έστω να τον υποψιαστούμε, γιατί το δημοσίευμα δεν υπάρχει πουθενά. Εξαφανίστηκε. Αν υπήρχε ίσως θα βγάζαμε κάποιο συμπέρασμα, από κάποιο σχόλιο ίσως. Αυτό όμως δεν αλλάζει την υποχρέωση της Facebook να μας ενημερώσει για το ποια παράβαση έγινε και πότε. Θυμίζει τη «Δίκη» του Κάφκα όπου ο κύριος Κ. κατηγορείται και στιγματίζεται χωρίς να του έχει απαγγελθεί ποτέ η κατηγορία.

3. Ακόμα κι αν ο λογαριασμός μας επανέλθει στην προγενέστερη λειτουργία του, το συγκεκριμένο δημοσίευμα θα παραμείνει λογοκριμένο, χωρίς αιτία.

4. Σήμερα λογοκρίθηκε αναιτιολόγητα  η «Αυλή του Χίτλερ». Αύριο;

Η αδιανόητη λογοκρισία του ποστ μας μάς εξέπληξε δυσάρεστα, μας σόκαρε για την ακρίβεια. Από μόνη της η φίμωση του ελεύθερου λόγου συνιστά μια ολότελα αντιδημοκρατική πράξη. Πόσω μάλλον όταν αυτή εν προκειμένω αφορά ένα βιβλίο, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Ιδρύματος Γκαίτε. Ένα βιβλίο που αξιολογήθηκε και προκρίθηκε από έγκριτες επιτροπές Γερμανών και Ελλήνων κριτικών για να αποτελέσει ένα από τα βιβλία του προγράμματος litrix, το οποίο, με τη σφραγίδα του Ιδρύματος Γκαίτε, προάγει τον πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα. Ένα βιβλίο που σημείωσε σημαντικές πωλήσεις στη Γερμανία, συζητήθηκε εκτενώς και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ένα βιβλίο, που μαζί με τον «Εθελοντή», συνιστά τη μία από τις πρώτες δύο επιλογές μας στη νεοσύστατη σειρά Ιστορίας, μια σειρά που αποσκοπεί στην πνευματική εγρήγορση του αναγνώστη και στη συνεχή επαγρύπνηση ενάντια στην ιστορική λήθη.

Ως εκ τούτου ζητούμε από την Facebook:

1. Άμεση αποκατάσταση του λογαριασμού μας.

2. Εξηγήσεις για την «παραβίαση» και γιατί δεν υπήρχε παραβίαση τις 13 προηγούμενες ημέρες που η δημοσίευση ήταν ενεργή.

3. Επαναφορά του δημοσιεύματος και της διαφήμισης.

4. Εάν οι όροι της κοινότητας παραβιάζονται από σχόλια χρηστών κι όχι από την εταιρεία που αναρτά ένα δημοσίευμα, τότε να περιορίζεται μόνο ο λογαριασμός του χρήστη κι όχι της εταιρείας που έκανε τη δημοσίευση.

———————————-

Ενημερωτικά για το βιβλίο:

Heike B. Görtemaker «Η Αυλή του Χίτλερ. Ο στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα»

Ποιοι βοήθησαν τον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία; Ποιοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του; Ποιοι του ασκούσαν τη μεγαλύτερη επιρροή; Ποια προνόμια απολάμβαναν; Τι απέγιναν μετά το τέλος του πολέμου;

Η ιστορικός Heike B. Görtemaker καταρρίπτει τον μύθο του «μοναχικού» Χίτλερ. Παρουσιάζει άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ήδη από τη δεκαετία του 1920 ο Χίτλερ είχε πάντα ανθρώπους που φρόντιζαν την εικόνα του και του εξασφάλιζαν χρήματα και «υψηλούς» συμμάχους σε διάφορες χώρες. Μας μεταφέρει στο πολυτελές ορεινό καταφύγιό του και παρακολουθεί την καθημερινότητα της «Αυλής» του.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο των γυναικών της «Αυλής», στην πανίσχυρη Μάγκντα Γκέμπελς, στην αδελφή του Νίτσε, στην κόρη του Βάγκνερ και στις πολύ νεαρές ερωμένες του «Φύρερ»: από την ανιψιά του μέχρι την Εύα Μπράουν.

H Heike B. Görtemaker (γενν. το 1964) είναι Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας. Σπούδασε ιστορία, οικονομικά και γερμανική φιλολογία στο Βερολίνο και στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα. Ζει με τον σύζυγό της κοντά στο Βερολίνο.

Μετάφραση: Γιάννης Κέλογλου