Συντάκτης: Γιώτα Τέσση
Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία (κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ) καθώς και στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Την έρευνα ζήτησε η οικογένεια Φύσσα με σκοπό να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι η δολοφονία του Παύλου έγινε στο χρονικό πλαίσιο μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06. Λίγο νωρίτερα, στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη πέρασε το κονβόι των χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά.

Οι χρυσαυγίτες έρχονταν από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια και έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας, εφόσον δεν φαίνονται στην επίμαχη κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του Παύλου, ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Από τη θέση του οδηγού ο Ρουπακιάς ρώτησε τον Παύλο αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς. Ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό. Στο διάστημα αυτό το αυτοκίνητο του Ρουπακιά εισήλθε αντίθετα στην Τσαλδάρη και πάρκαρε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Βίντεο από κάμερα της οδού Τσαλδάρη 68 αποτυπώνει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος περιτριγυριζόταν από 3-4 άτομα της Χ.Α.

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την ολιγωρία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς, όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

Πενήντα βίντεο

Παράλληλα, χθες προβλήθηκαν στο δικαστήριο περισσότερα από 50 βίντεο, τα οποία προσκόμισε η πολιτική αγωγή ως ενισχυτικά του κατηγορητηρίου.

Ανάμεσά τους το ανατριχιαστικό βίντεο από τη συναυλία των ναζιστών στην Αθήνα το 2005 που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» στις 13.02.2017 (βλ. «Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής»).

Στη συναυλία συμμετείχαν ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος και ο στενός ηγετικός πυρήνας του (Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής, Ματθαιόπουλος, Μισιάκας), οι οποίοι απέτιαν φόρο τιμής στους ναζί, χαιρετώντας ναζιστικά και τραγουδώντας ύμνους των SS υπό τη σημαία της Βέρμαχτ.

Το βίντεο-ντοκουμέντο είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις και είχε προβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.