Νίκος Μπογιοπουλος
Πηγή: Ημεροδρόμος
Κατ’ αρχάς μια επιβεβλημένη αναφορά: Οποιος έπεσε στο λούκι των ναρκωτικών και χάθηκε είναι ένα καρφί στην ψυχή μας. Οποιος έχει βυθιστεί σ’ αυτό το μαρτύριο είναι ευθύνη του καθενός μας να του απλώσει το ένα χέρι και με το άλλο χέρι σφιγμένο γροθιά να διεκδικεί και να αγωνίζεται για ένα κράτος που θα σταθεί αρωγός στον άνθρωπο και με αμείλικτο τρόπο απέναντι στον φονιά του. Οποιος πάλεψε, σηκώθηκε και στάθηκε όρθιος στη μάχη με αυτή την γάγγραινα έχει την απέραντη εκτίμηση και τον σεβασμό μας για την δύναμη, την θέληση και την γενναιότητά του.
Πάμε τώρα στο θέμα μας.
O κ.Νίκος Καρανίκας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του «Αλφα» (μπορείτε να την δείτε εδω). Ανάμεσα στα άλλα, είπε (αντιγράφουμε από το Lifo) και τα εξής:
- «Έχω κάνει κοκαΐνη, ηρωίνη εις γνώσιν μου. Θέλω να σου πω ότι από τα 14 μου είμαι στρατευμένος στην Αριστερά. Ό,τι έκανα, το έκανα μέσα σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, πιο πολύ για μια εμπειρία που μπορούμε να μιλήσουμε και να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό».
Σημείωση: Δεν ξέρουμε σε ποιο «αριστερό» εγχειρίδιο αναφέρεται το «ψάξου με τα ναρκωτικά». Δεν ξέρουμε ποια «διαλεκτική» σκέψη συνηγορεί στην αντίληψη πάρε ηρωίνη, πάρε κοκαίνη, για να μάθεις πόσο κακά είναι… Ισως – αν υπάρχουν τέτοια εγχειρίδια – να περιλαμβάνουν μέσα κι άλλες «αριστερές» προτροπές, όπως: Ψήφισε και εφάρμοσε Μνημόνια για να δεις πόσο κακά είναι. Αποθέωσε σαν «αγγελικό» τον Τράμπ για να δεις πόσο κακός είναι. Εφάρμοσε τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για να δεις πόσο κακά είναι. Συνεργάσου με το Ισραήλ για να δεις πόσο κακοί είναι οι δολοφόνοι των Παλαιστινίων. Νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να δεις πόσο κακοί είναι. Ξεπούλησε τα αεροδρόμια για να μάθεις πόσο κακό είναι το ξεπούλημα. Θέσπισε την οικειοθελή «φορολόγηση» των εφοπλιστών για δεις πόσο κακό είναι. Κάνε το «όχι» – «ναι» σε ένα δημοψήφισμα για να δεις πόσο κακό είναι…
Αν υπάρχουν, λοιπόν, τέτοια «αριστερά» εγχειρίδια, καμιά τέτοια «αριστερά» θα αφορούν.
- «Δεν πιστεύω – είπε ο κ.Καρανίκας – ότι οι επιστήμονες λένε ότι το χασίς είναι προθάλαμος ναρκωτικών. Αυτό το λένε ανίδεοι, οι αμόρφωτοι, οι δεισιδαιμονικοί. Δεν είναι η κάνναβη ναρκωτικό και κακώς θεωρείται ναρκωτικό. Ξέρεις πού το είχαμε; Άλφα κατηγορία, οπιούχο. Ποιος επιστήμονας λέει ότι είναι οπιούχο; Κανένας. Είναι πιο ακίνδυνο, πολύ πιο ευεργετικό από τη βότκα και το ουίσκι. Η κάνναβη δεν είναι για να την υπερκαταναλώνουμε. Τίποτα δεν είναι για υπερκατανάλωση, ούτε το νερό ούτε το ψωμί. Η κάνναβη δημιουργεί μία ευφορία, είναι ακίνδυνη. Είναι πιο ακίνδυνη από το αλκοόλ».
Σημείωση: Πράγματι είναι κακό πράγμα οι δεισιδαιμονίες. Και σίγουρα είναι ευεργετική η Επιστήμη (ίσως όχι τόσο “ευεργετική” όσο το χασίς, αλλά ενδεχομένως εξίσου «ευεργετική» με τη…βότκα και το ουίσκι). Η Επιστήμη, δε, συνηθίζει να μιλάει με στοιχεία. Και δεν επιδίδεται στην ευφορία της υπερπαραγωγής μπα(ρου)φολογίας. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει η Επιστήμη. Με στοιχεία:
α) Η κάνναβη κατέχει την πρώτη θέση στις ουσίες χρήσης στην πολυτοξικομανία
β) Οσον αφορά τη σχέση του χασίς με την εξάρτηση
- Πάνω από το 25% των όσων απευθύνονται σε προγράμματα απεξάρτησης δηλώνουν εξαρτημένοι από την κάνναβη.
- Ένα (1) στα εννέα (9) άτομα αναπτύσσουν εξάρτηση από την κάνναβη.
- Στους εφήβους αυτή η αναλογία είναι ένα (1) προς (6).
- Οχτώ (8) στα δέκα (10) άτομα κάτω των 20 ετών, που έρχονται σε επαφή με θεραπευτικά προγράμματα ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν από την κάνναβη.
