Πηγή: Ατέχνως

Για τον Ηλία Σιώρα, τον καρδιολόγο, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ξεκίνησε ως αγροτικός γιατρός στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, γιατρός στη στρατιωτική του θητεία, ειδικευόμνος και συμβασιούχος στο 7ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ -που έκλεισε ο Άδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας- στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο και τελικά στον Ευαγγελισμό. Συνολικά υπηρέτησε το δημόσιο σύστημα υγείας επί 44 χρόνια, εκ των οποίων τα 35 στον Ευαγγελισμό, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε, πριν έξι μήνες, ως διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής.

Είναι ο γιατρός που άλλαζε με την ίδια ευκολία το στηθοσκόπιο με τη ντουντούκα. Το στηθοσκόπιο για τη ζωή των αρρώστων απ’ το Λεωνίδιο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, μέχρι την τελευταία γωνιά της Ελλάδας. Και η ντουντούκα για τα δικαιώματα των συναδέλφων του και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η θέση του στην πρώτη γραμμή των αγώνων στο «ιερό πεζοδρόμιο», εκτιμήθηκε απ’ όλο τον υγειονομικό κόσμο και το λαό της Αττικής. Για πάνω από 15 χρόνια ήταν πρόεδρος του σωματείου στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) -περιλαμβάνει εργαζόμενους και γιατρούς. Εκλεγόταν «χωρίς αντίπαλο», και με ποσοστά 60-80%, εκπρόσωπος των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευαγγελισμού από το 2006. Για τριάντα χρόνια ήταν εκλεγμένος μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Στην τελευταία θητεία στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ήταν Γενικός Γραμματέας. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019 εκλέχτηκε Σύμβουλος στην Αττική με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Η αφοσίωσή του στην επιστήμη και, κυρίως, η καθημερινή μάχη στο προσκεφάλι του αρρώστου, αλλά και στους διαδρόμους των ράντζων, ήταν τα ακαταμάχητα όπλα του Ηλία Σιώρα στην αντιπαράθεση με την εξουσία και ιδιαίτερα τους υπουργούς Υγείας. Στις 30.10.2013 χάλασε ο αξονικός τομογράφος του Ευαγγελισμού και ο Ηλίας Σιώρας, απ’ την πρωινή εκπομπή του Mega κατάγγειλε τους υπεύθυνους για την κατάντια των υποδομών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Για να τον αντιμετωπίσει, ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Ο κ. Σιώρας θέτει ένα γενικό ιδεολογικό ζήτημα. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος είναι κομμουνιστής. Είναι δικαίωμά του».

Κι ο Σιώρας δεν «μάσησε», απαντώντας: «Είμαστε μαχόμενοι γιατροί πάνω απ’ όλα. Είμαστε εκπρόσωποι των γιατρών. Εφημερεύουμε. Χθες είχαμε γενική εφημερία. Σήμερα έχουμε πέντε έξι ράντζα. Είμαστε τόσα χρόνια μέσα στη χαβούζα και μέσα στα σκατά και θα μου πείτε εσείς να πάμε να δουλέψουμε. Το ότι είμαι κομμουνιστής είναι τιμή μου και καμάρι μου. Και έτσι θα παλέψουμε και έτσι θα δουλέψουμε για το καλό του ελληνικού λαού».

Έξι χρόνια αργότερα (6.6.2019) ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης έγραψε στο …πολλάκις αμαρτωλό facebook του: «Ηλία Σιωρα, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρε του Σωματειου του Ευαγγελισμου, μονο ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ μπορω να πω για αυτα που εμαθα πως είπες χθες στην ΕΡΤ !!!Αντιγράφω την ανάρτηση της εργαζόμενης και μέλους του Συριζα στον Ευαγγελισμό…». Η αντιγραφή του Π. Πολλάκη αφορούσε δηλώσεις του Ηλία Σιώρα για την αντιμετώπιση των ανασφάλιστων απ’ τη, τότε, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κι ο Ηλ. Σιώρας, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο να απαντήσει, είπε: «Εγώ απαντώ με τις 2500 εφημερίες που έχω στην πλάτη μου εδώ στον Ευαγγελισμό. Κι αν προσθέσω και τη σημερινή, όπου βρίσκομαι σήμερα μας, κάνουν 2501. Άντε γεια…»

Mε την αίσθηση ευθύνης του μαχόμενου γιατρού και της αρτιότητας του επιστήμονα ο Ηλίας Σιώρας αντιμετώπιζε και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς ο Ευαγγελισμός έρχεται συχνά-πυκνά στην επικαιρότητα. Κάποια φορά μια νεαρή ρεπόρτερ της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή», έκανε ρεπορτάζ στον Ευαγγελισμό, αλλά δεν έβγαζε άκρη. Και ο, μακαρίτης, Βασίλης Λυριτζής τη συμβούλεψε: «Βρες το Σιώρα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Αυτή η εγκυρότητα και η ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων στον Τύπο επέτρεπε στους δημοσιογράφους, κυρίως του υγειονομικού ρεπορτάζ, να τον αντιμετωπίζουν ως το πιο «ευγενικό γιατρό του ΕΣΥ» ή να γράφουν: « Ο Ηλ. Σιώρας αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα που αντανακλά την καθαρότητα όλων των γιατρών του ΕΣΥ, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την επιβίωση των νοσοκομείων».

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου του Ευαγγελισμού (28.6.2021), εκλέχτηκε πρόεδρος, στη θέση του Ηλία Σιώρα που συνταξιοδοτήθηκε, ο ειδικευόμενος καρδιολόγος σε παράταση Γιώργος Φερεντίνος, εκλεγμένος με την ΕΣΑΚ. Η εκλογή του σηματοδοτεί με τον «πιο εμφατικό τρόπο, την καθολική και δίκαιη απαίτηση για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακή σχέση (επικουρικοί, καθαριστές, εργολαβικοί, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ κ.ά.)» , όπως επισημαίνει η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της τονίζοντας: «Κανείς τους δεν περισσεύει και όλοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες. Αυτό εξάλλου, το αναγνώρισε όλος ο λαός κατά την περίοδο της πανδημίας. Με τους αταλάντευτους, οργανωμένους και δυναμικούς αγώνες μας, θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδινε ψευδεπίγραφα κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν όλοι εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί σηκώσαμε στις πλάτες μας με αυτοθυσία την προσπάθεια για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας».

sioras ilias22

Η τελευταία –και συμβολική- παρουσία του Ηλία Σιώρα ως μαχόμενου υγειονομικού στο «ιερό πεζοδρόμιο» ήταν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας (24.6.2021) του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού για τις επικείμενες απολύσεις απολύσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Στην ίδια κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Άγιος Σάββας, ΕΛΠΙΣ.

Απ’ τη ντουντούκα ο Ηλίας Σιώρας υπογράμμισε: «Κι όταν ματαιώσετε τις απολύσεις πρέπει να συνεχίσετε τον αγώνα. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε τα δεκάωρα και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του Χαζηθαύτη», όπως αποκάλεσε τον υπουργό Εργασίας…

Ο Ηλίας Σιώρας παρότι συνταξιοδοτήθηκε, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ΑΜΙΣΘΟΣ εθελοντής στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού.