Πηγή: The Press Project
Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα το In.gr, και σε αυτό αποτυπώνονται τόσο οι πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών αναφορικά με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, όσο και οι προσπάθειες πολλών εξ αυτών να αποτρέψουν ή να αποθαρρύνουν τα θύματα, που συχνότερα είναι γυναίκες, να προχωρούν στις σχετικές καταγγελίες.
«Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοικογενειακής βίας» είναι ο τίτλος του εγγράφου που παρουσιάζεται, με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2020, και σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά το χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων» ενώ ακόμα πιο ξεκάθαρα, υπογραμμίζεται πως «Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως στην αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, στην άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και στην εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών. Όπως επί παραδείγματι αναζήτηση σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών».
Μάλιστα, στο έγγραφο υπήρχε και αίτημα για «απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία κι άμεσης εκδήλωσης των υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος», απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες.
«Ακόμη πρέπει να γίνονται οι ορθές υπηρεσιακές ενέργειες για τη σύλληψη του δράστη σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη . Ακόμη από το προσωπικό του σώματος που χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας να υπάρχει επίδειξη της απαιτούμενης ευαισθησίας και την παγίωση της επαγγελματικής αντιλήψεις και υπευθυνότητας τήρηση εχεμύθειας ως προς τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος και του φερόμενου ως δράστη» σημειώνεται ακόμα στο έγγραφο.
Στο ίδιο δημοσίευμα μεταφέρονται και οι απόψεις «έμπειρων στελεχών της ΕΛΑΣ» για το τι συνέβη από τους αστυνομικούς που κλήθηκαν προ 20 ημερών στην πολυκατοικία στη Δάφνη χωρίς να κάνουν τίποτα, με αποτέλεσμα και να τεθούν σε διαθεσιμότητα έπειτα από την αποκάλυψη που έγινε μετά τη γυναικοκτονία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