- Η κάνναβη, είναι μία ψυχοτρόπος ουσία που η χρήση της μπορεί να οδηγήσει στη συστηματική χρήση και την εξάρτηση
- Παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα, η εύκολη πρόσβαση, η κοινωνική αποδοχή, μιας ουσίας οδηγούν στην αύξηση της κατανάλωσης της. (Πηγη: Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ. Ψυχολογίας- Δρ. Γεωγραφίας. Επιστημονικά Υπεύθυνος Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας)
γ) Ως προς την διεθνή εμπειρία και τις αντίστοιχες εκθέσεις:
- Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ε.Ε και την Νορβηγία, 2004: «Το 1998 καταγραφόταν ο αριθμός των νεαρών χρηστών κάνναβης σε Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση να καταγράφεται στην Ολλανδία (80%). Υψηλά είναι και τα ποσοστά στους μαθητές. Όσο νεαρότερη είναι η ηλικία πρώτης χρήσης τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος προβληματικής χρήσης στο μέλλον».
- Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) του Ο.Η.Ε, 2005: «Το 2004, η Ολλανδική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι τα «coffeshops» δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ανακοίνωνε ότι σκόπευε να μειώσει των αριθμό των «coffeshops» που βρίσκονται κοντά σε σχολεία. Την ίδια στιγμή το Άμστερνταμ έχει εξελιχθεί σε κέντρο του διεθνούς εμπορείου ναρκωτικών και από τις πρώτες πόλεις σε εγκληματικότητα στον κόσμο. Το Ολλανδικό Υπουργείο Υγείας, σε ειδική έκθεση επισημαίνει ότι το πείραμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα και έτσι οι αρχές εξετάζουν ακόμη και την κατάργηση του».
- Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) του O.H.E, 2008: «Η κάνναβη σχετίζεται με ένα αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία, η χρήση της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας».
- Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) του Ο.Η.Ε, 2008: «Παρουσιάζεται αύξηση της χρήσης ηρωίνης και οπιοειδών, στην Ολλανδία ειδικά στις νεότερες ηλικίες (…) Η νομιμοποίηση της κάνναβης αποτελεί μέγα ιστορικό λάθος. Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης προωθούν τους στόχους τους μέσα από επιθετικές, καλά χρηματοδοτούμενες εκστρατείες και με το πάθος του ιεραπόστολου. Η αλήθεια είναι ότι η κατάχρηση, δημιουργεί προβλήματα για τους χρήστες, για το άμεσο περιβάλλον τους και τελικά για ολόκληρη την κοινωνία».
- Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EKΠNΤ) για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ε.Ε και την Νορβηγία, 2009: «Η συστηματική χρήση κάνναβης στην εφηβεία ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κατά την νεανική ηλικία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών συμπτωμάτων ή διαταραχών, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με την συχνότητα χρήσης».
- Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (INCB) του Ο.Η.Ε, 2017: «Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από πολιτείες των Η.Π.Α που νομιμοποίησαν την χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, καταγράφεται αύξηση της χρήσης της ουσίας».
δ) Επειδή, δε, πολλή κουβέντα γίνεται για την «ιατρική χρήση» της κάνναβης – κάτι στο οποίο ήρθε να συμφωνήσει ο Γεωργιάδης με τον Καρανίκα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ – ας δούμε μια κρίσιμη πλευρά του θέματος:
«Στην έκθεση του EMCDDA για το 2015 αναφέρεται ότι, στις πολιτείες της Αμερικής που έχουν νομιμοποιήσει προγράμματα για ιατρική χρήση της κάνναβης, μεγάλες ποσότητες περνάνε στο παράνομο εμπόριο, με αποτέλεσμα 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές να έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή».
Μπορούμε να αδιαφορούμε για αυτά; Οχι, εκτός αν κάποιος αδιαφορεί και για αυτά:
“…τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση της κάνναβης επηρεάζουν: Την αντίληψη, την προσοχή, την κρίση, την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων, την μνήμη, την μάθηση, τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. Συνδέεται επίσης με προβλήματα σχέσεων, με την ανεργία, την έλλειψη κινήτρων, ενδιαφερόντων, ικανοποίησης από την ζωή. Η χρήση της επιβαρύνει τους πνεύμονες περισσότερο από το τσιγάρο, οδηγεί σε ψυχωσικά επεισόδια, στην σχιζοφρένεια,στην κατάθλιψη… Όσο μικρότερη η ηλικία χρήσης, τόσο περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστικής ανάπτυξης έχουμε” (ο.π.).
“Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια”
Κατόπιν όλων αυτών ο λόγος στον Βάρναλη (από το ποίημα “Στην Εξορία):
“Μας σιδεροδέσανε τα χέρια (…)
Μουδιάσανε σφιχτόδετα καιρό
χέρι δεξί με χέρι αριστερό.
Μουδιασμένο και τ’ άλλο μας, που εκράτει
βαλίτσα ή δέμα για τον Άη – Στράτη. (…)
Τυχερέ, κείνο τ’ άθλιο δειλινό
σε δέσαν με το Δάσκαλο Γληνό. (…)
Μαζί μας, τελεφταίοι, με το βαπόρι
πρεζάκηδες, αλάνια, λαθρεμπόροι.
Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια
λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια. (…)”