Πηγή: Ημεροδρόμος

Το νησί της επανάστασης τα κατάφερε! Κόντρα στους αποκλεισμούς και το απάνθρωπο εμπάργκο έφτασε για μια ακόμα φορά σε ένα επίτευγμα.

Το Abdala, το ένα από τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Κούβα για τον κορωνοϊό, έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έναντι της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το εργαστήριο που το δημιούργησε.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών της τρίτης φάσης ανακοινώθηκαν στον πρόεδρο της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter:

«Παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και στο Abdala».

Σχετική ανάρτηση έκανε την Τρίτη, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Facebook:

«To Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και Γενετικής της Κούβας (CIGB) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τελικής φάσης των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Abdala.

Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92.28% (με τρεις δόσεις). Αυτά είναι πολύ καλά νέα αλλά θα περιμένουμε την πλήρη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στα νέα στελέχη του ιού.

Το εμβόλιο πήρε το όνομα του από το ομώνυμο βιβλίο του εθνικού ήρωα της Κουβάς Jose Marti».